Ban Petar /Peter Berislavić /Beriszlo

public profile

Is your surname Berislavić /Beriszlo?

Research the Berislavić /Beriszlo family

Ban Petar /Peter Berislavić /Beriszlo's Geni Profile

Records for Ban Petar /Peter Berislavić /Beriszlo

419 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ban Petar /Peter Berislavić /Beriszlo

Birthdate: (45)
Birthplace: Trogir, Split-Dalmatia, Croatia
Death: May 20, 1520 (45)
Bihac, Federacija Bosna i Hercegovina, Bosnia and Herzegovina
Immediate Family:

Son of ? Berislavić and Mandalina Magdalena Berislavić
Husband of Stojoslava Berislavić /Beriszlo
Father of Bartolomej Berislavić /Beriszlo and Ivan Berislavić /Beriszlo

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ban Petar /Peter Berislavić /Beriszlo

http://krk.fcpages.com/hr/ratnici/pb.html

 
 Kraljev kancelar i vesprimski biskup, Trogiranin Petar Berislavić postaje banom god. 1513., te odmah odlučno ide braniti domovinu. Nakon što je od svog velikog prijatelja pape Lava X. primio novčanu pomoć od 50 000 dukata, ban se vraća u Hrvatsku da organizira hrvatske ratnike za boj. Kako su u to vrijeme nakon kratkog zatišja Turci započeli s novim valom navala prodirući još dublje u ranjenu Hrvatsku, ban je morao na brzinu skupiti vojsku, te krenuti u akciju.
   Na Veliku Gospu 15. kolovoza god. 1513. Petar Berislavić izvodi vojne manevre, a Turci kopaju rovove kod Blinje misleći da je banova vojska velika. Međutim nakon što je turska ophodnja otkrila da je kršćanska vojska brojčano mnogo slabija od njihove, oni kreću u navalu. Dana 16. kolovoza odigrala se velika bitka koja je završila velikom pobjedom hrvatskih vojnika kod Dubice na Uni. Turci su doživjeli strašan poraz, mnogo ih je poginulo u boju, a mnogi su se pri bijegu utopili u Savi i Uni. Pretpostavlja se, da je tada izgubilo živote oko 4 000  do 7 000 turskih vojnika. Među poginulima bilo je i četvero turskih vojvoda, dok je peti bio zarobljen te je zajedno s ostalim zarobljenicima poslan kao dar kralju Vladislavu.
   Sjajne vijesti o velikoj hrvatskoj pobjedi brzo su se pročule po svim kršćanskim zemljama. 

O hrabrom junaku i slavnom ratniku banu Petru Berislaviću mnogo se je pričalo, a na Božić mu je papa Lav X. osobno darovao blagoslovljeni mač i klobuk.

Uz duhovnu i moralnu potporu napaćenom hrvatskom narodu, papa Lav X. (Giovanni Medici) je jedini koji je obilno pomagao u novcu, hrani, oružju i drugim materijalnim dobrima. Također je pisao poslanice svim vladarima tadašnje kršćanske Europe moleći ih da pomognu iscrpljenoj Hrvatskoj i njezinom banu.

   Ban Berislavić uspješno je ratovao protiv Turaka sedam godina. Jednu od najvećih pobjeda ostvario je god. 1518. kad je razbio Turke kod grada Jajce kojem je donio opskrbu. Troškove za bansku vojsku podmirivao je uz pomoć hrvatskog sabora, pape Lava X., a često puta je i sam prodavao i zalagao svoje posjede i imovinu.
   U planini Plješevici, negdje između Korenice i Bihaća na Uni, ban je sa svojih 300 ratnika razbio i natjerao 800 turskih vojnika u bijeg. Prigodom potjere ban je zaostao zajedno sa svojom dvojicom mladih pomoćnika zbog nezgode s konjem. Baš kad su riješili problem s konjem, na njih je iznenada navalilo oko 60 Turaka. Ban Petar Berislavić rekao je svojim pomoćnicima da bježe, te je sredivši nekoliko Turaka s mačem u ruci junački poginuo. Bilo je to 20. svibnja 1520. a opća žalost za banom kojeg su Hrvati voljeli kao oca zavladala je u Hrvatskoj, te širom Europe. Nekoliko sati nakon banove pogibije, papa Lav X. imenovao je hrabrog Petra Berislavića kardinalom, ne znajući da je on mrtav.

Berislavići Trogirski

Berislavići Trogirski nazvani po rodnom mjestu hrvatskog bana Petra Berislavića.

Njihova rodbinska veza s Berislavićima Grabarskim (Ivaniš Berislavić i dr.) nije razjašnjena.

Od članova te grane Berislavića ističu se jajački ban Bartol (oko polovice XV. stoljeća-1522.) i hrvatski ban Petar Berislavić.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Petar_Berislavi%C4%87

http://hr.wikipedia.org/wiki/Berislavi%C4%87i

http://en.wikipedia.org/wiki/Petar_Berislavi%C4%87

http://en.wikipedia.org/wiki/Berislavi%C4%87

view all

Ban Petar /Peter Berislavić /Beriszlo's Timeline

1475
1475
Trogir, Split-Dalmatia, Croatia
1520
May 20, 1520
Age 45
Bihac, Federacija Bosna i Hercegovina, Bosnia and Herzegovina
????
????