Eduard Isaac Asser

public profile

Is your surname Asser?

Research the Asser family

Eduard Isaac Asser's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Eduard Isaac Asser

Birthdate: (84)
Birthplace: Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Death: September 21, 1894 (84)
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Immediate Family:

Son of Tobias Moses Asser and Kela Caroline Asser Shochet
Husband of Euphrosine Oppenheim
Father of Caroline Therese Charlotte Asser; Charlotte Tobie Anna Mussche; Anna Gratia Fanny Asser; Therese Asser and Lodewijk Eduard Isaac Tubias Asser
Brother of Anna Netje Gracia Marianne Asser; Carel Daniel Tobias Asser and Henriette Florine Rose von Kaufmann

Managed by: Private User
Last Updated:

About Eduard Isaac Asser

Eduard, lid van de familie Asser, werd geboren als zoon van een vooraanstaand jurist. In 1821 betrok de familie Asser een groot grachtenhuis op het Singel, vlakbij de Munt, waar Eduard vervolgens de rest van zijn leven zou blijven wonen. Hij studeerde rechten aan het aan het Athenaeum Illustre en trad al snel in de voetsporen van zijn vader, maar hij was ook een enthousiast amateurschilder. Vanaf circa 1842 experimenteerde hij met fotografie, als een der eersten in Nederland. Met een in Parijs gekochte camera leerde hij zichzelf fotograferen, wat in de begintijd van de fotografie geen sinecure was. Met recepten uit Franstalige handboekjes, giftige chemicaliën, verzilverde koperen platen, natte glasnegatieven en zelf geprepareerd afdrukpapier, wist hij met veel geduld en veel doorzettingsvermogen fotografische afbeeldingen te maken. Aanvankelijk hield Asser zich bezig met daguerreotypie'n, later concentreerde hij zich op het papieren negatief. Toen hij de mogelijkheden daarvan voldoende had verkend begon hij in 1857 met de ontwikkeling van een fotolithografisch procedé. Met deze methode konden foto's snel en goedkoop in drukinkt worden gereproduceerd en op grote schaal worden verspreid. Dit 'procedé Asser', waar hij octrooi op kreeg, bezorgde hem in zijn tijd grote naamsbekendheid. Asser maakte aanvankelijk vooral portretten van zijn vrienden en familieleden. Later, na 1850, maakte hij ook zelfportretten, kunstzinnige stillevens en stadsgezichten, geïnspireerd door de Hollandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. De vroegst bewaard gebleven foto's van Amsterdam en Haarlem zijn van zijn hand. Zijn oeuvre is nagenoeg volledig bewaard gebleven. Een groot deel van zijn werk bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum. De productiviteit van Asser als fotograaf liep na 1860 sterk terug, maar hij bleef wel actief als promotor van het nieuwe medium. Hij was redactielid en medewerker van het 'Tijdschrift voor Photografie', het eerste fotografietijdschrift in Nederland. Ook was hij medeoprichter van de Amsterdamse amateurfotografenvereniging 'Helios'. Twee jaar voor zijn dood richtte hij de 'Maatschappij voor Photolitho- en Zincografie Procédé Mr. E.I. Asser' op, die onder andere in het Paleis van Volksvlijt een tentoonstelling organiseerde van fotolithografische reproducties. Op 21 september 1894 overleed hij, bijna 85-jaar oud, in zijn huis aan het Singel. Hij was de oom van Tobias Asser, de latere winnaar van de Nobelprijs voor de vrede.

Bruidegom: Eduard Isaac Asser Relatiesoort: Bruidegom Geslacht: Man Geboorteplaats: Amsterdam Leeftijd: 24 Beroep: Advocaat Vader bruidegom: Tobias Asser Geslacht: Man Beroep: procureur Moeder bruidegom: Carolina Itzig Geslacht: Vrouw Bruid: Euphrosine Oppenheim Relatiesoort: Bruid Geslacht: Vrouw Geboorteplaats: Keulen Leeftijd: 22 Vader bruid: Salomon Oppenheim Geslacht: Man Beroep: bankier Moeder bruid: Theresia Stein Geslacht: Vrouw Beroep: rentenierster Gebeurtenis: Huwelijk Datum: donderdag 16 januari 1834 Gebeurtenisplaats: Amsterdam Gehuwd in Keulen 26-08-1833.

Spanier Stammbaum- Descendants of Moses Spanier page 48

view all

Eduard Isaac Asser's Timeline

1809
October 19, 1809
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
1834
1834
Age 24
Amsterdam, Government of Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1836
1836
Age 26
Amsterdam, Government of Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1840
May 24, 1840
Age 30
Amsterdam, Government of Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1842
August 6, 1842
Age 32
Amsterdam, Government of Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1849
December 31, 1849
Age 40
Amsterdam, Government of Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1894
September 21, 1894
Age 84
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland