Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Nederlandse handleiding - GENI voor Dummies

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

An easy-to-understand FAQ for Dutch Geni-users.

You can also find more information at Geni Start Here Basics, A-to-Z-of-Help-Topics and Connecting to the Big Tree.

Some other useful projects:

If you are proficient or fluent in Dutch, you most likely didn't switch your language yet. There is a Dutch version of this page with a lot more information. :) (There are also some links there to information about Geni in English)

TAAL instellen of wijzigen

Als u uw taal wilt wijzigen, dan kun u rechtsboven deze pagina op uw naam klikken, dan verschijnt een uitrolmenu, waarin u op Change Language kunt klikken en daarna bijvoorbeeld Nederlands kiezen. (U kunt ook op de onderste regel kiezen voor Nederlands)
Mogelijke taalkeuzen in Geni:

 • een heel rijtje, wellicht de moeite waard te vermelden voor wie geëmigreerde verwanten heeft... (veel van de uitleg hier gebruikt (ook) de Engelse naam van velden. Het gebruik van Engels als taal heeft namelijk wat voordelen. Bovendien is nog niet alles vertaald en kan de vertaling mogelijk nog veranderen)

Als u de taal hebt ingesteld op Nederlands en u ziet nog onvertaalde of onjuist vertaalde informatie die u zelf zou kunnen vertalen dan kunt u ook via de keuze Nederlands op de regel die begint met © 2020 Geni.com onder aan een pagina kiezen voor Activeer Inline vertaling en dan zelf een vertaling opgeven. Als u klaar bent kunt u via dezelfde keuze de inline vertaling weer uitschakelen. Zie voor meer uitleg Vertalen per scherm

"De vertaling is op dit moment (3-11-2015) op 50% van alle teksten. Het vertaal team kan uw hulp goed gebruiken." citaat van Jeroen M.W. van Dijk .

De te vertalen informatie is hier te vinden: https://www.geni.com/tr8n/phrases?locale=nl

Dit project is ook in een veel uitgebreidere versie beschikbaar in het Nederlands.
Als u de taal niet wilt aanpassen kies dan boven aan deze pagina achter View in voor Nederlands

Some Geni Help information in English

On Geni Start Here Basics, A-to-Z-of-Help-Topics , Geni Help Portal, Family tree and Frequently Asked Questions
there is some general help info available

Some info on using the name fields:
How do I know which names to use on profiles to ensure they are found using search

This can be useful is you have a tree available you want to import in Geni:
Connecting to the Big Tree

Further reading:

 • HTML Tree

Video's

laatst gewijzigd -- 24 april 2023 --Job Waterreus--

Gids voor gebruikers van Geni

De koppeling/link naar deze pagina zal prominent bovenaan op het Portaal voor Nederlandstaligen staan en aan nieuwe Nederlandstalige gebruikers (zodra we die ontdekken, medewerking en alertheid gevraagd!) worden toegezonden.
De begeleiding zal gegeven worden door de Nederlandstalige curatoren en hun helpers uit hun eigen taalgebied.

Het is niet de bedoeling profielen aan dit project toe te voegen.

media.geni.com/p13/8c/bd/d4/2c/5344484ce439ff5a/thin_grey_line_large_large.jpg?hash=688f2db626c5cacc3b1fbc6d996a7e2d7d0a40802a6d709cc7aeea0636778aa2.1686466799

Inhoudsopgave:

Na bezoek van een afzonderlijke link in dit hoofdmenu; keer terug om verder te navigeren mbv de functie 'vorige pagina' in uw webbrowser.


Doel van Geni

media.geni.com/p13/f0/bf/ea/16/53444840e1548f23/thin_outline_dgrey_large.jpg?hash=603bc1042cea58443acc0cb1bf98029b2dda518c9df346a724957a3027f506ad.1686466799

Het doel van Geni is een gemeenschappelijke, de hele wereld omvattende, genealogie te maken met voor elk persoon één profiel (de 'Big Tree' of de 'Historical Tree'). Zie ook Wat is de World Family Tree.
Voor degenen die hun hele stamboom privé willen houden heeft Geni een aparte beschermde sectie, wat wij noemen, de Isolated Tree profielen.

Het meest belangrijke deel van Geni is een samenwerkingsgenealogie. Het doel is dat iedereen meewerkt aan één grote gezamenlijke stamboom. Niemand is eigenaar van een profiel (set gegevens van een persoon), niemand heeft een eigen stamboom of kwartierstaat.Iedereen deelt alles met iedereen. Zie ook Verbinden met de wereldstamboom. Maar er is wel een groep beschermde profielen, met name alle levende personen, alle minder dan 30 jaar geleden overleden of 125 jaar geleden geboren personen en de familieleden, afstammend van uw 4e overgrootouders (7de generatie). Zie Toegang tot de profielen; Privacy en Meester Profielen hieronder.

Als u dus op Geni profielen ziet, die u in uw eigen stamboom of kwartierstaat ook heeft, dan moet u blij zijn dat die er al op gezet zijn, want nu hoeft u dat niet meer te doen. U kunt de door u ingevoerde profielen koppelen aan deze al ingevoerde gegevens en zo uw stamboom snel uitbreiden. Wel wilt u natuurlijk die profielen ook kunnen vinden en bewerken. Dat kan. Op het profiel vind u een Actie link. Via die link kunt u vragen ook manager te worden. Profielen waarvan u beheerder bent kunt u ook als basis gebruiker benaderen via het zoekscherm, datzelfde geldt ook voor openbare profielen van een beheerder waarmee u samenwerkt.
Soms zijn die profielen wel al op Geni, maar moeilijk of niet voor een nieuwkomer te vinden (bijvoorbeeld door een iets andere spelling van de naam). Dan ontstaan er dubbelen, die later kunnen worden samengevoegd met het originele profiel. Hierbij is het dan van belang om die naam- en/of spellingvarianten op te nemen bij het veld Ook bekend als en huwelijk en kinderen goed te sorteren. (zie ook Belangrijk) Om dit zoeken en samenvoegen gemakkelijk te kunnen doen moet het profiel openbaar zijn en moet u samenwerken met minstens 1 beheerder van het betreffende profiel.

Daarom is het van belang dat zoveel mogelijk profielen van overledenen openbaar zijn en zeker als basis gebruiker met zoveel mogelijk personen samen te werken en met name deel te nemen aan de Collaboration Pool (een verzameling gebruikers die met elkaar samenwerkt).

Als u in uw stamboom algemeen bekende voorouders zoals Karel de Grote hebt dan is de kans dat ze al aanwezig zijn in Geni heel groot. Om te voorkomen dat u deze dubbel opvoert kunt u kijken of ze voorkomen op deze lijst van profielen met meer dan 100 beheerders of deze lijst van opmerkelijke/beroemde personen.

Middeleeuwen en eerder

Profielen uit deze periode zijn vaak de voorouder van profielen in diverse landen. Om problemen te voorkomen zijn er daarom voor deze profielen wat afspraken gemaakt wat betreft het vullen van de velden die wat afwijken van andere gedeeltes van de wereldstamboom. Zie het project Medieval Europe

Dringend verzoek voor deze periode:

 • Kijk altijd eerst goed of een profiel al bestaat en voeg geen dubbele profielen op! (Veel profielen hebben gegevens in meerdere talen en het zou kunnen dat een profiel wel bestaat, maar nog geen Nederlandse naamgegevens heeft)
 • Voeg ALTIJD documentatie toe
 • Verander NOOIT iets in deze profielen zonder overleg met de andere beheerders. Start een profiel discussie als gegevens niet kloppen.

Communicatie-forum

Via dit Nederlandstalige communicatie-forum kunt u alles makkelijker met elkaar bespreken. Het bestaat straks uit 'n oneindig aantal discussies, omdat iedereen die daar behoefte aan heeft 'n nieuwe kan beginnen! We doen er alles aan om de onderlinge communicatie te optimaliseren, maar dat gaat in den beginne vooral beetje bij beetje. U vragen wij daarvoor begrip en om met respect om te gaan met de motieven waarmee anderen hun voorouders & familieleden willen (onder-)zoeken. Ons uitgangspunt is dat iedereen die dit genealogiesysteem gebruikt zijn/haar expertise en onderzoeksresultaten deelt met anderen. Conflicten daarover lossen we zelf op met degenen die het aangaan en laten we niet over aan Geni stafleden door onze schepselen onbeheerd achter te laten of lang geleden overleden profielen niet publiek te maken voor eventuele andere nazaten. Bedenk: onze voorouders zijn niet van ons alleen! U kunt verlatings-angst bij uw profielen voorkomen door vooral veel samenwerkingen met andere Geni gebruikers aan te gaan, dan is er altijd wel iemand die zich tijdens uw vakantie of andere afwezigheid over uw protegés wil ontfermen... Neem dus elke uitnodiging daartoe serieus en druk niet direct op de weiger-knop.

Gebruik actief of passief

Geni kun u op verschillende manieren gebruiken, passief en/of actief. U kunt zich beperken tot het bekijken (passief) van afstammingen van uzelf, van aangetrouwden, van vrienden, van bekende personen, van beroemde personen, enz. (Voor diegenen die op zoek zijn naar gegevens over een bepaalde familienaam: kijk eens bij https://www.geni.com/search)/surname_index) Ook kun u zelf een of meer stamreeksen, stambomen, kwartierstaten of parentelen maken. Ook als passieve gebruiker is het belangrijk om de instellingen in http://www.geni.com/account_settings/notification aan de eigen wensen aan te passen.

Taal instellen of wijzigen

Als u uw taal wilt wijzigen, dan kun u rechtsboven deze pagina op uw naam klikken, dan verschijnt een uitrolmenu, waarin u op Change Language kunt klikken en daarna bijvoorbeeld Nederlands kiezen.

U verliest wat bedieningsgemak van de software als u de Engelse taal verlaat en voor Nederlands kiest. Het Engels is meestal wat beknopter dan het Nederlands, waardoor er soms in het Nederlands een menukeuze extra gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld in de stamboom is er in het Engels de extra mogelijkheid direct van basispersoon in de stamboom te wisselen, die in het Nederlands beschikbaar is onder het Meer menu. Het Engels is soms voor vertalers lastig te vertalen in de beschikbare schermruimte en het kan dus zijn dat het Engels duidelijker is dan de vertaalde versie.

