Hendrik Hendriksz Hop

Is your surname Hop?

Research the Hop family

Hendrik Hendriksz Hop's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Hendrik Hendriksz Hop

Birthdate:
Birthplace: Breda, Breda, North Brabant, The Netherlands
Death: Died in The Hague, The Hague, South Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Henrick Jacobsz Hop and Jacoba Suerius
Brother of Jacob Henricksz Hop and Johanna Jacoba Hop
Half brother of Isabella Maria Hop

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Hendrik Hendriksz Hop

HOP (Hendrik baron), geb. te Breda 27 October 1723, zoon van Hendrik Hop (II kol. 602). Hop studeerde te Leiden in de rechten, werd 16 Sept. 1740 secretaris van het Hof van Holland. Zeeland en West-Friesland, uit welke betrekking hij 5 Dec. 1788 op verzoek ontslagen werd. Van 1782 tot 14 Nov. 1792 was hij gezant te Brussel. Na de inneming van die stad door Dumouriez vertrok hij naar den Haag. In Juni 1793 keerde hij weder naar Brussel terug, tot hij in Juli 1794 na den slag bij Fleurus die stad voor goed verlaten moest. Bij de publicatie van prins Willem V van 24 Mei 1788 werd Hendrik Hop een van de nieuwe leden der vroedschap van Alkmaar. Hij woonde er slechts eenmaal een vergadering bij. Op de dubbeltallen voor het burgemeesterschap van Alkmaar ter electie van den stadhouder stond hij in de jaren van 1789 tot 1795 herhaaldelijk.

Hij stierf ongehuwd te 's Gravenhage den 29. April 1808. De bekende ‘Haagsche Hopjes’ ontleenen aan hem hun naam. Hij woonde n.l. korten tijd ten huize van den banketbakker van Haren, in het Voorhout, die deze bonbons voor hem vervaardigde.

Bronnen: Archief Hop en Staten-Generaal (Algem. Rijks-Archief).

__________________

Haagse hopjes: wie heeft ze niet ooit gegeten? Het Haagse hopje is uitgegroeid tot een icoon van Nederland. Het snoepgoed werd ooit zelfs geëxporteerd naar de Russische tsaren in St. Petersburg en de koloniale bestuurders in Indië. En nog steeds kun je de hopjes aantreffen bij officiële Haagse bijeenkomsten: als symbool van Hollandse, ja van wat eigenlijk? Dat er al in 1925 een film werd gemaakt over de fabricage van het hopje zegt genoeg.

Het snoepje is genoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808), oud gezant der Staten van Holland. Toen de Fransen in 1792 Brussel innamen, werd Hop naar Den Haag teruggeroepen, waar hij tot 1801 boven confiseurhuis de firma Van Haaren & Nieuwerkerk op het Lange Voorhout 92 woonde. De baron was verslaafd aan koffie. Op een avond liet hij zijn kop met koffie, suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend bleek dat een koffiekaramel te zijn geworden. Hop vond die brokken erg lekker. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn onderbuurman, bakker Theodorus van Haaren, voor hem van die 'brokken koffie' te maken. Ze werden al gauw 'de brokken van baron Hop' genoemd en kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes.

Het confiseurhuis werd hiermee beroemd tot ver in het buitenland. De export ging zelfs naar vorstenhuizen in Europa en naar de tsaren in Sint-Petersburg. Voor de hopjes die naar Nederlands-Indië gingen, werden sinds 1875 speciale blikken gemaakt.

Secretaris van het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland 1749, gevolmachtigd minister in Brussel 1773-1794.

view all

Hendrik Hendriksz Hop's Timeline

1723
October 27, 1723
Breda, Breda, North Brabant, The Netherlands
1808
April 29, 1808
Age 84
The Hague, The Hague, South Holland, The Netherlands