Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović

Is your surname Trpimirović?

Research the Trpimirović family

Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović's Geni Profile

Records for Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović

148 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović

Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Son of Tišemir Častimir Trpimirović

Occupation: hrvatski kralj 1089. - 1091.
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović

Hrvatski kralj!

http://hr.wikipedia.org/wiki/Stjepan_II.,_hrvatski_kralj

  Stjepan II. je prije nego što je postao kraljem živio u samostanu sv. Stjepana kod Splita, u koji je došao kako bi u Božjem miru dočekao svoje posljednje dane. U svojoj darovnici iz god. 1078. Stjepan piše: "Ja Stjepan, nekad svijetli herceg Hrvata, shrvan teškom bolešću dozvah k sebi časne svećenike hrvatskoga kraljevstva da mi nađu lijeka za moje grijehe. Po njihovu savjetu pobrinuh se, te se dadoh prenijeti u samostan sv. Stjepana. Tu se odrekoh svih svojih časti i odabrah grobnicu, preporučivši se glavaru samostana da me spominje u svojim molitvama."
   Nakon povlačenja Stjepana II. u samostan, za njega se više nije čulo sve do Zvonimirove smrti 1089., kada ga je hrvatski narod doslovno izvukao iz samostana, te ga proglasio i svečano okrunio za hrvatskog kralja.
   Stjepan II. nazivao se poput svojih prethodnika "Božjom milošću kralj Hrvata i Dalmatinaca". Oko njega se je okupilo visoko svećenstvo i velika većina hrvatskih velikaša i plemića, što dokazuje da je cijela hrvatska država bila u njegovoj vlasti.
   Kralj Stjepan II. vladao je samo dvije godine, i to kao razborit i odlučan vladar koji je uspješno riješio neke goruće probleme ondašnjeg hrvatskog političkog života. Odmah nakon njegove smrti početkom god. 1091. nastali su veliki neredi u Hrvatskoj, pa je tako smrt posljednjeg Trpimirovića imala kobne posljedice za hrvatski narod i hrvatsku državu. Naime, žena kralja Zvonimira Jelena, uspjela je uz pomoć svojih "igrača" ostvariti svoju želju da hrvatskim vladarom postane njen brat, ugarski kralj Ladislav.

Napomena: Povjesničar Nikola Tomašić je kasnije ustanovio da su bile krive pretpostavke nekih povjesničara, da je Stjepan II. bio slaba zdravlja i da je svojom voljom otišao u samostan. Naime, Stjepan II. bio je prisilno interniran u samostan gdje je živio kao laik 15 godina.

view all

Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović's Timeline