
IN DE PERS
- 23 mei 1952; Algemeen Indisch dagblad: de Preangerbode Aanslag in Den Haag op Overste Harjono
Militair attache gewond
Aanslag in Den Haag op Overste Harjono
Daders wisten uit zijn huis te ontkomen
Telefoontje : Er komt een telegram
In de nacht van Woensdag op Donderdag, omstreeks twaalf uur is een moordaanslag gepleegd op de militair attaché van het Hoge Commissariaat van Indonesië in Den Haag, de luitenant kolonel H.T. Harjono, aldus het A.N.P. uit Den Haag.
Onmiddellijk na de aanslag is een uitgebreid onderzoek ingesteld onder leiding van de officier van justitie mr. Maris, en de chef van de centrale recherche commissaris Hanken. Het onderzoek, dat met behulp van politiehonden en ander personeel is ingesteld, heeft de gehele nacht voortgeduurd. Luitenant kolonel Harjono is licht aan het hoofd gewond en in het ziekenhuis opgenomen.
Een woordvoerder van de Nederlandse regering verklaarde inmiddels, dat de Nederlandse regering met verontwaardiging heeft kennis genomen van de lafhartige moordaanslag. Er zal met de grootste voortvarendheid een onderzoek worden ingesteld naar de daders.
De Hoge Commissaris van het Koninkrijk der Nederlanden in Djakarta, A.Th. Lamping, zou de Indonesische regering van het gebeurde in kennis hebben gesteld en zijn medeleven hebben betuigd.
Hoe het gebeurde
Over de gepleegde aanslag op de luitenant kolonel Harjono militair attache van het Indonesisch Hoge Commissariaat in Den Haag seint het A.N.P., dat de overste omstreeks 12 uur in de afgelopen nacht de telefonische mededeling kreeg, dat over enkele ogenblikken een belangrijk telegram van radio Scheveningen zou worden gebracht.
Kort daarna werd er gebeld en stonden twee mannen voor de deur. Een van hen zei: "Wij komen de papieren halen". Luitenant kolonel Harjono begreep hem niet en antwoordde: "Ik heb geen papieren". waarop de mannen een revolver tevoorschijn brachten en de attache bevolen mee naar beneden te gaan voor een bespreking.
Op de trap van de eerste etage werd overste Harjono tegen een muur gezet en de oudste van de mannen bedreigde hem met zijn revolver.
In een onbewaakt ogenblik slaagde overste Harjono er in de pols van zijn belager te grijpen. Door deze handeling haalde de man de trekker van zijn revolver over, waardoor het schot afging. De kogel baande zich door een ruit een weg naar buiten. De tweede man schoot toen ook, doch zijn revolver ketste.
De man sloeg de overste toen met de kolf op het hoofd. Op het geschreeuw en de schoten renden enkele bewoners naar beneden en kozen de daders het hazenpad.
Een surveillerende agent volgde hen. In de duisternis verloor de agent de mannen uit het oog. Reeds in de afgelopen nacht is nog een aantal getuigen gehoord. Donderdagmorgen is het onderzoek met onverminderde kracht voortgezet.
De waarnemend Hoge Comissaris mr. Susanto bezocht donderdagmorgen de secretaris van staat voor buitenlandse zaken mr. N.S. Blom.
Tijdens het bezoek van mr. Susanto is de Nederlandse regering officieel in kennis gesteld van de op overste Harjono gepleegde aanslag. De millitair attache wordt in het Haagse ziekenhuis Bronovo verpleegd. Slechts familieleden en leden van de recherche zijn tot hem toegelaten.
Aangenomen wordt, dat de aanslag om politieke redenen is gepleegd. Het staat nog niet vast of de daders Europeanen dan wel Aziaten zijn geweest, aldus AFP.