Als u onvertaalde of niet goed vertaalde tekst ziet dan kunt u dit zelf aanpassen. Klik beneden in het scherm op de regel die begint met het copyright symbool (©) op de keuze voor Nederlands en activeer de inline vertaling Vertaalde tekst wortdt nu groen onderstreept en als u met de rechter muistoets op zo'n groen onderstreepte tekst klikt kunt u vertalingen beoordelen (duimpje omhoog/omlaag). Als u een duimpje omlaag geeft en er is nog geen alternatieve vertaling dan graag zelf een nieuwe betere vertaling toevoegen.

Datum formaat instellen

Naast de taal kan ook het Datum formaat ingesteld worden. Bij gebruik van Nederlands is het handig om ook het Nederlandse datum formaat te kiezen.
LET OP: Geni zal niet waarschuwen als u het datum formaat verkeerd ingesteld hebt staan voor de gegevens die u invoert. U krijgt dan een verwisseling van de dag en de maand. Als u de taal niet goed hebt ingesteld kan het zijn dat u een datum krijgt met een lege maand (bijvoorbeeld taal op Nederlands en u plakt een datum met een maandnaam in het Engels, dan krijgt u voor MAR, MAY, OCT en andere maandnamen die in het Nederlands niet bestaan een lege maand)

Weergave Geni in Flash of HTML

Sinds kort kent Geni naast de Flash weergave van de stamboom ook een HTML weergave, zodat de stamboom ook op een telefoon zichtbaar gemaakt kan worden.
Op de stamboom pagina kan via het Stamboom menu gekozen worden tussen deze twee weergaven.
Kiest u voor Flash en moet u in de browser toestemming geven dan zal Geni waarschijnlijk toch de HTML versie tonen (het geven van de toestemming duurt zo lang dat Geni denkt dat Flash niet beschikbaar is en Geni toont dan alsnog de HTML versie), maar u kunt dan terugbladeren naar de Flash versie.
Voor diegene die Engels kunnen lezen en verstaan: Video: Navigating the Flash Tree on Geni
Voor het gebruik van de HTML en de Flash weergave is wat Nederlandse informatie beschikbaar in de appendix van de Geni GEDCOM import voor de Flash weergave is een uitgebreidere beschrijving te vinden in Geni Schermen v2 in hoofdstuk 2.

PRO abonnement

Dit is een betaald abonnement waarvan Geni aangeeft dat het de volgende voordelen biedt: instant Tree Matches, viewing full search results, unlimited media uploads, help request submission, Priority GEDCOM support for exported files Vrij vertaald: Bij een door Geni gevonden duplicaat profiel kunt u gelijk zien welk profiel is gevonden, bekijken van volledige zoekresultaten (u kunt vanuit het zoekscherm gelijk alle gevonden profielen raadplegen), geen media upload limiet, indienen van hulpverzoeken bij Geni en geprioriteerde GEDCOM export met een groter maximum aantal te exporteren profielen (50.000 i.p.v. 5.000)

Dit geeft dus nog GEEN toegang tot de data bronnen bij MyHeritage, daar is een apart abonnement voor nodig.

GEDCOM

GEDCOM Import

Het is sinds kort weer mogelijk om een GEDCOM import te doen in Geni. Zie The Return of GEDCOM Imports on Geni of de vertaling door Google: De terugkeer van GEDCOM-import op Geni

sticker_new_right.gif Er is nu een uitgebreide handleiding beschikbaar.

De GEDCOM import is bedoeld voor gebruikers die starten met Geni en voor bestaande gebruikers die een hele nieuwe tak willen toevoegen, het is NIET de bedoeling om de import te gebruiken om bestaande gegevens aan te passen. Zie dit voorbeeld van een GEDCOM import voor een losse tak. Er is ook een Engelstalige presentatie over de import beschikbaar.

De import verloopt in twee fases:
De initiële import zal tot hooguit 3 generaties van afstammelingen en 5 generaties van voorouders importeren, daarna kunnen extra takken geïmporteerd worden uit de al ingelezen GEDCOM (het is dus NIET de bedoeling om dezelfde GEDCOM meerdere keren in te lezen).
Een import zal alleen de gegevens van verbonden profielen importeren. Als uw GEDCOM uit meerdere losse takken bestaat dan moet u een aparte import voor elke losse tak (uit dezelfde eerder ingelezen GEDCOM). U moet hierbij dus goed oppassen en geen profiel kiezen dat al door een eerdere import aan Geni is toegevoegd, want dan loopt u de kans dat een groot aantal profielen dubbel wordt toegevoegd.
De initiële import zal u waarschuwen als u probeert te importeren voor een profiel waarvan al ouders of kinderen aanwezig zijn. Een dergelijke import zal namelijk altijd dubbele profielen opleveren, die u dan zult moeten samenvoegen.
Bij een vervolgimport zullen bij een profiel met ouders geen voorouders geïmporteerd worden en bij een profiel met kinderen geen afstammelingen.

Omdat de profielen uit de middeleeuwen voorouders zijn van heel veel profielen zou een GEDCOM import van dergelijke profielen heel veel duplicaten opleveren. Daarom zal een GEDCOM import in principe geen gegevens importeren van voor ongeveer 1600.

Om een indruk te krijgen wat er zoal bij een samenvoeging komt kijken zie Samenvoegen en conflicten oplossen

Een groot probleem ontstaat als de geïmporteerde profielen ten onrechte als privé worden bestempeld. Dit zal het geval zijn als de betreffende profielen niet zijn voorzien van datums en ook niet van een plaats van overlijden of begraven. Duplicaten kunnen dan alleen opgelost worden door de gebruiker die de import doet (andere gebruikers kunnen immers de inhoud van privé profielen niet zien). Het verzoek is daarom om zo min mogelijk profielen zonder deze gegevens te importeren. (dat spaart u dan later heel veel werk. Zie ook Profielen zonder datums en Privé profielen van overledenen openbaar maken)

Een ander probleem kan ontstaan bij Achternamen. Bij Geni is het de bedoeling dat achternamen NIET helemaal in hoofdletters worden opgenomen (er kan ingesteld worden dat ze wel zo getoond worden) en dat voorvoegsels (zoals van der) VOOR de achternaam worden opgenomen volledig in kleine letters. Verder is het belangrijk dat voor het Nederlandse taalgebied de bedoeling is dat de achternaam bij geboorte altijd wordt gevuld en dat de achternaam de laatste wettelijke achternaam moet bevatten (dus bij getrouwde vrouwen NIET de achternaam van de man). Het verzoek is dan ook om een GEDCOM file hier zo nodig ook op aan te passen voor de import.

LET OP:
Geni kent naamvelden die in het Nederlands gebruikt worden voor resp. de voornamen, de patroniemen, de laatste achternaam, de achternaam bij geboorte, de getoonde naam en het ook bekend als veld.

 • De import plaatst de eerste voornaam in het voornamen veld, de overige voornamen in het patroniem veld en de achternaam in het achternaam bij geboorte veld. Dit zal bij meerdere voornamen dus fout gaan!
 • De achternaam wordt geplaatst in achternaam bij geboorte. Neem voor een getrouwde vrouw dus de meisjesnaam op!
 • Namen voorafgegaan door een * worden opgenomen in de getoonde naam.
 • De NICK vermeldingen (er mogen er meerdere zijn) worden opgenomen in het ook bekend als veld.
 • Namen worden indien mogelijk opgenomen op het default tabblad, maar als er een unieke character encoding wordt gebruikt (bijvoorbeeld voor Grieks), dan wordt de namen op het bijbehorende taal tabblad opgenomen. Gebruik indien mogelijk bij voorkeur UTF-8
 • Neem doop- en begrafenis gegevens als zodanig op (niet als geboorte- en overlijdensdatum)
 • Als er geen overlijdensdatum en/of plaats bekend is, maar het wel duidelijk is dat de persoon is overleden zorg dan dat dat ook in de GEDCOM duidelijk is (neem bij de persoon een 1 DEAT op)
 • Kijk of het mogelijk is kinderen in volgorde van geboorte op te nemen bij gezinnen

Er zijn veel programma's die een GEDCOM kunnen inlezen en onwaarschijnlijke gegevens kunnen rapporteren. Controleer s.v.p. eerst een GEDCOM op zo'n manier en corrigeer zoveel mogelijk de gesignaleerde problemen

Er zijn veel verschillende GEDCOM dialecten en er zullen dus bijna altijd gegevens zijn die niet of niet juist in Geni opgenomen worden of worden opgenomen als tekst in de beschrijving van het profiel. Bijzondere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld niet standaard gebeurtenissen zoals ondertrouw en crematie, niet standaard feiten en niet biologische relaties. Ook de koppeling van getuigen is vaak een probleem. Als u dat soort gegevens in de te importeren gegevens hebt kunt u beter eerst een keertje testen met een GEDCOM met een heel klein aantal personen, zodat u gemakkelijk kunt zien of er problemen zijn en deze eventueel corrigeren. In zo'n geval is het inlezen van een grotere GEDCOM over het algemeen niet aan te raden. Neem dan contact op met een curator voor hulp.

Het samenvoegen van profielen is een tijdrovende en foutgevoelige actie. De aanbeveling is daarom aan beginnende gebruikers op Geni om niet gelijk zo'n import te doen maar eerst vertrouwt te raken met Geni en voor een import even advies te vragen aan een ervaren Geni gebruiker of curator. Zie ook Verbinden met de wereldstamboom voor een alternatieve manier om uw gegevens in Geni op te nemen.

Als u een GEDCOM import hebt uitgevoerd raadpleeg dan dit project.

Als u na een GEDCOM import ziet dat er toch problemen zijn met de geïmporteerde profielen (bijvoorbeeld omdat u niet de meest recente gegevens geïmporteerd had), dan kunt u zo'n GEDCOM import weer ongedaan maken. Hierbij worden dan eventuele samenvoegingen van zo'n geïmporteerd profiel weer ongedaan gemaakt. Dit is echter als er daarna nog acties zijn uitgevoerd op zo'n profiel een foutgevoelig proces. Dus wilt u zo'n import ongedaan maken wacht dan niet te lang.

