Mile Smiljanić

public profile

Is your surname Smiljanić?

Research the Smiljanić family

Mile Smiljanić's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Mile Smiljanić

Birthdate: (38)
Birthplace: Pisač, Udbina, Croatia
Death: April 15, 1912 (38)
TITANIC at sea (Died in the sinking. Body Not Recovered)
Immediate Family:

Son of ? Smiljanić and Sara Smiljanić
Husband of Soka Smiljanić
Father of Nikola Smiljanić
Brother of Stevo Smiljanić; Ilija Smiljanić; Petar Smiljanić; Nikola Smiljanić and Dragojla Smiljanić

Managed by: Private User
Last Updated:

About Mile Smiljanić

Titanica

 • Name: Mr Mile Smiljanic
 • Age: 37 years
 • Last Residence: in Pisac Croatia (Modern)
 • Occupation: Farm Labourer
 • 3rd Class passenger
 • First Embarked: Southampton on Wednesday 10th April 1912
 • Ticket No. 315037 , £8 13s 3d
 • Destination: New York City New York United States
 • Died in the sinking.
 • Body Not Recovered

Mile Smiljanic roðen je 1874. u Krbavici. Starost 37 godina. Živio u Pisacu, kuæni broj 65, opæina Udbina. Bio je radnik na željeznici, a neko vrijeme je radio i kao rudar. Bio oženjen Sokom. Imao sina Nikolu, koji je roðen dva mjeseca poslije katastrofe. Vec otprije su u South Chicagu živjela njegova braca Stevo, Petar, Ilija i Nikola i sestra Dragojla. O Smiljanicu postoji vrlo malo podataka, tako da u stvari nije poznato kuda je putovao iako je, prema svemu sudeci, išao k braci. Nije poznata niti cijena njegove karte iako se zna serijski broj, 315.037. Jedina informacija o Smiljanicu nalazi se u dokumentu švicarskog ureda za iseljeništvo o isplacenim odštetama od 8. svibnja 1913. U tom se dokumentu, pod rednim brojem 38, nalazi ime Smiljanic Mile, uz podatak da je oženjen.

Upisan je kao putnik agencije Johaisn Isidor Biichel. Njegovo ime nije nigdje drugdje evidentirano osim u popisu putnika.

Zapisnik Kraljevske kotarske oblasti u Udbini od 27. rujna 1916. pokazuje da je Soki Smiljaniæ iz Pisaca, kbr. 65, udovici na Titanku poginulog Mile Smiljaniæa, koja je došla u pratnji svekrve, toga dana suprugom imala jedno muško dijete, Nikolu, starog pet godina (roðen je dva mjeseca nakon katastrofe, u lipnju 1912). Prema dogovoru, od tog æe novca treæina (2000 kruna) biti ustupljena Kraljevskom kotarskom sudu u Udbini kao nadtutorstvenoj oblasti u korist malodobnog Nikole, jednu æe treæinu odštete dobiti pokojnikova majka, Sara Smiljanic, a preostalu trecinu dobiva supruga Soka. Prema podacima iz arhiva Generalnog iseljenièkog komesarijata, još 1913. godine Soki Smiljanic je za neiskorištenu željeznièku kartu njezina muža vraæeno 561,31 kruna. Godine 1919. Sara Smiljaniæ piše-molbu odjelu za unutrašnje poslove Kraljevske zemaljske vlade u Zagrebu, ciji tekst jasno ukazuje da je trebao slijediti novi obrok odštetne sume - ali nije: Podpisana dolazi u poniznosti sa sljedecom Molbom Moj sin Mile Smiljaniæ kbroj 65 iz Pisaca potopio se na parobrodu Titanic godine 1912. kada je putovao za Ameriku, te je za njegovu Djecu i ženu kao i za mene staru majku ostala renta, od koje smo samo dobili 4800 Kruna pak, posto do danas ostatka dobili niesnio usljed nastalog rata, to molim da visoka vlada svojim putem potraži, te nam pripada-juæu rentu na isplatiti doznaci. Držim da se odnosni spisi nalaze kod naslova, pošto je ista imala sa društvom neke ugovore. U Pisaæu, dne 6. listopada 1919., Sara Smiljaniæ kbroj 65, Podlapac kotar Udbina.'u' Kako je ta molba riješena i je li isplaæen drugi obrok odštetne sume, o tome nikakvi podaci nisu naðeni. Sin jedinac Mile Smiljaniæa, Nikola Smiljaniæ, ubijen je 1941. godine.

 • Titanic - Hrvati u katastrofi stoljeća, Slobodan Novković
view all

Mile Smiljanić's Timeline

1874
1874
Udbina, Croatia
1912
April 15, 1912
Age 38
TITANIC at sea
July 1912
Age 38
Croatia