- 26 mei 1952; Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie: Drie arrestaties in zaak van aanslag op overste Harjono
Snel werk van Nederlandse politie
Drie arrestaties in zaak van aanslag op overste Harjono
Medeplichtige heeft reeds bekentenis afgelegd
Pot had zich verborgen in hooischuur in Drenthe
De Nederlandse Rijkspolitie heeft medegedeeld, dat zij Zaterdag drie personen heeft gearresteerd in verband met de moordaanslag op overste Harjono, de Indonesische militaire attaché in Den Haag. De eerste is de 29--jarige ,1. Meinc Pot, voormalig ambtenaar van het Nederlandse consulaat in Antwerpen, die destijds werd ontslagen omdat hij aan Westerling een vals paspoort voor Noord-Afrika had verschaft. Hij werd gearresteerd in Drenthe waar hij in een hooischuur verborgen zat. De tweede gearresteerde is de 24--jarige F.A. Colson, die zich adjudant van Westerling noemt en die deze vergezelde op al diens zwerftochten door Europa. De derde gearresteerde is de 64-jarige stukadoor Van Delden, die voorzitter is van de Landelijke Organisatie van Illegale Strijders.
Volgens de politie heeft een van de gearresteerden reeds bekend medeplichtig te zijn geweest aan de moordaanslag. Meine Pot en Colson zouden de aanslag hebben gepleegd en Van Delden zou de wapens hebben geleverd, het plan voor de aanslag hebben beraamd en de beide anderen naderhand hebben verborgen en naar een veiliger schuilplaats hebben overgebracht.
De verdachten zijn in verzekerde bewaring gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet om het gehele complot aan het licht te brengen. In Den Haag wordt er volgens het Franse persbureau AFP de nadruk op gelegd, dat Westerling niet noodzakelijkerwijs bij het complot betrokken behoeft te zijn.
Telegram aan Harjono
De militaire attache bij het Indonesische Hoge Commissariaat, overste Harjono, ontving het volgende telegram:
De Nationale Federatieve Raad van het voormalig verzet in Nederland stelt prijs op U te laten weten, dat hij noch zijn leden iets te maken hebben met de gepleegde aanslag, die zij verafschuwen. De bonafie verzetsstrijders, georganiseerd in de Nationale Federatieve Raad, hebben met de zich noemende organisatie Looys geen enkel contact. Het telegram was ondertekend door voorziteer Van der Meulen, aldus medt het A.N.P. uit Den Haag.
26 mei 1952 Rotterdamsch Parool / De Schiedammer; Nieuwe arrestaties in zaak-Harjono p1, vervolg 26 mei 1952 Rotterdamsch Parool / De Schiedammer; Nieuwe arrestaties in zaak-Harjono p7
- 27 mei 1952; Algemeen Indisch dagblad : de Preangerbode: Nog geen beslissing in de zaak Westerling
Nog geen beslissing in de zaak Westerling
Verpletterd door bericht over de moordaanslag op Harjono
De Amsterdamse Rechtsbank heeft Maandagmiddag onder presidium van mr. de Gaay Fortman in de raadkamer voor de tweede maal het beroep in de zaak betreffende een eventuele inbewaringstelling van Westerling behandeld. De behandeling duurde nog geen kwartier. Er viel geen onmiddellijke beslissing. Westerling werd ter zitting niet gevangengenomen.
Naar de advocaat mededeelde, persisteerde de Officier van Justitie mr. Reigersman, bij zijn cis tot inbewaringstelling. De rechtbank zal later uitspraak doen, aldus het A.N.P.
De moordaanslag
Naar het A.N.P. verder mededeelt, verklaarde Westerling tegenover de „Nieuwe Haagsche Courant", dat hij „verpletterd" was geweest door het bericht over de aanslag op overste Harjono. „Ik heb veel klappen gehad, maar nooit een als deze", aldus Westerling, die hieraan toevoegde: „Als de jongemannen, die deze daad verzonnen, mijn vijanden ware geweest, hadden ze mij geen slechtere dienst kunnen bewijzen". Westerling noemde Meine Pot een geval voor een psychiater. Deze moest steeds van onberaden stappen worden teruggehouden. (Frans) Colson noemde hij een oorlogskind. Deze is de 24-jarige broer van Westerling's „adjudant", die W.H.M. (Pim) Colson heet en de naam adjudant", kreeg omdat hij veel in zijn nabijheid was doch nimmer onder hem diende. Westerling meende, dat de gehele zaak was opgezet om hem te „helpen, maar dan zeker van de wal in de sloot", zo zeide hij en hij besloot met de opmerking: "Ik wist absoluut van niets".