TIP:
De GEDCOM import kan veel gegevens in de Over van het profiel zetten waardoor deze lastig te lezen wordt. Een methode om hieraan wat te doen is het GEDCOM gedeelte uit de Over knippen en dat plakken in een profiel discussie of in een document wat dan aan het profiel gekoppeld kan worden (daardoor gaat die GEDCOM informatie dan niet verloren)

GEDCOM Export

U kunt van deze site (rechtsboven vanuit uw eigen profiel op acties klikken, dan ziet u de mogelijkheid: exporteer GEDCOM) een GEDCOM downloaden met uw eigen stamboom, dat GEDCOM bestand kunt u dan op de eigen harde schijf opslaan en in een lokaal stamboom programma weer gebruiken.

Gebruikers kunnen tot 4 keer zoveel profielen exporteren als het aantal profielen dat ze hebben toegevoegd tot een maximum van 5.000 profielen voor Basis- en 50.000 voor Pro-gebruikers.

sticker_new_right.gif Voor een detail beschrijving zie Geni GEDCOM export

Importeer zo'n GEDCOM uit Geni NIET in Geni want dat zal allemaal duplicaten opleveren!

Tip: Houdt alle overledenen openbaar. Dit verbeterd de GEDCOM kwaliteit!

Rapportage mogelijkheden / Apps

Via https://www.geni.com/family-tree/poster was een stamboom poster af te drukken (gebruikt Flash wat niet meer ondersteund wordt), een alternatief is het gebruik van het printer icoon op de stamboom pagina om een PDF te genereren die afgedrukt kan worden (kies hier een groter aantal pagina's als de knooppunten te klein worden).

Via het acties menu van een profiel kan een Voorouder en een Afstammelingenrapport gemaakt worden. Met wat knutselwerk kan zo'n rapport ook weer in een iets andere vorm beschikbaar worden gemaakt (klik in dit voorbeeld op het driehoekje voor de naam om meer/minder gegevens van een tak te zien).

Daarnaast kunnen er via http://historylinktools.herokuapp.com/history en https://historylinktools.herokuapp.com/graph (na toestemming om de gegevens te benaderen) ook overzichten gemaakt worden. Daarnaast zijn er ook nog Apss beschikbaar voor specifieke doeleinden, zie Apps

Ook kan vanuit de de profielen in de familiegroep een Gedcom export worden gedaan. Die gegevens kunnen dan in een ander stamboom programma worden ingelezen dat meer rapportage mogelijkheden heeft of worden gebruikt voor publicatie op een andere site. Een ouder voorbeeld van zo'n export (toen er nog meer profielen geëxporteerd konden worden): Dat geeft bijvoorbeeld ook een zoekmogelijkheid op plaats binnen de toen geëxporteerde gegevens.

Als u het leuk vindt dan kun u dus een Geni GEDCOM dus niet alleen lokaal gebruiken, maar ook om gegevens te publiceren via andere sites zoals Genealogie OnLine waar alles weer eens duidelijk uitgeschreven wordt! Als u dan bovendien een hoop overzichten naar eigen inzicht wilt maken en bekijken, dan kun u die GEDCOM ook uploaden naar Geneanet.

sticker_new_right.gif Naast een GEDCOM komt u ook een activiteiten rapport downloaden met een verslag van alles wat u hebt bijgedragen aan Geni. Dit bevat veel gegevens die niet in een GEDCOM export worden opgenomen.

Wat er van uw eigen activiteiten gerapporteerd wordt aan uw samenwerkers regelt u via de instellingen voor Recente activiteit. Als u veel profielen volgt dan het verstandig zijn om het vinkje bij "Iemand volgt" uit te zetten.

Waarschijnlijkheidscontroles

Er is een browser extensie SmartCopy beschikbaar die de ingevoerde en door GEDCOM import toegevoegde gegevens op (on)waarschijnlijkheid kan toetsen.
media.geni.com/p13/12/01/3c/20/534448566e7d01ba/smartcopy_consistency_checks_original.jpg?hash=6759677e852f578ade24d1f7f01b06767158f1d45f860b9902024b6b82157758.1686466799
Hiermee kunnen dataconflicten en invoerfouten gemakkelijk gelijk geconstateerd worden.
media.geni.com/p13/c8/07/65/fa/534448566e8b80e8/smartcopy_pending_data_conflicts_original.jpg?hash=a1bc937fd2ccbe45c708164428cbcf27a4293caf5df85dfc1761693dc8b9e8b4.1686466799
Een handleiding voor Smartcopy is beschikbaar in dit document (zie voor de controle mogelijkheden paragraaf 7.7.2)

Let bij het gebruik van SmartCopy voor het overnemen van gegevens van andere sites ook op de instellingen voor het kopiëren en dan vooral ook de geel gemarkeerde privacy instelling. media.geni.com/p13/43/62/ac/28/5344485758dea000/smartcopy_copypref_original.jpg?hash=df5372b92ad4fe9661038f91790186343b3ae6e68ced18ca4695be226f96a93f.1686466799

Geni heeft nu zelf ook dergelijke waarschijnlijkheidscontroles, deze vind u via het Onderzoek menu bij Consistentie controle. Dit zijn waarschuwingen dat de gegevens onwaarschijnlijk lijken (ze hoeven dus NIET fout t zijn).
Vergeet hier niet om naast de groep Mijn Verwanten ook te kijken naar de andere groepen (met name ook naar Beheerd door mij)

Zoekfunktie

Men behoort eerst na te gaan of het profiel al bestaat dat men wil invoeren. Dit is te controle door het betreffende profiel te zoeken op http://www.geni.com/search/advanced of met een externe zoekmachine (dat gaat het gemakkelijkst in een apart tabblad).

Met name voor de profielen uit het wat verdere verleden bestaan er vaak bronnen met verschillende schrijfwijzes of zelfs echt verschillende namen voor een zelfde persoon. Het is van belang dat een profiel gevonden kan worden met elk van deze namen en spellingvarianten. Neem daarom bij het registreren van een profiel alle spelling- en naamvarianten op in het veld Ook bekend als (gescheiden door komma's). Als iemand bekend is in meerdere talen (bijvoorbeeld bij emigratie) gebruik dan voor iedere taal het betreffende taal tabblad.

Als een profiel al bestaat, dan kan men van dat profiel, via de link ACTIES rechtsboven (bij de detail gegevens [in boom overzicht dubbel klikken om naar detail overzicht te gaan]), vragen om (mede)manager van dat profiel te worden (zie ook Profiel beheer hieronder) en dat profiel verbinden met het reeds eerder ingevoerde profiel,waarbij men wil aansluiten. Het is ook mogelijk via het profiel van de betreffende beheerder een verzoek tot samenwerking te versturen. Na aanvaarden daarvan kan men als basis gebruiker ook elkaars profielen vinden via het Geni zoekscherm.

Zoeken in Geni is even een oefening in geduld, vooral voor niet betalende gebruikers, waardoor het vinden van personen via Google met daarbij de vermelding site:geni.com/people veel beter gaat! Voor meer informatie over het zoeken binnen Geni zie paragraaf 1.2.7 en 1.2.8 van het naslag document. (zie ook de discussie Geni-Gebruikers-Gids: Zoeken)

Diegenen die ook een MH account hebben kunnen ook zoeken via dit zoekscherm voor Geni. Daarbij kan dan ook met vertalingen gezocht worden. Om vanuit het resultaatscherm door te kunnen klikken naar Geni is ook dan nog een MH data abonnement nodig

Door het invoeren van dubbelen wordt aan curatoren en medegebruikers veel extra en onnodig werk bezorgd, omdat zij opnieuw de relaties moeten controleren en de samenvoegingen en eventuele correcties moeten doen van alle profielen die met één dubbele zijn verbonden. In de meeste gevallen voegen dubbelen niets nieuws toe aan de reeds bestaande profielen. Hebt u wel nieuwe informatie, nieuwe bronnen, enz. voeg die dan toe aan het reeds bestaande profiel of stuur dat aan de eventuele curator of primaire beheerder/manager van dat profiel. Het is daarom van groot belang de namen van profielen zo in te vullen dat ze ook door andere gebruikers weer gevonden kunnen worden en daarbij de naamafspraken te volgen en dan met name ook zoveel mogelijk de naamvarianten ook allemaal op te nemen in het ook bekend als veld.

Duplicaten vinden

Voor een basis gebruiker is het vaak erg lastig om een mogelijk duplicaat dat Geni gevonden heeft ook zelf te vinden.
Wat kan help is om op het zoekscherm te kijken naar de indicatie dat Geni voor het betreffende profiel een mogelijk duplicaat heeft gevonden
www.geni.com/media/proxy?media_id=6000000186246162980&size=large
De tekst met het aantal vergelijkbare profielen is een link die ook voor basis gebruikers werkt

Verder moet er rekening mee gehouden worden dat Geni in principe zoekt naar een profiel met tenminste 1 dezelfde voornaam en dezelfde achternaam waarbij ze tenminste 1 dag tegelijk geleefd hebben (waarbij Geni er geen rekening mee houdt met een maximum leeftijd, dus iemand die als geboortedatum heeft na 1600 kan volgens Geni prima een overeenkomst hebben met iemand die in 1950 is geboren)

Het bekijken van het pad/de lineage tussen 2 willekeurige personen

De familie relaties worden nog niet allemaal vertaald in het Nederlands daarom deze afbeelding:
media.geni.com/p13/0d/88/9b/00/5344486039cdeaea/relaties_-_engels_original.jpg?hash=83b8bdb95e6b108fbe3ceba14926c76c89dccde50966a2f2c3801d5967175b4c.1686466799
Die hopelijk wat hulp biedt bij het begrijpen daarvan (zie ook https://www.yory.nl/neven-en-nichten-noem-je-zo/)

Het is mogelijk tussen elke 2 personen op Geni, waarvan u hebt aangegeven dat u ze volgt en/of waarvan u manager bent, het pad/de lineage op te vragen.

Dat gaat als volgt:

 1. Ga naar het profiel van één van de twee gewenste personen.
 2. Rechts naast "path" ziet u een groen punaise pinnetje of duimspijkertje. Klik daar op.
 3. dit groene pinnetje verandert dan in iets dat er uitziet als een eikeltje. Dan type u de naam van de andere gewenste persoon bewust langzaam genoeg in, zodat Geni alle namen die op dezelfde wijze beginnen te voorschijn laat komen tot u de juiste naam ziet.
 4. Klik op die naam en u krijgt het pad/de lineage tussen die 2 personen.

