Jelena Slavna Trpimirović

public profile

Is your surname Trpimirović?

Research the Trpimirović family

Jelena Slavna Trpimirović's Geni Profile

Records for Jelena Slavna Trpimirović

325 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Jelena Slavna Trpimirović (Zadarska)

Birthdate:
Death: October 8, 975
Immediate Family:

Daughter of Kralj Tomislav
Wife of Mihael Mihajlo Krešimir II Trpimirović
Mother of Stjepan (II) Držislav Trpimirović

Managed by: Private User
Last Updated:

About Jelena Slavna Trpimirović

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:iuLpW4ITFJIJ:hrcak.srce.hr/file/80676+otac+kneza+trpimira&hl=hr&gl=hr&pid=bl&srcid=ADGEESiw0Iupoi5xH2XPvJzjhSEk8aXgoN3XPxGgsOVVyF9MF2gZizfd7YBk3m8r42MzUHMVeeAqd5ZtRI4jwbZZ97WXSXY7otvz-qdoeGtl5ImD1SQ55McyCJBnEzQJXJ_OJrShvNXC&sig=AHIEtbSFefxM69fQOPCqFGp5y2fbhAkEnQ

Podrijetlom iz najmoćnije zadarske patricijske obitelji Madijevaca, omiljena u hrvatskom narodu i poznata kao Jelena Slavna. Nakon smrti kralja Mihajla Krešimira II. 969. godine vlada kao regentkinja malodobnog sina Stjepana Držislava.

Poslije uspješnog vladanja pod vodstvom benediktinskih redovnika posvetila se razmatranju, molitvi, postu i vršenju dobrih djela, a osobito dijeljenju milostinje.

Dala je sagraditi dvije crkve u Solinu: Crkvu svetog Stjepana koja je služila kao grobnica kraljeva i crkvu svete Marije na Gospinu otoku kao krunidbenu baziliku. Kraljica Jelena je također sahranjena u crkvi svete Marije 976. godine.

Dana 28. kolovoza 1898. godine arheolog don Frane Bulić pronašao je pokraj današnje solinske crkve Gospe od Otoka temelje negdašnje starohrvatske bazilike (trobrodna bazilika s četverokutnim stupovima, veličine 23 x 10 m), a u njezinu predvorju sarkofag i nadgrobni natpis kraljice Jelene, razbijen u devedeset komada. Don Frane Bulić rekonstruirao je uz veliku pomoć J. Barača i dr. I. Križanića na sarkofagu uklesani latinski epitaf, koji glasi:

(in hoc) (t)UMULO Q(ui)ESCIT HELENA FAMO(sa) (quae fui) UXOR MICHAELI REGI MATERQ(ue) STEFANI R(egis) (pacemque) (obt)ENUIT REGNI. VIII IDUS M(ensis) OCT(obris) (in pac)E HIC OR(dinata) FUIT AN(no) AB INCARNA(tione) (Domini) DCCCCLXXVI IND. IV CICL(o) L(un) V. (ep) XVII (ciclo sol) V LUN. V. (conc)URRENTE VI. ISTAQ(ue) VIVENS FU(it) REGN(i) MATER FUIT PUPILOR(um) TUTO(rque) VIDUAR(um) ICQUE ASPICIENS VIR ANIME DIC MISERERE DEUS.

U prijevodu:

U ovom grobu počiva glasovita Jelena koja je bila žena kralju Mihajlu, a majka Stjepana kralja. Ona se odreče kraljevskog sjaja dneva osmoga mjeseca listopada. I bi ovdje pokopana 976. godine od utjelovljenja Gospodnjeg indikcije četvrte petoga cikla mjesečeva, sedamnaeste epakte, petoga kruga sunčanoga, koji pada sa šestim. Gle, ovo je ona, koja je za života bila majka kraljevstva, a zatim postala majkom sirota i zaštitnicom udovica. Ovamo pogledavši, čovječe reci: Bože smiluj joj se duši!

Ovaj natpis od velikog je značaja za hrvatsku povijest. Epitaf kraljice Jelene potvrdio je točnost drugog povijesnog pisanog izvora (Tome arhiđakona iz 13. stoljeća) o kraljevskim grobnicama u Solinu i posvjedočio vrijeme gradnje kraljičine zadužbine na mjestu otkrivene crkve sv. Stjepana. Osim toga, otkrivena su tri kraljevska imena (Jelena, Mihajlo Krešimir i Stjepan Držislav), čime su riješena neka nepotpuna mjesta u rodoslovlju hrvatske dinastije Trpimirovića.

JELENA - hrvatska kraljica Jelena je živjela u X. stoljeću. Bila je supruga kralja Mihajla Krešimira II. i majka kralja Držislava Stjepana. Na Otoku u Solinu podignula je zadužbinu – dvojne crkve sv. Marije i sv. Stjepana, u kojoj je bila pokopana sa suprugom. Don Frane Bulić je 1898. pronašao ostatke njezina epitafa i rekonstruirao ga. Epitaf je vrijedan povijesni i književni spomenik (prvi put u kamenu zabilježena titula rex, rodoslovni podatci o vladarskoj dinastiji, dokaz o razvoju memorijalne kulture na hrvatskom dvoru, najstariji stihovi hrvatske latinske književnosti.) Pretpostavka o Jeleninom podrijetlu iz zadarskog roda Madijevaca nema potvrda u izvorima. (Izvor: Hrvatska enciklopedija: sv. 5. – Zagreb: „Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, 2003.

view all

Jelena Slavna Trpimirović's Timeline