- 28 mei 1952; Algemeen Indisch dagblad : de Preangerbode; Aanslagplegers zochten naar documenten
De aanslag op Harjono
Aanslagplegers zochten naar documenten
Nog twee arrestaties
Een van de drie mannen die gearresteerd zijn in verband met de aanslag op overste Harjono, verklaarde maandag, dat hij en zijn medeplichtigen er op uit waren geweest, de Indonesische documenten te bemachtigen betreffende de zaak Westerling, aldus werd medegedeeld door de politie in Den Haag
De 24-jarige Frans Colson had verklaard, dat overste Harjono documenten had die betrekking hadden op het Indonesische verzoek tot uitlevering van Westerling. De politie heeft maandag twee nieuwe arrestaties verricht, doch heeft geweigerd de namen van de arrestanten bekend te maken. Alle tot dusver gearresteerde personen hebben min of meer contact gehad met Westerling, doch in officiële kringen in Den Haag is men niet van mening, dat de avontuurlijke kapitein de hand heeft gehad in het complot tegen luitenant-kolonel Harjono. De politie heeft verder twee mannen gearresteerd, die lid waren van de meest erechtse groep van de Nationale organisatie van oud-illegale strijders. Het zijn W.J. Spek en C.J. Arts.
Regeringsnota
De secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, in Indonesië verklaarde in een onderhoud met Pemandangan, dat de Indonesische regering een nota heeft gezonden aan de Nederlandse regering naar aanleiding van de arrestatie van drie personen die betrokken zijn bij de moordaanslag op luitenant-kolonel Harjono.
De secretaris-generaal wenste zich niet uit te laten over de inhoud van deze nota. Dr. Darmasetiawan wilde ook geen commentaar leveren op de vraag of deze arrestaties (indien mocht blijken, dat de gearresteerde personen handlangers van Westerling zijn) als verdere motieven zullen worden gebruikt bij de eis tot de uitlevering van Westerling.
Schuld bekend
Ook de tweede verdachte op de luitenant-kolonel Harjono, Meine Pot, heeft bekend zich aan de overval te hebben schuldig gemaakt.
Ook zijn bedoeling was het, van Harjono papieren te bemachtigen betreffende de zaak Westerling. Men veronderstelde, dat zij in Harjono's bezit waren.
Door beide verdachten Colson en Meine Pot werd ontkend, dat zij de bedoeling hebben gehad overste Harjono te doden. Zj hebben, aldus het A.N.P., verklaard, dat tijdens de worsteling een schot uit het pistool van Colson is afgegaan.
Beide verdachten zijn bij confrontatie van Harjono door deze laatste herkend. Uit het onderzoek is de politie niet gebleken, dat er sprake is geweest van medeplichtigheid van andere personen dan de tot nu toe aangehoudenen.