Als u geen lineages meer wilt hebben klik u gewoon weer op het eikeltje en het groene pinnetje komt weer terug.

Inzage in de lineages tussen jezelf en een persoon in het verre verleden

Men is wel eens ongerust de eigen lijntjes naar het verre verleden niet meer goed zichtbaar krijgen en vreest te moeten betalen om de lijntjes zichtbaar te maken. Elk lijntje is zichtbaar te maken. Als dat nodig is om u nieuwe profielen goed in te kunnen voeren of juist niet in te voeren, dan kun u elke lineage tussen u en een ander aan een curator vragen, daar zijn de curators als mentor ook voor. Bijna elk profiel kun u mede beheren, maar officieel moet u dat vragen en daar dan een positief antwoord op krijgen. u kunt heel veel bereiken door zoveel mogelijk collaborators te krijgen, dan kun u in elk geval al hun profielen al vinden via het Geni zoekscherm, de gegevens van het relaltie tabblad zien en deze profielen ook bewerken.

Het oproepen en bekijken van alle leden der eigen familiegroep, voorouders, stamboom

als u alle profielen binnen uw familiegroep, uw voorouders, enz., die hier zijn opgenomen, met hun beheerders, wilt zien, dan click u rechtsboven op een Geni pagina op ACCOUNT;

 1. . vervolgens click u op uw eigen naam;
 2. . dan click u achter NAASTE FAMILIE op ALLES BEKIJKEN;
 3. . op de dan verschijnende pagina bovenaan click u op TOON GEAVANCEERDE OPTIES;
 4. . dan komt er links een keuzevenster GROEP, daar kun u diverse mogelijkheden kiezen waaronder FAMILIEGROEP en VOOROUDERS;
 5. . die lijst kun u verfijnen door het filter er onder, bijvoorbeeld openbare profielen;
 6. . als u uiteindelijk onderaan de kolom op VERVERS klikt ziet u wat u weten wilt !

Dit kunt u toepassen op al uw profielen, dus wilt u één gezin controleren, dan gaat u naar de vader of moeder in dat gezin en vervolgens handelt u als boven vermeld. U kunt het zelfs ook op het profiel van elke openbare persoon van andere managers op Geni toepassen !

Overzichten

U kunt ook overzichten maken vanuit een profiel. Dit gaat via het Acties menu waar u kunt kiezen voor een Voorouderverslag of een Afstammelingen verslag of via het Familie menu waar u een stamboom poster kunt afdrukken. Daarnaast zijn er via het HistoryLink project een aantal overzichten beschikbaar. Ook kunt u een GEDCOM exporteren vanuit elk profiel dat u hebt opgevoerd en die GEDCOM gebruiken om daaruit met een ander programma overzichten te maken.

Profiel beheer

Als er al profiel voor een gebruiker bestaat dan kan deze dat profiel claimen, maar een Geni gebruiker moet minstens 16 jaar oud zijn (binnen de EU) of 13 jaar (buiten de EU), omdat te kunnen doen. Een geclaimd profiel kan alleen door de gebruiker zelf gewijzigd worden.

Een profiel heeft altijd een primaire beheerder (aangegeven in vet). Er is maar heel weinig verschil met de andere beheerders:

 1. Er zijn twee instellingen op https://www.geni.com/account_settings/managed_profiles die gebaseerd zijn op de instellingen bij de primaire beheerder
 2. Lijstweergaven van profielen laten alleen de primaire beheerder zien
 3. Voor een niet ingelogde Geni gebruiker is alleen de primaire beheerder zichtbaar
 4. Het rapporteren van een inactieve beheerder voor een profiel kan alleen als dat de primaire beheerder betreft. Samenwerken betekend dus ook dat het niet nodig is om ook nog te vragen om toegevoegd te worden als beheerder als een van uw samenwerkers al beheerder is van het betreffende profiel.

Voor het samenwerken is het van belang om beide de naamgevingsconventies te volgen en bij het samenvoegen er voor te zorgen dat conflicten zo opgelost worden dat er geen informatie verloren gaat. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij een naamconflict alle namen moeten worden opgenomen in het Ook bekend als veld (gescheiden door komma's)
Voorbeeld: Bij het ene profiel staat Cornelis in het voornaam veld en bij het andere profiel Kees De voorkeur is om de officiële naam in voornaam veld op te nemen en de andere namen in het Ook bekend als veld. Kopieer bij het samenvoegen dus even alle namen naar een kladblok, kies dan hier Cornelis voor het Voornaam veld en voeg na het Opslaan van deze keuze Kees toe aan het Ook bekend als veld.

Toegang tot de profielen; Privacy en Meester Profielen

Geni kent de volgende privacy groepen: privé en openbaar. Profielen van levende personen zijn privé, maar voor bekende personen kan (ook) een openbaar Master Profiel (MP) gemaakt worden.
Geni gebruikt de volgende definities bij het bepalen van de default levend/overleden status en het bepalen van de privacy groep bij het toevoegen van een profiel: (zie eventueel ook https://www.geni.com/discussions/181847 met wat toelichting over de gewijzigde privacy regels [in het Engels])
Recent geboren of overleden: in de afgelopen 125 jaar geboren en/of in de afgelopen 30 jaar overleden
Extra generatie: 35 jaar vroeger

Als een privé profiel een geboortedatum heeft van meer dan 150 jaar geleden dan kan aan een curator gevraagd worden om het profiel openbaar te maken in deze discussie of in deze Engelstalige discussie.
Als het profiel geen privacy gevoelige gegevens bevat dan zal het betreffende profiel openbaar gemaakt worden.

Bij het aanmaken van nieuwe profielen worden de volgende regels gebruikt om te bepalen of het om een profiel voor een overleden persoon gaat:
a. Als we geen data hebben om vast te stellen of het profiel waarop wordt toegevoegd recentelijk geboren of overleden is, is er geen standaardinstelling en moet u expliciet Levend of Overleden selecteren.
b. Als het profiel waarop wordt toegevoegd recent geboren of overleden is, zal een kind default levend zijn en voor alle andere relaties zal het gevraagd worden
c. Als het profiel waarop wordt toegevoegd een geboorte- of overlijdensdatum heeft die ouder is dan die van recent geboren of overleden dan wordt de status van het toegevoegde profiel overleden als het niet gaat om een kind. Als het een kind betreft en de ouder waaraan wordt toegevoegd is ouder dan recent geboren of overleden plus een generatie dan krijgt het kind de overleden status anders wordt de status gevraagd.

Een profiel van een overledene is te herkennen aan de zwarte schuine balk over de profielafbeelding (zie ook Profielen zonder datums).

Vervolgens wordt bepaald of het een openbaar of privé profiel zal worden.
Hierbij wordt in verband met de privacy wetgeving gekozen voor privé als het gaat om recent overleden personen of personen die mogelijk per ongeluk als overleden zijn aangemerkt. De voorwaarden worden in volgorde getest. Als de status bepaald is wordt er niet meer naar andere voorwaarden gekeken.
a. Privé als het gaat om een recent overleden of geboren persoon.
b. Privé als er bij de directe verwanten een Geni gebruiker is
c. Openbaar als de geboortedatum meer dan 125 jaar geleden is
d. Privé als er echtgenoten/partners of broers en zussen recentelijk zijn geboren of overleden, of als er een ouder recentelijk is geboren of overleden plus één generatie.
e. Privé indien zijwaarts toegevoegd (echtgeno(o)t(e), broer of zus) of naar beneden (kind) vanuit een privé-profiel
f. Openbaar

Openbare profielen zijn te herkennen aan de groene rand rond de profielafbeelding (privé profielen hebben een donkere rand)

Er is een beperkt recht op privacy voor de eerste generaties van ieders familiegroep, daarbuiten worden alle profielen openbaar gemaakt en mogelijk samengevoegd als er dubbelen van bestaan. Binnen de eerste 4 generaties van uw familiegroep kan u afwijken van de default privacy regels. U mag binnen die groep profielen van overleden personen privé verklaren of profielen van overledenen openbaar maken. Profielen van levende personen kunt u niet openbaar maken. Voor bekende levende personen kan wel een master profiel aangevraagd worden. U kunt eventueel andere managers van buiten uw familiegroep van een profiel verwijderen als het betreffende profiel binnen uw familiegroep valt, anders kunt u dit niet doen.

Er zijn wat privacy instellingen beschikbaar, zie Restmateriaal en handige linkjes

Samenwerken

Curatoren hebben speciale rechten, verder kan iedere Geni gebruiker de basisvelden van een profiel bewerken en profielen samenvoegen indien:

 1. U de beheerder bent OF er is geen beheerder en u kunt het management overnemen, OF
 2. Het profiel is openbaar en binnen uw max. familie, OF
 3. Het profiel wordt beheerd en is gekoppeld aan een project waar u aan deelneemt, OF
 4. Het profiel is privé en er is een beheerder in uw familiegroep, OF
 5. Het profiel is openbaar en een beheerder is een van uw samenwerkers, OF
 6. Het profiel is openbaar en in dezelfde boom als u, OF
 7. Het profiel is openbaar en in wereldstamboom EN u bent een PRO.

Merk op dat de laatste voorwaarde toestaat dat Pro-gebruikers in openbare profielen in de wereldstamboom kunnen samenvoegen, zelfs als ze zelf niet in die stamboom staan.

Het samenwerken met een andere gebruiker heeft als voordeel dat u onderling elkaars profielen kan vinden via het Geni zoekscherm Hier is dan geen betaald PRO abonnement voor nodig. Verder kunt u dan ook de relatie tab zien en het profiel bewerken en de betreffende profielen samenvoegen zonder dat u daarvoor apart per profiel toestemming voor hoeft te aan vragen.

