Vladan Desnica

public profile

Is your surname Desnica?

Research the Desnica family

Vladan Desnica's Geni Profile

Records for Vladan Desnica

725 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Vladan Desnica

Birthdate: (61)
Birthplace: Zadar, Croatia
Death: March 4, 1967 (61)
City of Zagreb, Croatia
Immediate Family:

Son of Uroš Vladimirov Desnica, dr. and Fani Djurina Desnica
Husband of Ksenija Desnica
Father of <private> Žerjević (Desnica); <private> Škarić (Desnica); <private> Ivičević (Desnica) and <private> Desnica
Brother of Boško Urošev Desnica

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Vladan Desnica

http://hr.wikipedia.org/wiki/Vladan_Desnica

Otac mu je bio iz ugledne srpske obitelji koja je imala važnu ulogu u kulturnom i političkom životu Dalmacije 19. i 20. st., majka je bila iz Boke Kotorske, iz stare hrvatske obitelji Luković.[1] Gimnaziju je pohađao u Zadru, potom u Splitu i Šibeniku, maturirao je 1924. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, nakon svršetka studija 1930. zaposlio se u očevu odvjetničkom uredu. Potom je radio u Državnom pravobranilaštvu isprva u Splitu, a poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Zagreb.


Od 1950. djeluje kao slobodni pisac.


Prvim se radovima javio uoči 2. svjetskoga rata. Ali tek kad je objavio roman pod oksimoronskim naslovom Zimsko ljetovanje (1950.), Desnica je, prateći skupinu Zadrana koji su se pred savezničkim bombama tijekom rata sklonili u sela zadarskog zaleđa, ušao u književnost kroz glavna vrata i odmah stao u red prvih hrvatskih pripovjedača kao umjetnik visoko njegovane rečenice realističko-naturalističkog stila, koja ima uzor u stilu talijanskog verizma pa je, unatoč agitpropovsko-cekaovskoj kritici, odmah pozdravljen i prihvaćen od najmlađih pisaca.


Njegove knjige pripovijedaka Olupine na suncu (1952.), Proljeće u Badrovcu (1955.), Tu, odmah pored nas (1956.) i Fratar sa zelenom bradom (1959.) bile su već dočekivane kao djela renomiranog pisca, kontemplativnog pripovjedača andrićevskog tipa, dok je meditativno-analitički roman Proljeća Ivana Galeba (1957.) bio kulminacija njegovih stvaralačkih mogućnosti i jedan od najboljih ostvaraja poslijeratne hrvatske narativne proze što dokazuje i činjenica da je njegovo djelo "Pravda" uvršteno u obaveznu lektiru za 8. razred osnovne škole.


Ako je Marinkovićev svjetonazor ironija, Desničin je sumnja. Pisao je proračunato i smišljeno, u punoj ravnoteži intelektualne snage i emotivne napetosti: kao da mu nijedna riječ nije slučajna, bez misaonog i stilskog opravdanja. A ipak, njegove rečenice i prozne cjeline djeluju nenamješteno, osvajaju lakoćom, odbijaju svaku pomisao na konstrukciju. Načinom, ali ne i sredstvima svoga rada, bio je blizak Goranovu tipu konstruktora-pripovjedača, ali neposrednošću, upravo prisnošću svoga pripovijedanja nadmašuje i mnoge pisce kojima su eruptivna elementarnost, sugestivna elokvencija, nagonska emotivnost i sve ostalo što čini spontanu prirodnost najuočljivije umjetničke osobine. Gradio je svoju prozu znanstveničkom akribijom, tražeći uporno, s ukusom onu jedinu ispravnu riječ i nezamjenjivu stilizaciju. Neke su mu novele ušle kao poglavlja u roman Proljeća Ivana Galeba, a pojedini fragmenti toga romana, grafički prilagođeni, tiskani su i kao pjesme: dokaz, da je stilska homogenost njegove umjetnosti gotovo savršena.


Desnica je i autor scenarija za film Koncert Branka Belana (1954), po Belanovoj ideji.


Djela [uredi]

"Olupine na suncu" (pripovijetke) 1952.
"Proljeće u Badrovcu" (pripovijetke) 1955.
"Tu, odmah pored nas" (pripovijetke) 1956.
"Fratar sa zelenom bradom" (pripovijetke) 1959.
"Zimsko ljetovanje" 1950.
"Proljeća Ivana Galeba" 1957.
roman "Pronalazak Athanatika" nije dovršio (no objavljen je u časopisu Literatura 1957. godine, i kasnije u sabranim djelima)

Izvori [uredi]


1.↑ http://www.vecernji-list.hr/newsroom/culture/BIBILIOTEKA/prvabiblio/53435/index.do

view all

Vladan Desnica's Timeline

1905
September 17, 1905
Zadar, Croatia
1967
March 4, 1967
Age 61
City of Zagreb, Croatia