Is your surname Dallapiccola?

Research the Dallapiccola family

Luigi Dallapiccola's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Luigi Dallapiccola

Birthdate: (71)
Birthplace: Pazin, Istarska, Istria, Croatia
Death: February 19, 1975 (71)
Florence, Firenze, Toscana, Italy
Immediate Family:

Son of Pio Dallapiccola and Domitilla Dallapiccola

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Luigi Dallapiccola

Talijanski skladatelj Luigi Dallapiccola (1904-1975) najpoznatija je po svojim dvanaest tonova skladbe, često vrlo lirski i izražajan prirode.

Luigi Dallapiccola rođen je 3. veljače 1904, na Pisino u Istri. Grad (sada Pazin, nakon I. svjetskog rata, dio Italije) pripadao Austro-Ugarske Monarhije tijekom njegova djetinjstva. U 1917 su Dallapiccolas i druge talijanske obitelji te zajednice bili deportirani u Grazu, Austrija, iz političkih razloga. Tu Dallapiccola imao prvu priliku čuti velike opere, kao što su Wolfganga Amadeusa Mozarta Don Giovanni i Richarda Wagnera Meistersinger Die i The Flying Dutchman. U ovom trenutku je definitivno odlučio postati glazbenik, iako je njegov otac, profesor klasičnih jezika, inzistirao na tome da ispunite klasično obrazovanje također.

Godine 1921 Dallapiccola završio srednju školu. Sljedeće godine odlazi u Firenci, gdje je ušao u sklad klasu konzervatoriju u 1923. Dvije godine kasnije skladao tri pjesme Fiuri de Tapo (tekstovi Biagio Marin), to je ostao neobjavljen i neobavljen. U 1931 je postao profesor na Konzervatoriju u Firenci. Dallapiccola prvi veliki povjerenstvo je došao u 1934: Divertimento u quattro essercizi za sopran i pet instrumenata (na 12. stoljeća teksta), napisane za grupu Le Carillon u Ženevi.

U svojim ranim radovima Dallapiccola nisu slijedili dvanaest tonova načela. Međutim, on je došao da se osjećaju da je dosljedna uporaba od dvanaest tonova će mu omogućiti da napiše bogatije i izražajna melodija. Dobar primjer takve melodije javlja se na početku svoje opere Volo di notte (1937-1939; Noćni let; tekst nakon Saint-Exupéry). Canti di prigionia (1939-1941; Zatvorski pjesme, tekstovi Marije Kraljice škotski i Boecije, i Savonarola) ujedinjeni su od strane jednog od dvanaest tona redu, ali još uvijek sadrži mnoge besplatne prolaza. Njegov prvi rad koristiti strogi dvanaest ton metoda je tijekom Cinque frammenti di Saffo (1942). Dallapiccola je bio prvi talijanski skladatelj proučavati i primjenjivati ​​dvanaest tonova načela sustavno. U primjenjujući ih je i pronašao svoj osobni stil. Dok je mnogo naučio na primjeru Arnolda Schönberga i Alban Berg i Anton Webern, Dallapiccola je izražajnost je njegova vlastita.

Većina Dallapiccola važnih djela su vokal. On je često izabrao tekstove koji slave ideju slobode. Tri od njegovih glavnih skladbi na ovu temu su Canti di prigionia; Il Prigioniero, jedan čin opera s prologom (1949; tekst nakon Villiers de l'lsle-Adam i Charles de Coster) i Canti de liberazione za zbor i orkestar (1955, pjesme, tekstovi iz Oslobođenja Castillio, St. Augustine, i Knjiga Izlaska). Njegova opera Ulysses (1967) bavi Odisejeva potraga za sebe i svoju konačnu isporuku u ruke Božje. On je također skladao Sicut Umbra (1970) i ​​Commiato (1972). Dallapiccola umro 19. veljače 1975, a pokopan je u Firenci.

http://www.answers.com/topic/luigi-dallapiccola

view all

Luigi Dallapiccola's Timeline

1904
February 3, 1904
Pazin, Istarska, Istria, Croatia
1975
February 19, 1975
Age 71
Florence, Firenze, Toscana, Italy