Samenwerken heeft dus duidelijke voordelen, maar kan zorgen voor veel mailtjes van Geni. Er zijn instellingen beschikbaar om de hoeveelheid mail te regelen, zie Restmateriaal en handige linkjes

De personen waarmee iemand samenwerkt zijn te vinden via deze lijst: https://www.geni.com/list/collaborators/<profielnr>
Waarbij voor <profielnr> dan het nummer van het betreffende gebruikersprofiel moet worden ingevuld, dus bijvoorbeeld voor de de samenwerkers van Fred Bergman: https://www.geni.com/list/collaborators/6000000009893495343

Samenwerking om profielen samen te voegen, ouders, partners en/of kinderen te wijzigen en dataconflicten op te lossen

Fred Bergman werkte als curator en met circa 1.450 gebruikers rondom de Nederlandse stambomen en kwartierstaten, de voorouders en afstammelingen van Karel de Grote, de Nederlandse koninklijke familie, het Graafschap Holland, het Graafschap Vlaanderen en zijn eigen familiegroep samen ter bevordering van het samen werken aan alle openbare profielen op Geni en het samenvoegen en corrigeren van ouder relaties, partners en kinderen.

Als u samenwerkt met een andere gebruiker dan kunt elkaars openbare profielen vinden via het Geni zoekscherm zonder last te hebben van de betaalmuur en kunt u elkaars profielen samenvoegen zonder te hoeven wachten op toestemming de gebruikers waarmee u samenwerkt en kunt u ook het tabblad met de relatiegegevens bekijken van profielen die beheert worden door een gebruiker waarmee u samenwerkt. Tevens mag u dan na het samenvoegen de daardoor ontstane dataconflicten oplossen (en dat scheelt de curatoren heel veel werk)

Een samenwerkingsverzoek kan verstuurd worden via het acties menu op de profiel pagina van de betreffende gebruiker
www.geni.com/media/proxy?media_id=6000000194010914884&size=large

www.geni.com/media/proxy?media_id=6000000194011911845&size=large

Eventueel kunt u een samenwerker ook weer verwijderen via het Acties menu op de betreffende profiel pagina:
www.geni.com/media/proxy?media_id=6000000194011738884&size=large

Medewerkers

"Ik heb iedereen die Karel de Grote als voorvader heeft een Collaborationrequest gestuurd.
De helft van hen accepteerde dat request, op die manier kon ik de meeste lineages naar Karel de Grote zelf ook bewerken en samenvoegen. Nu heb ik circa 1.450 collaborators. Degenen die mij samenwerken profiteren daar van, want die kunnen al mijn circa 140.000 openbare profielen, plus de miljoenen profielen van mijn ruim 1.440 collaborators ook bewerken.
Ik adviseer u zich als collaborator op te geven bij de Collaboration Pool en een Collaboration request te sturen aan mensen zoals ik die heel veel collaborators hebben." citaat van Fred.
Voor Nederland kan ook samengewerkt worden via Samenwerkers in de Nederlandse taal
Zie ook de discussie Geni-Gebruikers-Gids : Interactie met andere gebruikers

Profielen zonder datums

Profielen zonder datums zullen vaak de status levend krijgen. Er wordt op grond van relaties met andere profielen een schatting van de geboortedatum gemaakt en als deze ver genoeg in het verleden ligt dan wordt het profiel toch openbaar gemaakt. Dergelijke profielen zijn te herkennen aan een geblokte band over de profielafbeelding. Het is aan te raden van deze profielen de status aan te passen naar overleden.

U kunt controleren of u dergelijke profielen beheert en deze aanpassen als volgt:

 • Op uw profiel pagina te klikken op het aantal profielen dat u beheert (onderste regel bij statistieken). Er verschijnt dan een lijst van de door u beheerde profielen
 • Als er links geen filter criteria zichtbaar zijn, maak die dan zichtbaar (instelling onder de kopregel)
 • Selecteer links op Levend en Openbaar en voeg onderaan de kolom In leven toe aan de getoonde velden en ververs dan de lijst
 • Kies bij de profielen met een geblokte band over de profielafbeelding voor snel wijzigen en pas in leven aan en sla de wijziging op

Privé profielen van overledenen openbaar maken

Als u een profiel opvoert voor een recent overleden persoon (30 jaar of minder geleden overleden) en u wilt dat het profiel openbaar wordt, dan moet u dit dus expliciet aangeven!

U kunt controleren of u misschien onbedoeld privé overleden profielen beheerd:

 1. klik rechtsboven op uw naam
 2. klik op bekijk uw profiel
 3. klik op bekijk alles (achter Naaste familie)
 4. klik op --Selecteer een voorgedefinieerde lijst -- (rechtsboven achter Sla een lijst op of)
 5. kies Door mij beheerd
 6. klik zo nodig op Toon geavanceerde zoekopties (midden boven)
 7. klik zo nodig op de + voor Filters
 8. kies voor Overleden (uitrolmenu Alle levens statussen)
 9. kies voor Privé (uitrolmenu Alle privacy statussen)
 10. klik op Ververs lijst (onderaan in het linker zijmenu)
 11. klik voor die profielen die openbaar mogen worden achter het betreffende profiel op Maak dit profiel openbaar

Een openbaar profiel is te herkennen aan een groene rand rand om de profielafbeelding en privé profiel aan de donkere rand
Een profiel met een geblokte band over de profiel foto is een profiel met status levend, waarvan Geni aanneemt dat de status overleden zou moeten zijn
www.geni.com/media/proxy?media_id=6000000192353175832&size=large
Deze profielen kunnen aangepast worden door op het ! met de oranje achtergrond te klikken
www.geni.com/media/proxy?media_id=6000000192352023891&size=large
En dan te klikken op Markeer dit profiel als overleden (het profiel wordt dan gemarkeerd als overleden en ook openbaar gemaakt)

Iedere gebruiker kan mede beheerder worden van elk openbaar profiel. Bij samenvoegingen bepaalt de software wie de primaire beheerder wordt. Overigens heeft dit verder nauwelijks betekenis.
Wijzigt men van een profiel de geboortedatum van 125 of minder jaar geleden naar meer dan 125 jaar geleden dan moet u de ook de status naar overleden aanpassen (of de geboortedatum weer zo aanpassen dat deze 125 jaar of minder in het verleden ligt).
Als u een profiel benaderd waarvan de geboortedatum ver in het verleden ligt en de status is privé, dan krijgt u het verzoek dit profiel openbaar te maken (of als u het profiel niet mag aanpassen een linkje om een verzoek daarvoor naar de beheerder van het profiel te sturen). Na vijf generaties is een profiel automatisch openbaar, maar soms treft men toch nog een niet openbaar profiel aan. Men kan dan aan elke curator vragen dit profiel openbaar te maken, hetgeen deze dan ook direct zal doen.

Bepaalde oudere adellijke verwanten van de gebruiker kunnen alleen door curatoren bewerkt worden, omdat deze door een curator, al of niet tijdelijk, op slot gedaan zijn als Master Profiel (MP), ter bescherming tegen vandalisme en/of foute samenvoegingen. In deze gevallen moet men desgewenst altijd de betreffende curator verzoeken wijzigingen en/of bronnen aan te brengen.

Namen

 • Namen niet geheel in hoofdletters (Alleen de 1e letter)
 • Gehuwde Nederlandse vrouwen houden de geboorteachternaam
 • Voorvoegsels in kleine letters in veld achternaam (voor de achternaam)
 • Alle voornamen in het voornaam veld
 • Patroniemen in patroniem veld
 • Bijnamen, roepnamen, varianten in schrijfwijze in ook bekend als (scheiden met komma's) Zie Geni Profielconventies NL - Versie 1.0.pdf

(Houdt a.u.b. rekening met het nieuwe advies om patroniemen op te nemen in het patroniem veld)

Zie ook: Belangrijk (opent een ander project)

Naamweergave

U kunt zelf instellen hoe u namen wilt zien (bijvoorbeeld achternamen helemaal in hoofdletters)

Volgorde van profielen binnen een gezin

Geni sorteert in de meeste gevallen de partners en kinderen binnen een gezin niet op datumvolgorde.
Het is daarom handig dit zelf te doen. Dit maakt het op het stamboomscherm veel gemakkelijker om dubbele profielen te herkennen en om problemen te zien met kinderen die onwaarschijnlijk dicht op elkaar zijn geboren.
De volgorde van de kinderen is aan te passen door het profiel te wijzigen via profiel bewerken en dan de volgorde van geboorte aan te passen. De volgorde van partners kan via de tab relaties aangepast worden.

Personen toevoegen

Personen toevoegen gaat via de Stamboom link bovenaan van deze pagina in het Hoofdmenu (zie 2x afbeelding hieronder). Dit kan zowel met de 5 generaties voorouders (horizontale methode) als de standaard variabele generatie-aantallen voorouders en nakomelingen (verticale methode) worden gedaan.

media.geni.com/p13/f9/00/1e/02/5344484d63dce103/top_page_horizontal_beam_large.jpg?hash=83a1b72a7e90c99d449a3cc8e205d7b752aa4a67441844b0ae84033d913c170f.1686466799

media.geni.com/p13/9b/cb/c3/2b/5344484d63a370d0/top_page_horizontal_beam_left_large.jpg?hash=33c69008abccf466b673781fc2d5fbcff8259c5c6b52463b47c8fd1d16853b0e.1686466799

start_page/3steps-step2.png

Kiest u de verticale methode dan kunt u via instellingen o.a. het aantal generaties veranderen (zet het niet te hoog, want dan duurt het opbouwen van het scherm erg lang).

Hierbij moeten we wel aantekenen dat u bij deze methode meer mogelijkheden heeft als u de Engelse taal kiest via het menu onderaan de pagina (zie 3x afbeeldingen hieronder), omdat u dan vervolgens via de link tree iedere persoon in het overzicht als basis voor het toevoegen kunt nemen. Toevoegen is dan mogelijk door op een gele pijl bij het betreffende profiel te klikken.

media.geni.com/p13/51/2a/55/f6/5344484d64113f34/bottom_page_horizontal_beam_large.jpg?hash=db8e94e4b97107e3da52c4bdea94cc2ae45ca1fa13d2e7a993a7e839eb584390.1686466799
media.geni.com/p13/76/36/03/cb/5344484d6411cfb0/bottom_page_horizontal_beam_left_large.jpg?hash=26876c6bae44e80c21757ad286c3a175619a8e32250544998c2309099fb6586a.1686466799
media.geni.com/p13/1c/10/e7/9b/5344484d6404e048/select_your_language_large.jpg?hash=e362b678965609a222794225dfc657eb7ecde227a0ac7a762dbda01497847355.1686466799

//media.geni.com/p13/7a/91/c3/a3/5344483c08b61383/meb56tux_large.jpg?hash=0fa8786c9a3970e305cbfdd33295f04648454cc738113697c3b3fb6aa1b8e14c.1686466799

start_page/3steps-step1_large.png

//media.geni.com/p13/f8/3f/a4/a6/5344483c08b34c53/heb46car_large.jpg?hash=2103bed63d147d6c8f2653561e4cb4676ad9e129e81e39d731e3793073feec65.1686466799

Het verschil in methode kunt u bezien door onderaan rechts in het overzicht (View Tree) op de rechthoek met blauwe en roze kleuren te klikken.

