Ton Amerika

public profile

Is your surname Amerika?

Research the Amerika family

Ton Amerika's Geni Profile

Records for Antonie Amerika

125,710 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Antonie Martinus Amerika

Birthdate: (85)
Birthplace: Indramayu, Indramayu Regency, West Java, Indonesia
Death: October 8, 2010 (85)
Groningen, Groningen, Groningen, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Johannes Leonardus Amerika and Gerardina Johanna Adriana Coster

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ton Amerika

Ton Amerika

Antonie Martinus (Ton) Amerika (Indramayu, 8 november 1924 - Groningen, 8 oktober 2010) was een Nederlandse verzetsstrijder en burgemeester.

Leven en werk

Amerika werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van de onderwijzer Johannes Leonardus Amerika en Gerardina Johanna Adriana Coster. Hij woonde later met zijn ouders in Nederland, in de provincie Groningen. Hij rondde de hbs af in 1943. Verder studeren was uitgesloten, omdat hij weigerde de ariërverklaring te ondertekenen. Hij werd via de Arbeitseinsatz aan het werk gezet bij een boer in Meppen (Duitsland). Na een paar maanden vluchtte hij naar Groningen. Zijn vader overleefde in 1944 ternauwernood een Silbertanneaanslag , waarna het gezin Amerika onderdook. Amerika sloot zich aan bij een verzetsgroep in Bergschenhoek en was onder andere betrokken bij twee gewapende overvallen en redacteur van de verzetskrant Kroniek van de Week. Tijdens een razzia in januari 1945 werden de leden van de verzetsgroep opgepakt en op de trein gezet naar een concentratiekamp. Amerika wist te ontkomen en nam opnieuw deel aan verzetsactiviteiten, als groepscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Na de oorlog ging Amerika, na een officiersopleiding in Engeland, als militair naar Nederlands-Indië. Hij werd gedetacheerd op Zuid-Sumatra en was betrokken bij de twee politionele acties. In 1949 kwam hij terug naar Nederland, waar hij economie studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Politieke loopbaan

In 1953 werd Amerika raadslid in zijn woonplaats Winschoten. Kort daarop werd hij op 29-jarige leeftijd benoemd tot burgemeester van Eenrum, hij was daarmee destijds de jongste burgemeester.[4] In 1964 werd Amerika burgemeester van Appingedam. Hij was daarnaast van 1964 tot 1970 lid van de PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Groningen. In 1974 was hij enige maanden waarnemend burgemeester van Scheemda. Toen hij in 1975 Gerard Boekhoven opvolgde als burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, werd Boekhoven waarnemend burgemeester in Appingedam. In 1989, op zijn 65e verjaardag, ging Amerika met pensioen.

Amerika werd een aantal keren onderscheiden; hij was drager van het Verzetsherdenkingskruis, drager van het Ereteken voor Orde en Vrede (1947, 1948, 1949) en Officier in de Orde van Oranje-Nassau (1985).

bronnen:

view all

Ton Amerika's Timeline

1924
November 8, 1924
Indramayu, Indramayu Regency, West Java, Indonesia
2010
October 8, 2010
Age 85
Groningen, Groningen, Groningen, The Netherlands