Nicolaes Witsen

Is your surname Witsen?

Research the Witsen family

Nicolaes Witsen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nicolaes Witsen

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, North Holland, The Netherlands
Death: Died in Amsterdam, North Holland, The Netherlands
Place of Burial: Egmond op den Hoef
Immediate Family:

Son of Cornelis Jansz Witsen and Catharina Lambertsdr Gaeff Opsy
Husband of Catherine Hochepied
Brother of Jan Cornelisz Witsen; Lambert Cornelisz Witsen; Cornelis Witsen and Jonas Witsen

Managed by: George J. Homs
Last Updated:

About Nicolaes Witsen

Biografie

  • Nicolaes Witsen was de middelste van vijf zoons van Cornelis Jan Witsen (raad van de admiraliteit van Amsterdam, burgemeester en schout van Amsterdam, bewindhebber van de West-Indische Compagnie) en Catharina Opsie.
  • In maart 1662 hield Nicolaes Witsen aan het Amsterdamse Athenaeum ter afronding van zijn opleiding een disputatie, waarin hij de invloed van kometen op het aardse heil bestreed. De invloed van zijn neef Joannes Hudde mag niet onderschat worden. In 1664 en 1665 reisde Nicolaes door Rusland, samen met Jacob Boreel en kreeg van Jacobus Golius, als oud-student, een lijst met vragen mee. Witsen constateerde in zijn dagboek dat niemand zich daar met kunst of wetenschap bezighield. Hij bracht in het geheim een bezoek aan de verwilderde patriarch Nikon. Witsen maakte aantekeningen over het vereren van iconen en het belang van de heilige Nicolaas. In 1666 vertrok hij naar Parijs om Frans te leren. Witsen bracht een bezoek aan Melchisédech Thévenot. Via Lyon, kwam hij in Milaan, Florence, Rome, Turijn terug in Lyon. Hij zal onderweg zeker zijn oude studiegenoot Nicolaus Steno hebben opgezocht, die een belangrijke positie had verworven aan de hof van Ferdinand II de' Medici. Via Genève, Bazel en Frankfurt kwam hij weer naar Amsterdam.
  • Vervolgens studeerde hij rechten aan de Leidse universiteit. In 1674 huwde hij met Catharina de Hochepied, dochter van een vermogende Waalse predikant. Het echtpaar kreeg vier kinderen die vroeg stierven. Lees meer over Nicolaes Witsen op Wikipedia
view all

Nicolaes Witsen's Timeline

1641
May 5, 1641
Noord-Holland, Nederland
May 1641
Amsterdam, North Holland, The Netherlands
1717
July 10, 1717
Age 76
Amsterdam, North Holland, The Netherlands
????
Egmond op den Hoef