 • Denk bij het toevoegen ook om de privacy instelling van het profiel. Dit wordt vaak default/standaard op privé ingesteld. Om goed samen te kunnen werken en te voorkomen dat profielen dubbel worden ingevoerd moet dit soms aangepast worden. Zie ook Privé profielen van overledenen openbaar maken
 • De instellingen per profiel zijn te raadplegen via: http://www.geni.com/list/index (wereldbol zichtbaar => profiel is publiek)
 • Op de profiel pagina is er bij Naaste familie een link beschikbaar met Voeg familie toe. Dit is een andere manier om profielen toe te voegen.

Houdt u a.u.b. rekening met de naamgevingsconventies. Dit helpt te voorkomen dat een persoon dubbel wordt ingevoerd.

Biografie toevoegen

Het is mogelijk om m.b.v. van SmartCopy ook een (Engelstalige) biografie aan het profiel toe te voegen als dat zo geconfigureerd wordt
media.geni.com/p13/5e/98/13/b3/5344485e34a7a8c7/smartcopy_customization_original.jpg?hash=aebc9bee7125753bb78f7596feb5cd2d598e872e6b058634024fb5e6699b07b4.1686466799
Deze biografie bevat ook de relatiegegevens en geeft daarmee een goed totaal overzicht van het profiel en kan na het kiezen voor het bewerken van de Over worden toegevoegd met de knop Add biography
media.geni.com/p13/5a/12/12/0f/5344485e34a7e75e/add_biography_original.jpg?hash=e726810fcad8e37382ca2e08eabb73d8a8d89068651802ae4f5910a55ea57fc7.1686466799
Een voorbeeld van zo'n biografie
media.geni.com/p13/3c/23/f0/80/5344485e34aff1fc/voorbeeld_biografie_original.jpg?hash=46cb8ac1dc93b225330b65f4f565f41d01c92008cbc4cae5388c2866eb46beb9.1686466799

Zie ook Geni Schermen: Naslag document paragraaf 2.2.1 en 3.5.1.1

profiel gegevens bekijken

klik dubbel op profiel.

Uitleg stamboomscherm

Kijk in de discussie Geni-Gebruikers-Gids : Gebruikte symbolen en kleuren en Hoofdstuk 2 van het schermen naslag document

media.geni.com/p13/28/fe/2a/5b/5344485ba5bd903d/uitleg_stamboomscherm_medium.jpg?hash=764bd2edab98bb61801886fb8523b72da9191f17b97af1735586b479d7863e92.1686466799 HTML scherm
Door op het ? boven de schuifregelaar te klikken wordt uitleg gegeven
Met het tandrad kan het aantal generaties dat wordt weerggegeven ingesteld worden.

Met de schuifregelaar kan het zoomniveau ingesteld worden

De pijltjestoetsen kunnen gebruikt worden om te navigeren binnen de boom
Klik op de roos om de stamboom rond de gekozen persoon weer te geven

Geen dubbelen invoeren

Veel dubbele profielen zijn een plaag voor Geni in het algemeen en voor de curatoren in het bijzonder. Elke dag komen er duizenden nieuwe gebruikers bij. Hiervan hebben er minimaal 100 één of meer lineages naar de oudheid met minimaal 50 tot 100 personen. Als deze allen ingevoerd worden als dubbelen dan moeten de 80 curators samen gemiddeld minimaal vijf tot tienduizend samenvoegingen doen, dat is onmogelijk en daardoor dreigt een chaos die steeds maar groter wordt.

Wij merken inderdaad dat nieuwe gebruikers veel bekende personen invoeren die al op Geni staan. Deze dubbelen komen vooral veel voor in de adellijke lijnen, in de recente familielijnen veel minder en zijn daar ook makkelijker op te lossen binnen de families zelf.

zie ook SAMENWERKEN DOOR SAMENVOEGEN VAN PROFIELEN

Als Geni denkt dat een profiel meerdere keren voorkomt binnen Geni of bij een site waarmee samengewerkt wordt dan wordt dat bij het profiel in tree view aangeven door een rondje met een getal daarin. Als u met de muis dit getal aanwijst dan verschijnt er een nieuw venster
//media.geni.com/p13/18/e6/e1/5e/534448439b1d2353/dubbel_large.jpg?hash=9cea537df03b3fabd8b326e763df6ca59215e32da60d94667deead4bdaa3b816.1686466799
Het getal in het blauwe vlakje geeft dan het aantal mogelijke duplicaten binnen Geni aan. Het getal daarachter het aantal data bronnen dat binnen Myheritage (MH) gevonden is en het laatste getal het aantal overeenkomsten met externe (meestal MH) stambomen.

Voor het afhandelen van de gevonden data bronnen en de overeenkomsten met MH profielen is een document met Uitleg beschikbaar. Hierin wordt ook het gebruik van SmartCopy uitgelegd. SmartCopy kan gebruikt worden om gegevens in Geni aan te vullen met gegevens die op andere sites zoals MH beschikbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor gebruikers die op zo'n site al gegevens hebben staan en deze gegevens ook willen opnemen in Geni zonder alles opnieuw te moeten invoeren. Zie ook: https://www.geni.com/blog/introducing-record-matches-and-smart-matches-for-your-family-tree-379952.html Of de door Google vertaalde versie Meer informatie SmartCopy Best Practices (ook in het Nederlands beschikbaar)

Samenvoegen / conflicten oplossen

Als u profielen samengevoegd hebt zullen er bijna altijd naast stamboom conflicten ook data conflicten ontstaan.
Deze data conflicten zijn bij de betreffende profielen via het Acties menu te zien, dan is er een keuze: Bekijk tegenstrijdige gegevens in het menu zichtbaar. Dataconflicten zijn ook zichtbaar via het Samenvoegcentrum. Kijk daar bij Data Conflicten en kies dan bij Bekijken voor Bijgewerkt door mij (onderste keuze uit de keuzelijst)

Het is ook mogelijk om SmartCopy te gebruiken om gemakkelijk data conflicten te kunnen zien.

sticker_new_right.gif Er is een naslag document beschikbaar met veel uitleg over het samenvoegcentrum. Ook voor SmartCopy is documentatie beschikbaar.

LET OP:

 • Bij het oplossen van data conflicten mag er geen informatie verloren gaan. Als er verschillende schrijfwijzes van een naam gebruikt worden kopieer die even naar een kladblok en voeg ze na het oplossen van het conflict weer toe bij het Ook bekend als veld.
 • Na een samenvoeging van een kind klopt de volgorde van de kinderen niet meer. Wijzig deze daarom na het samenvoegen altijd (dat maakt het ook gemakkelijker om andere dubbele profielen te herkennen)

 • Er kunnen meerdere kinderen in een gezin zijn met dezelfde naam. Als kinderen jong overleden kreeg een later geboren kind vaak weer dezelfde namen. Deze kinderen moeten dus NIET samengevoegd worden.

Er is een naslag document beschikbaar: Samenvoegen en conflicten oplossen

Kiezen voor de juiste ouders

Door het samenvoegen van profielen kan het voorkomen dat een profiel meer dan 1 ouder paar heeft. Bij een poging de verkeerde ouders te verwijderen of bij een keuze voor de correcte ouders wordt soms aangegeven dat die keuze de stamboom zou splitsen. Kijk voor een oplossing in het naslag document paragraaf 2.2.1 onder het kopje meerdere ouders voor een mogelijke oplossingsmethode. Werkt dit niet vraag dan hulp aan een curator.

Tip: Soms hangt een profiel echt op de verkeerde plek in de boom. Vaak staan echter de juiste ouders dan wel in de lijst van ouders waaruit gekozen kan worden op de relatie tab van het betreffende profiel. Daar de juiste ouders kiezen is dan voldoende om het profiel naar de juiste plek in de boom te verhuizen.

Samenvoegen van 2 stambomen of 2 personen

Dit is de makkelijkste manier om twee profielen die hetzelfde zijn samen te voegen of om twee personen in een nieuwe relatie te koppelen (kind aan ouder, broer aan zus, man aan vrouw, enz.):

 1. . open elk profiel in het stamboom scherm door te klikken op stamboom/tree (meestal in twee verschillende vensters).
 2. . Kies EEN PROFIEL en klik in de stamboom op MEER / MORE
 3. . klik op VERPLAATS DEZE PERSOON / MOVE THIS PERSON
 4. . U ziet een nieuw schermpje opduiken in de rechterbovenhoek van het stamboom scherm. Het verschijnt in een box met de titel "Verbindt deze personen / Map these people."
 5. . Ga nu naar het andere profiel waaraan u dit profiel wilt koppelen. Open dat profiel ook door te klikken op STAMBOOM / TREE.(Als het al open is, moet u het scherm vernieuwen)
 6. . Dan ziet u ook de copie van het hierboven gemaakte andere scherm in de rechterbovenhoek van dit stamboom scherm.
 7. . De kopie sleept u nu naar het aanknopingspunt;
 8. . Het scherm zal vragen of de persoon een echtgenoot, een zoon, dochter, moeder, vader of precies dezelfde persoon is: selecteer vervolgens uw keuze
 9. Als u twee profielen samenvoegd dan zal dit bijna altijd een data conflict (verschillende waarden voor een veld) en vaak ook een stamboom conflict (probleem met de relaties tussen profielen, bijvoorbeeld meer dan twee ouders) opleveren. Verzoek is deze conflicten indien mogelijk zelf op te lossen en anders de beheerder(s) te vragen hierbij te helpen. Zie ook Samenvoegen en conflicten oplossen en Samenvoegcentrum.
 10. Data conflicten zijn wat lastiger te zien, hiervoor helpt het SmartCopy te installeren en zo te configureren dat de data conflicten getoond worden. Zie hier voor wat uitleg over Smartcopy.
 11. Done / Klaar is kees !