Het onderzoek duurt nog voort
- 20 augustus 1952 De Telegraaf: Misvertand over dagvaarding, Proces pot uitgesteld
- 24 december 1952 Nieuwe Leidsche Courant; Negen jaar cel geëist tegen daders van aanslag op Harjono
- 30januari 1953 De Waarheid: Indonesië acht straf voor Colson en Pot te licht
- 1 april 1853 Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland: Vier en drie jaar voor Pot en Colson voor aanslag op overste Harjono
- 24 juni 1953 De vrije pers: ochtendbulletin: Cassatie-beroep Pot en Colson verworpen
- 8 september 1953 Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie: Geen gratie voor Colson en Pot
François Antoine (Frans) Colson ‧ 06-01-1928 Klaten (NOI) ‧
Willem Herman Meindert (Pim) Colson
‧ 24-12-1925 Klaten (NOI) - 2002 ‧
Nam eind 1946 dienst bij het KNIL; per 1 November 1949 als korporaal MP gedemobiliseérd, in Maart 1950 kwam hij naar Nederland. wordt gezien als een vriend van Westerling. Werd gearresteerd op 5 mei 1951 te Brussel in restaurant "Des Sports". Wordt in verband gebracht met de overval op Luitenant Kolonel Harjono daar hij onderdak bood aan een der daders na de aanslag (bron). Tezamen met Sweerts, schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en het stelen van negen passen op het Nederlandse consulaat te Antwerpen.
_ Nieuwsblad van het Noorden 27-04-1991 • De Telegraaf 11-08-1990 • Archiefkaart A'dam •
Christiaan Arnoldus van Delden ‧ 27-03-1888 Den Haag (ZH) ‧
Stucadoor. Voorzitter van de landelijke oud-illegale strijders organisatie. Drager van het Verzetsherdenkingskruis. Leverde wapens voor de aanslag op overste Harjono.
_ WwW geboorteakte • WwW huwelijksakte • Het Rotterdamsch Parool De Schiedammer 24-05-1952; Daders moordaanslag lt-kol. Harjono gepakt • 24 december 1952 Nieuwe Leidsche Courant; Negen jaar geeist tegen daders aanslag op Harjono •
Mas Tirtodarmo Harjono
‧ 20 januari 1924 – 1 oktober 1965 ‧
Was generaal officier in het Indische leger. Op 22 mei 1952 wordt een mislukte aanslag op hem gepleegd in Den Haag waarvoor Meine Pot, F.A. Colson en de voorzitter Landelijke organisatie van Illegale Strijders, van Delden, werden gearresteerd en berecht.. Harjono werd later vermoord tijdens een poging tot kidnapping uit zijn huis door leden van de 30 September Beweging.
Wouter Johannes Spek ‧ 30-11-1905 Den Haag (ZH) - 07-08-1994 Den Haag (ZH) ‧
Drager van het Verzetsherdenkingskruis. Bestuurslid van de Landelijke Organisatie van Oud-Illegalen. Verborg de wapens na de aanslag op overste Harjono.
_ 28 mei 1952; Algemeen Indisch dagblad : de Preangerbode; Aanslagplegers zochten naar documenten •
Meine Pot
‧ 04-02-1923 Den Haag (ZH) - 28-09-2008 Brazilië ‧
Nederlandse consulaire ambtenaar. Verdachte tezamen met F.A. Colson in verband met de overval op Luitenant Kolonel Harjono. Tezamen met Sweerts, schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en het stelen van negen passen op het Nederlandse consulaat te Antwerpen. (GO2WAR..nl)
Na de aanslag op Harjono hield hij zich schuil bij neef Frans ten Veen (1905) te Frederiksoord (bron).
Frans ten Veen ‧ 05-10-1905 Frederiksoord (DR) ‧
Meine Pot dook na de aanslag op Harjono onder bij neef Frans ten Veen aan de Broekregel te Frederiksoord.
_ 26-05-1952 't Nieuws voor Kampen; Aanslag op Overste Harjono was zorgvuldig voorbereid •
Raymond Pierre Paul Westerling
‧ 31-08-1919 Istanboel (TUR) – 26-11-1987 Purmerend (NH) ‧
Bijgenaamd de Turk, was in de rang van Kapitein de commandant van de Speciale Troepen in de jaren 1946-1948 van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.
_ Wikipedia • Trouw 02-09-2020; Mijn vader omstreden? ‘Hij heeft op Zuid-Celebes ook veel mensen gered’ • Historisch Nieuwsblad • Affaire Sweerts-Westerling •