Muncimir /Mutimir Trpimirović

Is your surname Trpimirović?

Research the Trpimirović family

Muncimir /Mutimir Trpimirović's Geni Profile

Records for Muncimir /Mutimir Trpimirović

161 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Muncimir /Mutimir Trpimirović

Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Son of Trpimir, I
Father of Trpimir II Trpimirović and Kralj Tomislav
Brother of Zdeslav Sedeslav Trpimirović and Petar Trpimirović

Occupation: hrvatski knez o.892. - o.900.
Managed by: Ivica Domagoj Šunde
Last Updated:

About Muncimir /Mutimir Trpimirović

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mutimir,_hrvatski_knez

U povelji datiranoj 892. godine (sačuvana je u prijepisu iz 1568.) naziva se Muncimiro, divino munere iuvatus Croatorum dux (Muncimir, božanskom pomoću knez Hrvata). Prema ovoj se povelji zaključuje, također, da je Muncimir bio Trpimirov sin, budući da u njoj izjavljuje kako sjedi „na očinskom prijestolju“ (residente paterno solio), što bi trebalo biti svojevrsna suprotnost Branimirovoj uzurpaciji prijestolja, no to nije konačno dokazano. Na natpisu predromaničke crkve iz Uzdolja kod Knina Muncimir je nazvan princeps, a njegova je žena u Čedadskom evanđelistaru nazvana comitissa, pa bi Muncimir bio i ban i knez. Ta činjenica, kao i oblik njegova imena koji završava s -mir, upućuju da bi mogao biti iz Banske Hrvatske koja je obuhvaćala župe Gacka, Lika i Krbava. Činjenica da se naziva knezom „pomoću Božjom“ upućuje na zaključak da ga nije postavio nijedan strani vladar, te je vladao samostalno, a ne kao vazal.

________________________________

   Kneza Branimira naslijedio je najmlađi Trpimirov sin Muncimir. On je došao na vlast po pravu nasljedstva, budući da se je ponosio da sjedi "na očinskom prijestolju" ("residente paterno solio"). Nije priznavao ni bizantskog ni rimsko-njemačkog cara, nego se nazivao

"s Božjom pomoću knez Hrvata" ("divino munere Croatorum dux").

   Pokoravali su mu se romanski gradovi bizantske Dalmacije u koje je dolazio i u njima boravio kad god je to poželio. Okruživali su ga i zasebni dvorski časnici, koji su mu uvijek bili na usluzi, a to su: dvorski župan (iupanus palatinus), buzdovanar (maccecharius iupanus), konjušnik (cavallarius iupanus), komornik (camerarius iupanus), peharnik (pincernarius iupanus), župan kneginje (iupanus comitissae) i župan oružjenoša (armiger iupanus). Hrvatski knez tada po prvi puta ima i svoj pečat (anulo nostro).
   Odmah u početku Muncimirova vladanja došle su u sukob ninska biskupija i splitska nadbiskupija zbog tumačenja Trpimirove darovnice iz god. 852. Ninski biskup Adalfred tvrdio je, da je knez Trpimir nadbiskupu Petru, samo dok on živi, darovao na uživanje crkvu sv. Jurja u Putalju s posjedom, a ne splitskoj nadbiskupiji zauvijek. Međutim na ročištu pred crkvom sv. Marte pokazalo se da je tvrdnja ninskog biskupa neispravna, pa je knez Muncimir ponovo potvrdio očevu darovnicu.
view all

Muncimir /Mutimir Trpimirović's Timeline