Hulpmiddel voor het samenvoegen van personen, het FUSIE-TOOL

De PRO gebruikers hebben geen hulpmiddel nodig, maar de niet betalende gebruikers wordt het moeilijker gemaakt en vaak kennen ze het hulpmiddel niet.

Het FUSIE-TOOL is een URL voor het samenvoegen van 2 personen, die u voor herhaald gebruik opslaat in KLADBLOK of WORD op uw eigen computer.

FUSIE-TOOL: http://www.geni.com/merge/compare/IDnummer1?to=IDnummer2

 1. . Boven het profiel van elke persoon op Geni staat een nummer.
 2. . Dat nummer kopieert u met uw muis en plakt dat in het FUSIETOOL op de plaats van/in plaats van IDnummer1;
 3. . Van de persoon met wie u wilt samenvoegen kopieert u ook het nummer en plakt dat in het FUSIETOOL op de plaats van/in plaats van IDnummer2;
 4. . Dan kopieert u het FUSIETOOL en plakt dat in één van de volgende curator discussies: ATTENTION Curators, please assist of SAMENVOEGING GEVRAAGD ! Curator, doe deze samenvoeging
 5. . vervolgens zal een curator de samenvoeging (merge) op juistheid beoordelen en uitvoeren of afwijzen

Vastlopers/struikelblokken

Het kan voorkomen dat u bij een bepaalde voorouder vastloopt omdat u geen goede gegevens kan vinden. U kunt het betreffende profiel dan koppelen aan :

(graag weer loskoppelen van dit project indien u weer met het profiel verder kunt)

Familie relaties:

Familie relaties worden op het ogenblik in rapportages nog in het Engels weergegeven. De linkjes hieronder geven wat Nederlandse uitleg, die wat kunnen helpen bij het begrijpen daarvan

Locatie bepalen

Geni gebruikt een internet service om locaties op te zoeken en om te zetten naar een standaard vulling van de adresvelden. In het verleden werd daar Google voor gebruikt en werden alle adressen omgezet naar het Engels, nu wordt er een andere service gebruikt die adressen omzet naar de taal van de betreffende locatie. Het is ook mogelijk om de aparte adresvelden handmatig in te vullen of aan te passen en dat is bijvoorbeeld ook nodig als het gaat om een plaats die niet herkend wordt. Voor Nederland kan deze lijst daarbij behulpzaam zijn Lijst van voormalige Nederlandse gemeenten en internationaal: Geonames en/of Family Search

Bronnen

Het belangrijkste in de genealogie zijn de bewijzen dat de data en plaatsen van geboorten, dopen, huwelijken, echtscheidingen, overlijden en lijkbezorging juist zijn.
media.geni.com/p13/8d/15/0c/54/5344484dd1ad9d20/bron_symbolen_original.jpg?hash=211571638dad1ea3ea6424849a20ae0e1924172a86dd4a438af8f2f18389cbd8.1686466799 (zie ook Genealogy Symbols [Engelstalig])

Geni biedt met name voor gebruikers met een MyHeritage data abonnement de mogelijkheid vanuit de profielpagina naar bronnen te zoeken
media.geni.com/p13/5f/30/65/01/5344485e34a7eba8/onderzoek_deze_persoon_original.jpg?hash=b9e4c5a0b32a8fcd851a6c15a2353d3d94b88ec3582485f4fe0bb909ea80db36.1686466799
Ook SmartCopy kan gebruikt worden om naar bronnen te zoeken.
media.geni.com/p13/ee/52/0c/42/5344485e34a631a6/smartcopy_research_small_original.jpg?hash=c89b661035b478ec13ef94020d1e26d739292ec888465942cdff35db3e8eaeb4.1686466799
Nuttige bronnen voor Nederland zijn bijvoorbeeld Wiewaswie en Open archieven
Er zijn ook veel bron gerelateerde projecten die kunnen helpen om bronnen te vinden.

Helaas worden bij een profiel niet altijd de bronnen vermeld waarop de gegevens in het profiel gebaseerd zijn. Daarom stellen wij het bijzonder op prijs als er tenminste een verwijzing naar deze documenten toegevoegd worden in de vorm van een link naar een betrouwbare bronnensite op internet. (zie ook Nederlandse Bronnen (Dutch Sources) en Nederlandstalige Bronnen - Dutch Related Sources)

Een verwijzing naar een bron in de beschrijving is gemakkelijk, maar helaas veranderen zeker online bronnen regelmatig. Daarom biedt Geni ook de mogelijkheid de gegevens van een bron in te lezen. Dat kan op de profielpagina door brondocumenten (of linkjes) toe toe voegen onder de tab Media en onder het tabje Sources (Bronnen) aan te geven welke gegevens door welke bron onderbouwd worden.
Handleiding voor het toevoegen van bronnen en documenten aan Geni

Hoe moet ik een bron vermelden bij een profiel?

Herhaaldelijk wordt de vraag voorgelegd hoe men een bron moet vermelden bij een profiel, omdat het tabje Sources/Bronnen door niet iedereen begrepen wordt of niet voor iedereen duidelijk is. Daarom:
Handleiding voor het toevoegen van bronnen en documenten aan Geni

In de praktijk blijkt het bij de beheerders van Master Profielen gebruikelijk te zijn om bronnen ook te vermelden onder het tabje About me/Over mij. Dit verschaft dan een goed totaaloverzicht voor de betreffende persoon en dat kan dan helpen om vergissingen te voorkomen bij het samenvoegen.

Overeenkomsten met MyHeritage bronnen en stambomen

Overeenkomsten met My Heritage bronnen en stambomen kunnen helpen om nieuwe gegevens te vinden. Zie Overeenkomsten bevestigen en gebruik van SmartCopy en SmartCopy Best Practices (ook in het Nederlands beschikbaar)

Gegevens van andere sites importeren

SmartCopy kan behalve gegevens van Myheritage ook gegevens importeren van een aantal andere sites zoals Find a Grave. Het kan daarom ook nuttig zijn voor Geni gebruikers die al stamboom gegevens hebben staan op een van de ondersteunde sites. Voor het gebruik van SmartCopy zie ook SmartCopy Best Practices (ook in het Nederlands beschikbaar)

Gebruik BEELD-materiaal

Wij stellen het zeer op prijs als u personen van meer gegevens kunt voorzien zoals foto's, video's etc.. Foto’s kunt u vinden en/of toevoegen via de Media tab op de profielpagina van personen. Aspecten die daarbij van belang zijn:

 • Foto-album: publiek of prive
 • AUTEURS-rechten van beeld-materiaal
 • Video's van uw eigen pc of van het internet
 • Beelden bewerken, bv. uitsneden maken
 • De bij het beeld behorende documentatie
 • en nog zo wat....?

Afbeeldingen die gebruikt kunnen worden vindt u op: Herkomst en andere generieke afbeeldingen

Het is niet toegestaan gegevens van een andere site integraal over te nemen zonder uitdrukkelijke toestemming van de betreffende eigenaar! (Ook voor het overnemen van foto's en/of afbeeldingen is toestemming van de maker nodig)

Ook het volledig overnemen van de gegevens van Wikipedia en soortgelijke sites is niet de bedoeling. Maak een samenvatting en voeg een link toe naar de betreffende site.

Projecten

Projecten kunnen gebruikt worden om met een groep gebruikers samen te werken aan een bepaald onderwerp. zie bijvoorbeeld de Project index Lage Landen

Zoeken

Het kan lastig zijn om te ontdekken of er al een project bestaat voor een bepaald onderwerp.
Daarvoor kan het helpen om met Google te zoeken en dan site:geni.com/projects toe te voegen aan de zoektermen
Voorbeeld:
Op Wikipedia bestaat https://en.wikipedia.org/wiki/Righteous_Among_the_Nations bestaat zoiets ook op Geni?
Zoek met Google Righteous Among the Nations site:geni.com/projects

Opmaak mogelijkheden

Voor diegenen die Engels kunnen lezen zie: https://www.geni.com/projects/Geni-Wikitext-Unicode-and-Images/8404

DNA

sticker_new_right.gif Er wordt gewerkt aan Nederlandse informatie op het DNA portaal voor Nederlandstaligen.

Bij My Heritage is deze informatie beschikbaar.
Nederlandstalige informatie is te vinden op

DNA testen Wat Nederlandse uitleg:

De vertaling door Google translate:

Geni DNA

De Geni help voor DNA en de vertaalde versie
De veel gestelde DNA vragen en de vertaalde versie

Er zijn een aantal Geni DNA projecten gestart door gebruikers: DNA Geni Index. U kunt uw eigen DNA project(en) aan dit indexproject toevoegen.
Daarnaast maakt Geni ook automatisch projecten aan voor mt-DNA en Y-DNA

Nog wat uitleg in een Engelstalige Geni discussie A Tutorial on Understanding and Using genealogical DNA testing to help build family trees en de met Google vertaalde versie Een tutorial over het begrijpen en gebruiken van genealogische DNA-tests om te helpen bij het bouwen van stambomen

Een Engelstalige discussie voor hulpvragen: DNA Integration Superthread

Het is niet mogelijk om MyHeritage testresultaten rechtstreeks op Geni te gebruiken (zie How do I transfer my MyHeritage DNA results to Geni? )
Wel is het mogelijk de resultaten te importeren bij Family Tree en van daaruit is het wel mogelijk de resultaten in Geni te gebruiken. LET OP: de MyHeritage resultaten mogen niet ouder dan 6 maanden zijn om in Family Tree geïmporteerd te kunnen worden!
(Zie Autosomal Transfers en DNA FAQ)

HULP:

Portaal voor Nederlandstaligen

Op het Portaal voor Nederlandstaligen kunt u verder wegwijs worden. Voor specifieke vragen kunt u terecht via een der discussies (bijvoorbeeld via ATTENTIE: Curators, help mij met dit probleem/deze problemen!).

Alternatieve info pagina:

Engelstalige hulp

De Engelstalige hulp kan eventueel vertaald worden m.b.v. Google translate door bij Engels een de de links hieronder te plakken en dan bij Nederlands op de link die daar staat te klikken om de vertaling te zien.

