Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Amsterdamsche Wisselbank (1609 - 1820)

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

Bank of Amsterdam

Amsterdam als handelsstad trok nieuwkomers uit de Republiek, de Zuidelijke Nederlanden, Duitse grensgebieden, maar ook uit Engeland, Schotland, Noorwegen, het Oostzeegebied en Portugal, met als bijzondere groepen de – deels kapitaalkrachtige en gevestigde - Antwerpse kooplieden en de Portugese – sefardim – joden. Vooral de Antwerpse kooplieden verruimden de kennis van markten buiten de traditionele Amsterdamse gerichtheid op Noord-Europa en het Baltische gebied en brachten geheel nieuwe ervaring in als bankiers, verzekeraars en internationale betalingsbemiddeling; hun bijdrage aan de groei van Amsterdam is onmiskenbaar. Aan het begin van de 17e eeuw was zelfs het gebruiken van wisselbrieven bij het Amsterdamse stadbestuur onbekend en moesten zij deze kennis bij de immigrantenkooplieden opvragen.

In 1609 werd in Amsterdam de Wisselbank opgericht naar het voorbeeld van de Venetiaanse Banco di Rialto [1587]. Doel was het onoverzichtelijke en tijdrovende betalingsverkeer te vergemakkelijken.

With special thanks to Marjolein 't Hart, Associate Professor of Economic and Social History, University of Amsterdam - author of this list (and for the additional information she provided and which we are incorporating in the profiles)

.

Oprichters

Commissarissen