Is your surname Vrugt?

Research the Vrugt family

Anna Blaman's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Johanna Petronella Vrugt

Birthdate: (55)
Birthplace: Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Death: July 13, 1960 (55)
Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Immediate Family:

Daughter of Pieter Jacob Vrugt and Johanna Karolina Wessels
Sister of Jacoba Cornelia Vrugt and Petrus Jacobus Wessels

Occupation: onderwijzeres (akte 1924), schijfster, letterkundige
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Anna Blaman

Onderwijzeres Frans, schrijfster van romans, verhalen en gedichten uit Rotterdam, bekend van "Eenzaam avontuur".

Johanna Petronella Vrugt, pseud. Anna Blaman, letterkundige (Rotterdam 31-1-1905 - Rotterdam 13-7-1960). Dochter van Pieter Jacob Vrugt, rijwielhandelaar, en Johanna Karolina Wessels. In het gezin Vrugt was Anna de oudste van drie kinderen; 'aanvankelijk behoorden wij tot de kleine, later tot de min of meer gegoede middenstand', zou Anna's zuster later vertellen. De vader had een aantal rijwielzaken in Rotterdam en verhuisde nogal eens van de ene zaak naar de andere. Hij overleed in 1917, op 44-jarige leeftijd. Anna was toen 12 jaar. De moeder verkocht de verschillende zaken na enige tijd en kocht een pension in de Weste Wagenstraat. Anna, die in deze jaren na haar vaders dood vaak ziek was, volgde een onderwijzers-opleiding (de zg. 'normaallessen') en behaalde in 1924 de akte voor onderwijzeres. Ze heeft op een groot aantal scholen in Rotterdam les gegeven; ondanks haar zwakke gezondheid en haar drukke werkzaamheden besteedde ze veel tijd aan de literatuur. In 1928 verhuisde het gezin naar De Vliegerstraat, waar Anna tot haar dood gewoond heeft bron

zie ook Wikipedia

Familie

  • Anna Blaman is geboren aan het Vredenoordplein in Rotterdam. Haar vader, Pieter Jacob Vrugt, was eerder getrouwd geweest met Helena Elizabeth Krijger. Na van haar gescheiden te zijn, trouwde hij op 17-08-1904 met Johanna Karolina Wessels. Zij kregen drie kinderen (waarvan één al voor het huwelijk). Anna was het tweede kind.
  • Van 1928 tot haar dood in 1960 woonde Anna Blaman in het pension van haar moeder op het adres: De Vliegerstraat 50a, lange tijd samen met haar moeder (later met nieuwe vriend) en haar zus Corrie (en haar man).
view all

Anna Blaman's Timeline

1905
January 31, 1905
Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
1960
July 13, 1960
Age 55
Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands