Bartolomeo Biasoletto, Dignanese

Is your surname Biasoletto?

Research the Biasoletto family

Bartolomeo Biasoletto, Dignanese's Geni Profile

Records for Bartolomeo Biasoletto

43 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Bartolomeo Biasoletto, Dignanese

Birthdate: (65)
Birthplace: Vodnjan/Dignano, Općina Vodnjan, Istria County, Croatia
Death: January 17, 1859 (65)
Trieste, Province of Trieste, Friuli-Venezia Giulia, Italy
Immediate Family:

Son of Biagio/Biasio Biasoletto and Fosca Biasoletto
Husband of ? Biasoletto
Father of ? Biasoletto

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Bartolomeo Biasoletto, Dignanese

Biasoletto, Bartolomeo, ljekarnik, botaničar i prirodoslovac (Vodnjan, 24. IV. 1793 - Trst, 17.1.1858). Školovao se u Vodnjanu, Krku i Beču. Radio je kao ljekarnik u Vodnjanu, Rijeci, Trstu i gornjoaustr. gradu Welsu. Nakon smrti dotadašnjega vlasnika, preuzeo je tršćansku ljekarnu Orso Nero, koja je postala središtem njegove djelatnosti i prirodoslovnih istraživanja. U početku se zanimao i za zoologiju i mineralogiju, a potpuno se usmjerio prema botanici nakon susreta s njem. botaničarima iz Regensburga u Trstu. Surađivao je s nizom istaknutih njem. i engleskih te istarskih i dalmatinskih znanstvenika i botaničara s kojima je izmjenjivao spoznaje i bilje. Istražujući biljni svijet, obilazio je Istru, Furlaniju, Kvarner, Dalmaciju i Kranjsku. S M. de Tommasinijem bio je vodič saskom kralju Friedrichu Augustu II. za njegova posjeta istočnom Jadranu 1838. i 1845. U Trstu je pokrenuo utemeljenje farmaceutskoga društva, a 1825. osnovao botanički vrt. Uključio, se u borbu protiv kolere koja jelS40-ih harala gradom i usmrtila mu ženu i kćer. Svojim je radom znatno pridonio boljem poznavanju biljnoga svijeta, osobito dinarskoga područja, koje je tada bilo Predmetom intenzivnih istraživanja. U znak priznanja bio je izabran za člana niza društava i ustanova -Botaničke akademije iz Regensbur-§a, Hortikulturne akademije iz Beča 1 dr. Botaničari su njegovim imenom nazvali više biljnih vrsta i rodova (Trifolium biasoletti, Artemisia biasolettiama, Juniperus biasoletti i dr.), no budići da nazivi nisu bili valjano utvrđeni, jijedan nije ostao.

Objavljivao je u časopisima Flora ratisbonensis, Isis i Linnaea te u zborniku Atti della riunione di Scinziati italiani.

Njegov rad igrađen je u više florističkih djela dr. autora. U Vodnjanu je 1997, održam znanstveni skup posvećen njegovu životu i radu.

http://www.istrianet.org/istria/illustri/

view all

Bartolomeo Biasoletto, Dignanese's Timeline

1793
April 24, 1793
Vodnjan/Dignano, Općina Vodnjan, Istria County, Croatia
1859
January 17, 1859
Age 65
Trieste, Province of Trieste, Friuli-Venezia Giulia, Italy
????