Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

Top Surnames

view all

Profiles

Породица Леко / Leko Family

Леко је српска породица цинцарског порекла. пореклом из Влахоклисуре, данас Клисура у Северној Грчкој. Леко, као и друге цинцарске породице, иселила из данашње Северне Грчке због османлијских погрома над православним становништвом, које су спроводили полуаутономни Албанци под командом Али-паше Јањинског. Породица Леко настанила се прво у Аустријском царству, тј. данашњој Војводини, у Белој Цркви, Из Беле Цркве преселили су се тридесетих година XIX века у Београд. За крсну славу узели су Светог Тому.

Породица Леко имала је дућане, радње у Васиној улици. Тома Леко је 1867. подигао је једноспратницу на углу Васине и Змај Јовине улице названу Кутулин хан, познату као и Златни анђео. То је била кафана и хотел од само једне собе. Касније, породица Леко је становала у тој кући, која се је од 1894. служила за издавање под закуп.

Потомци Марка Лека су санитетски пуковник др Владан Ђорђевић, председник министарског савета (владе), министар просвете и вера и привреде, градоначелник Београда, сенатор, проф. др Марко Т. Леко, проф. др Александар М. Леко, Димитрије Леко, бригадани пешадијски генерал Јован Т. Леко, краљев ађутант, као и унук др Владана Ђорђевића, артиљеријски капетан Јован Дероко.

Породица Леко је у сродству са породицама Аџемовић, Кумануди, Живадиновић, Ђорђевић, Властари, Дероко, Николић и другим.

Извор: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%BE#.D0.90.D1.9F.D0...