Unico Wilhelm Jacobs, graaf van Wassenaar Obdam

Is your surname van Wassenaer Obdam?

Research the van Wassenaer Obdam family

Unico Wilhelm Jacobs, graaf van Wassenaar Obdam's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam, rijksgraaf

Also Known As: "Willem", "Wilhelm"
Birthdate: (74)
Birthplace: Delden, Overijssel, Netherlands
Death: November 9, 1766 (74)
's-Gravenhage, Zuid-Holland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Jacob IV van Wassenaer Obdam and Adriana Sophia van Raesfelt
Husband of Dodonea Lucia van Goslinga
Father of Carel George, graaf van Wassenaer Obdam; Jacob Jan van Wassenaer Obdam; Sicco Goslinga van Wassenaer Obdam; Sicco Hendrik van Wassenaer Obdam and Sophia Isabella van Wassenaer Obdam
Brother of Agnes Anna Theodora van Wassenaer Obdam; Jacob van Wassenaer Obdam; Amadea Isabella van Wassenaer Obdam; Johan Hendrik van Wassenaer Obdam, rijksgraaf and Isabella van Wassenaer Obdam

Managed by: George J. Homs
Last Updated:

About Unico Wilhelm Jacobs, graaf van Wassenaar Obdam

Levensloop

Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam, Rijksgraaf van het Heilige Roomse Rijk, was de vijfde zoon van de edelman en diplomaat Jacob II van Wassenaer Obdam en van Adriana Sophia van Raesfelt tot Twickel en kleinzoon van admiraal Jacob van Wassenaer Obdam. De familie waaruit hij geboren werd, bewoonde een huis aan het Noordeinde te Den Haag en kasteel Twickel bij Delden. Muziekonderricht kreeg hij vermoedelijk van Quirinus van Blankenburg in Den Haag.

Hij was lid van de Overijsselse, later van de Hollandse Ridderschap, gecommitteerde ter Staten-Generaal, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap van Delfland, raad ter admiraliteit van Rotterdam, bewindhebber van de VOC ter kamer Hoorn en Enkhuizen, gezant naar Frankrijk en landcommandeur van de Duitse Orde.

Na zijn studie rechten aan de Universiteit Leiden ondernam hij studiereizen door heel Europa. Daardoor bouwde hij een netwerk op in de hoogste kringen. Hij kwam in contact met Hertog Friedrich Ludwig von Württemberg, aan wie hij drie sonates voor blokfluit en continuo opdroeg. In 1723 huwde hij Dodonea Lucia van Goslinga, dochter van Sicco van Goslinga. Zij schonk hem vijf kinderen, waaronder Jacob Jan en Carel George (1733-1800).

Na het overlijden van zijn broer Johan Hendrik (1683-1745) erfde Unico Wilhelm diens goederen, waaronder Paleis Kneuterdijk en Zuidwijk.

Rond de helft van de 18e eeuw vervulde Van Wassenaer enkele diplomatieke missies als ambassadeur en "minister" van de Republiek der Verenigde Provinciën, onder meer in Keulen en Frankrijk. Aldaar componeerde hij het motet Nunc dimittis. Vanaf 1753 trad hij in functie als coadjutor van de Duitse Orde in de Calvinistische Balije Utrecht.

view all

Unico Wilhelm Jacobs, graaf van Wassenaar Obdam's Timeline

1692
November 2, 1692
Delden, Overijssel, Netherlands
1724
1724
Age 31
1730
1730
Age 37
1733
February 6, 1733
Age 40
The Hague, The Hague, South Holland, The Netherlands
1735
1735
Age 42
1736
1736
Age 43
1766
November 9, 1766
Age 74
's-Gravenhage, Zuid-Holland, Netherlands