Is your surname Boellaard?

Research the Boellaard family

Pim Boellaard's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Willem Anton Hendrik Cornelis Boellaard

Also Known As: "Willem Anton Hendrik Cornelius Boellaard;"
Birthdate: (97)
Birthplace: Delft, South Holland, The Netherlands
Death: January 27, 2001 (97)
De Bilt, Utrecht, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Willem Hendrik Cornelius Boellaard and Margaretha Antoinette Römer
Husband of Barones Anna Louisa van Heeckeren
Father of Willem Hendrik Cornelis Boellaard

Managed by: Private User
Last Updated:

About Pim Boellaard

Willem Anton Hendrik Cornelius (Pim) Boellaard (Delft, 16 augustus 1903 – De Bilt, 27 januari 2001) was een Nederlands ondernemer, militair, politicus en verzetsman.

Familie

Boellaard was een lid van het geslacht Boellaard en een zoon van Willem Hendrik Cornelius Boellaard (1866-1951), officier, laatstelijk luitenant-generaal titulair en plaatsvervangend gouverneur van de residentie, en Margaretha Antoinette Römer (1879-1973). Hij trouwde in 1929 Anna Louisa barones van Heeckeren (1907-1991), kunstschilderes; zij kregen een zoon wiens echtgenote hofdame van koningin Beatrix was.

Biografie

Boellaard stamde uit een geslacht waarvan de mannelijke leden sinds 1790 generaal waren geweest, maar koos zelf voor een carrière bij een verzekeringsmaatschappij, nadat hij zijn studie aan de Nederlandsche Handels-Hoogeschool in Rotterdam had afgesloten. In zijn studiejaren was Boellaard lid van het Rotterdamsch Studenten Corps.

In 1939 werd hij als reservekapitein bij de artillerie gemobiliseerd. Bij de Duitse inval in 1940 was hij betrokken bij de tegenaanval op de Duitsers, die het vliegveld Ockenburg hadden ingenomen. Na de capitulatie werd Boellaard gewestelijk commandant van de ordedienst in de regio Utrecht. De ordedienst was een verzetsorganisatie van reserveofficieren van het Nederlandse leger.

In mei 1942 werd Boellaard gearresteerd en kwam in de gevangenis van Scheveningen (Oranjehotel) terecht. Hoewel hij werd ondervraagd door nazi-kopstukken als Himmler en Heydrich, sloeg hij niet door. Via Kamp Amersfoort belandde Boellaard in het concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Boellaard maakte in die moeilijke omstandigheden indruk, omdat hij zijn waardigheid wist te bewaren en de tegenstellingen tussen communisten en oranje-aanhangers wist te verzoenen.

Toen de geallieerden in september 1944 oprukten, werd Boellaard overgebracht naar Dachau. Hier was hij betrokken bij het International Prisoners Committee, een illegaal overleg tussen gevangenen van verschillende nationaliteiten. Na de bevrijding van Dachau verliep de repatriëring van de Nederlandse ex-gevangenen moeizaam. Boellaard reisde naar Nederland en wist met steun van prins Bernard voor de nodige transportmiddelen te zorgen. Na de oorlog was Boellaard statenlid voor de VVD in de Provinciale Staten van Utrecht en vervulde hij een belangrijke rol in organisaties voor oud-gevangenen.

bronnen:

view all

Pim Boellaard's Timeline

1903
August 16, 1903
Delft, South Holland, The Netherlands
1930
August 12, 1930
Age 26
The Hague, The Hague, South Holland, Netherlands
2001
January 27, 2001
Age 97
De Bilt, Utrecht, The Netherlands