Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Danilo Kraljice i Gornje Danilo

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

Ovaj projekt je dio projekta Hrvatsko Rodoslovlje - Dalmacija naselja Danilo: Danilo Kraljice i Gornje Danilo kod Šibenika / Croatian Genealogy – Dalmatia, of settlement Danilo: Danilo Kraljice and Gornje Danilo near Sibenik

Danilo je mjesto 10 km udaljeno od središta Šibenika. U mjestu se nalazi crkva Svetog Danijela, prema kojoj je mjesto i dobilo ime.

Lokacija / Location

Napomena:

  • Do 1931. iskazivano pod imenom Danilo Kraljice, od 1948. do 1971. pod imenom Gornje Danilo, a u 1981. i 1991. pod imenom Danilo Gornje. U 1857., 1869., 1921. i 1931. sadrži podatke za naselje Danilo Kraljice.
  • Zbog promjena imena naselja tijekom povijesti, iz matičnih je knjiga teško odrediti tko je iz Danila, a tko iz Danilo Kraljica.

Projekt obuhvaća osobe koje su rođene ili su živjele (npr. nakon udaje) u selima Danilo Kraljice i Gornje Danilo ovaj prostor).

Župne knjige za Danilo Kraljice su sačuvane od 1851. godine (izvor: Budući da su se matične knjige koje se odnose na Danilo Kraljice sačuvale tek od 1851. g).

Povijest / History

Prva arheološka nalazišta datiraju još iz doba neolitika (7. tisućljeće pr. Kr.), kada nastaje danilska kultura koju karakteriziraju lijepo oblikovane keramičke posude geometrijskih ukrasa. Danilska se kultura prepoznaje po ritonu - ukrašenoj posudi na četiri noge s velikom ručkom za nošenje koja se koristila u obredima.

U 4. stoljeću pr. Kr. područje Danila naseljavaju pripadnici Ilirskog plemena Dalmata, i osnivaju naselje Rider.

Prezimena u Danilo, Danilo Kraljice i Gornje Danilo / Surnames from Danilo, Danilo Kraljice i Gornje Danilo

Danilo: Blachie, Tudorovich, Clarendich, Filipaz, Vergliajaz, Junacovich, Maghlov, Manenizza, Piria, Visnich, Roncevich, Scocich, Senetich, Vrancich, Seralich, Vucenovich, Svrazak, Zorcich

Poznate osobe / Famous People

  • Velimir Kljaić, rukometaš, bivši trener hrvatske reprezentacije

Poveznice / Links