Is your surname Meštrović?

Research the Meštrović family

Ruža Meštrović's Geni Profile

Records for Ruža Meštrović

3,633 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ruža Meštrović (Klein)

Birthdate: (58)
Birthplace: Donja Višnjica, Općina Lepoglava, Varaždinska županija, Croatia
Death: February 10, 1942 (58)
Zagreb, Hrvatska
Immediate Family:

Daughter of Maximilian Klein and Therese Klein
Ex-wife of Ivan Meštrović
Sister of Adolf Klein; Bernhard Klein; Selma Schönwald; Lazar Leopold Klein; Ljuba Benisek and 4 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ruža Meštrović

http://www.ezadar.hr/clanak/zagreb-izlozba-ruza-klein-mestrovic-nepoznata-umjetnica

Ruža Klein Meštrović, uglavnom poznata kao prva Meštrovićeva supruga, rođena je u Donjoj Višnjici kod Varaždina 1883. Obitelj Klein odselila je potkraj 19. stoljeća iz Višnjice u Beč.

Za Ivana Meštrovića, s kojim se upoznala 1904. u Beču, udala se 1907. Do 1911. godine uglavnom su živjeli u Rimu. Od početka 1922. godine, umjetnica boravi u Dresdenu na školovanju, a 1925. se službeno rastala od Ivana Meštrovića.

Nastavila se baviti slikarstvom, crtanjem, te primijenjenom umjetnošću do kraja života. Izlagala je na Proljetnom salonu 1923. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, kad je kritika njezino djelo visoko umjetnički ocijenila.

Ruža Klein Meštrović poznata je uglavnom kao prva žena najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića iako je stvorila svestrani umjetnički opus. Okušala se u brojnim tehnikama, od ulja, crteža do iskucavanja srebra i bakra.

Ruža Klein je rođena 20.6.1883. u Donjoj Višnjici kraj Varaždina. Bavila se slikarstvom (ulja na platnu, ljepenci, kartonu), pastelom, crtežima u kredi i ugljenu, primijenjenim obrtom, posebice obradom metala. Najznačajnija ostvarenja su crteži ugljenom i kredom te izvrsni radovi u tehnici iskucavanog srebra i rezanog bakra. Zanimali su ju raznoliki motivi, ali uvijek je dominantna ljudska figura.

Stilski Ruža Klein Meštrović, u svakom slučaju, je pod uplivom Meštrovićeva djela, općenito to je razdoblje simbolizma i secesije. Ipak Ruža Meštrović razvila je svoj likovni izraz unutar navedenih pojmova, koji karakteriziraju meka forma i obla linija. Živjela je skromno i povučeno, ali uvijek je ostala vjerna visokim estetskim kriterijima kako u radu tako i u životu. Umrla je u Zagrebu 10.2.1942. godine shrvana teškom bolešću.

Tijekom studija u Beču (1904.) Ivan Meštrović susreće Ružu Klein koja je radila kao kitničarka u salonu damskih šešira. Otac gospođice Klein nije odobravao vezu svoje kćerke s 21-godišnjim seljačićem gotovo praznih džepova i nakon neuspjelih uvjeravanja 1905. protjeruje kćerku iz kuće. Naredne dvije godine Ruža i Ivan žive zajedno i vjenčavaju se 1907. Živjeli su u bijednim uvjetima te Ruža nipošto nije htjela imati djecu, dok je Ivan to želio. Kada su se materijalno osigurali Ruža više nije mogla rađati djecu i to je dovelo do razvoda braka 1928. u Čakovcu.

view all

Ruža Meštrović's Timeline

1883
June 20, 1883
Donja Višnjica, Općina Lepoglava, Varaždinska županija, Croatia
1942
February 10, 1942
Age 58
Zagreb, Hrvatska