Op Geni Start Here Basics, A-to-Z-of-Help-Topics , Geni Help Portal, Family tree en Frequently Asked Questions is er ook informatie beschikbaar. voor diegenen die Engels kunnen lezen,.

Aanwijzingen voor het gebruik van de naamvelden

Dan kan ook dit nuttig zijn: Connecting to the Big Tree (ook in Nederlandse vertaling beschikbaar via deze link)
Verder zijn er dan nog:

 • HTML Tree

Video's

Meer hulp in het Nederlands

Overzicht beschikbare naslag documentatie
Kijk ook in de project discussies van deze handleiding

Directe praktische hulp

Aanbevolen informatie

Verouderde informatie

 1. Boven het profiel van elke persoon op Geni staat een nummer
 2. Dat nummer kopieert u met de muis en plakt dat in het FUSIETOOL op de plaats van/in plaats van IDnummer1;
 3. Van de persoon met wie u wilt samenvoegen kopieer t uook het nummer en plakt dat in het FUSIETOOL op de plaats van/in plaats van IDnummer2;
 4. Dan kopieert u het FUSIETOOL en plakt dat in één van de volgende curatordiscussies: ATTENTION Curators, please assist of SAMENVOEGING GEVRAAGD ! Curator, doe deze samenvoeging
 5. vervolgens zal een curator de merge op juistheid beoordelen en uitvoeren of afwijzen

Uw Geni mail: http://www.geni.com/threads
De berichten die u vanuit Geni krijgt: http://www.geni.com/account_settings/notifications (krijgt u te veel mail pas dan deze instellingen aan!)
De projecten die u volgt: http://www.geni.com/projects
De discussies die u volgt: http://www.geni.com/discussions?discussion_type=followed

Projecten en discussies hebben rechtsboven een knop om aan te geven of u ze wilt volgen of ze niet meer wilt volgen. Zie ook de Engelstalige discussie: New! More-relevant discussions interface
(Meer uitleg over projecten en discussies staat verderop)

In de bovenste schermregel staat achter zoek een vakje met een getal (rood als het groter is dan 0).
Als het groter dan 0 is, dan is dat een indicatie dat er nieuwe berichten, verzoeken, overeenkomsten, gevolgde discussies en/of uit te nodigen personen zijn. Klik dan op het getal om meer details te zien.

Er is per 28-12-2018 een nieuwe versie van de naslagdocumentatie beschikbaar in het Nederlands (Zoek in de naslagdocumentatie via de inhoudsopgave naar de relevante informatie)

In de handleiding hieronder wordt vanuit gegaan dan de menutaal Engels is. Dus als er Engelse term staat, dan slaat dat op een menuoptie waarom geklikt kan worden. Dus schakel eerst over op Engels als u die voorbeelden wilt gebruiken.

Voor het vertalen van Geni naar het Nederlands is nog hulp nodig!

Kijk hier voor nog te vertalen informatie (stel eerst de taal in op Nederlands)
Er is een vertaalhandleiding beschikbaar.

Beginnen met stamboom-onderzoek

Probeer te achterhalen wie uw grootouders zijn. Dit is vaak via de familie wel te achterhalen. U kunt dan proberen te kijken of u via Open Archieven deze grootouders kunt vinden. Via Open Archieven kunt u ook op een combinatie van twee personen zoeken door tussen beide namen een & te plaatsen. U kunt er ook op spellingvarianten zoeken waarbij een ? gebruikt kan worden voor één willekeurig teken en een * voor nul of meer willekeurige tekens. Lukt het zo niet dan kunt u het ook proberen bij WieWasWie, maar daar zijn de zoekmogelijkheden wat beperkter. Mocht het zo ook nog niet lukken kijk dan is naar het Nederlandse Bronnen (Dutch Sources) project. Daarbij helpt het als u iets meer gegevens hebt zoal de plaats en/of datum waar ze zijn geboren, getrouwd en/of overleden.

Als u wat gegevens hebt dan is het raadzaam om te kijken of de betreffende personen misschien al in Geni bekend zijn. U kunt kijken of een achternaam al bekend is via https://www.geni.com/surnames en daar kunt u ook de personen met deze achternaam doorbladeren (voor zover ze niet privé zijn). U kunt ook het Geni zoekscherm (https://www.geni.com/search/advanced) gebruiken, maar als u een basis (niet betalende) gebruiker bent, dan kunt u vanuit dit scherm alleen naar de profielen die u zelf beheert of die beheert worden door iemand met wie u samenwerkt. U kunt echter openbare profielen wel zoeken en vinden via een externe zoekmachine zoals Google (als u Google gebruikt dan kunt u site:geni.com/people toevoegen aan uw zoekopdracht om specifiek naar personen op Geni te zoeken)

Het verstandig om zo weinig mogelijk gegevens te dupliceren (het doel van Geni is één grote gemeenschappelijke wereldstamboom waarin iedereen maar 1x voorkomt [zie ook https://www.geni.com/company/privacy]). Als u zelf, uw ouders of grootouders al voorkomen, vraag dan voordat u andere personen dan u zelf gaat toevoegen even om hulp in ATTENTIE: Curators, help mij met dit probleem/deze problemen !

Basiscursus stamboom-onderzoek

Speciaal voor de beginners onder ons !

Stamboomonderzoek is een populaire vorm van vrijetijdsbesteding.

De Basiscursus stamboomonderzoek helpt onderzoekers op weg die aan de slag willen met de geschiedenis van een familie. In veel gevallen zal dat hun eigen familie zijn.

In tien leereenheden maakt men kennis met deze boeiende vorm van historisch onderzoek. Men krijgt achtergrondinformatie over bronnen, aanwijzingen waar te zoeken, maakt kennis met de bronnen zelf en leert een aantal methodische basisvaardigheden.

Hier kan men de lessen downloaden:

http://www.ou.nl/eCache/DEF/2/31/527.html (het lijkt erop dat deze link niet meer werkt)
https://web.archive.org/web/20160906071728/http://www.ou.nl/eCache/...

Veel archiefinstellingen bieden ook informatie aan over het doorzoeken van hun archieven. De sites van verschillende Nederlandse archieven zijn te vinden via het Geni bronnen project (https://www.geni.com/projects/Nederlandse-Bronnen-Dutch-Sources/8618)

5-stappenplan om archiefstukken te vinden

Wat genealogie linkjes: https://www.symbaloo.com/mix/genealogielinks1

Oud handschrift ontcijferen Het lezen en begrijpen van een oud handschrift is belangrijk bij stamboomonderzoek.

Kalenderfuncties

Online presentaties op gebied van genealogie

Online presentaties (meeste in het Engels)

Meehelpen met het Nederlandse handleiding - GENI voor Dummies project?

Geni heft een aantal curators (vrijwilligers met extra rechten) om gebruikers te ondersteunen. Maar voor deze hulp kunnen we hulp gebruiken van andere gebruikers.

De helpers moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden:

Ervaren gebruikers die het goede voorbeeld hebben gegeven en geven door het eigen gedrag op Geni, met name met betrekking tot het voorkomen van dubbele profielen, het gebruik van de juiste naamgevingen, de bereidheid tot (lid zijn van de collaboration pool en zelf een redelijk aantal collaborators hebben) en het daadwerkelijk doen van samenvoegingen in het algemeen belang, het principieel zoveel mogelijk openbaar hebben van overleden personen, het op de juiste doelmatige manier maken en omgaan met projecten en discussies ter bevordering van het onderzoek naar de genealogische gegevens, maar ook de bereidheid anderen te helpen bij hun genealogisch onderzoek.

Recente belangrijke Geni wijzigingen

Eerste kwartaal 2023

Er wordt nu een waarschuwing gegeven even voordat de inlogsessie verloopt, zodat deze vernieuwd kan worden voordat deze verloopt.
Introductie van Geni gedragscode
Pro gebruikers kunnen nu mail filteren om berichten terug te vinden.

Vierde kwartaal 2022

Introductie van de bron assistent
Zie Introducing the Source Assistant of de met Deepl gemaakte vertaling:

Derde en vierde kwartaal 2021
 • Introductie van bronconflcten
 • Aanpassingen t.b.v. het vertalen zodat eerder onvertaalbare gegevens nu ook vertaald kunnen worden
 • Verbeteringen aan stamboomscherm, zoals betere naamweergave en zoomniveau bij het wijzigen
 • Geni kan nu het nieuwe format van FTDNA lezen, waardoor de betreffende DNA gegevens weer ingelezen kunnen worden
 • Diverse fouten verbeterd
Tweede kwartaal 2021
 • Opmaak mogelijkheden voor de Over van profielen en voor berichten
 • slepen in lange lijst van kinderen en huwelijken om de volgorde aan te passen werkt nu
 • het overzicht van beheerd door mij in het samenvoegcentrum laat nu alle door u beheerde profielen zijn i.p.v. alleen de profielen waarbij u de 1e beheerder bent
Eerste kwartaal 2021
Laatste kwartaal 2020
 • De wereldstamboom heeft nu meer dan 150 miljoen profielen
 • Nieuwe mogelijkheden om de HTML stamboom aan te passen aan de persoonlijke voorkeuren (zoals de gebruikte kleuren en font grootte)
 • De mogelijkheid om uw login historie te bekijken
5 okt 2020
 • Diverse verbeteringen aan de HTML boom en andere layout verbeteringen
 • Verbeteringen aan het uploaden van foto's en mogelijkheid om fotoalbum lijsten te sorteren op naam of datum
 • Duidelijker aanduiding dat er gegevens die in meerdere talen beschikbaar zijn
 • Toegevoegde vertalingen (er kan meer vertaald worden, maar er zijn nog steeds gedeeltes die niet vertaald kunnen worden)
 • Betere / meer verwijzingen naar de privacy uitleg
 • Geen "Geen certificeerbare verbindingen" (No certifiable connections) als reden om een stamboom te isoleren
 • Toegevoegde inconsistentie voor "eigen voorouder" (bijvoorbeeld zoon is ook grootvader), geen inconsistentie voor te snel op elkaar volgende kinderen als het gaat om een andere ouder
 • Mogelijkheid om aan te geven of u eventueel privé profielen wilt (mede) beheren van iemand uit uw familiegroep die Geni verlaat of langere tijd niet actief is (in zo'n geval wordt geprobeerd een extra beheerder uit de familiegroep van die beheerder te vinden voor de privé profielen van die inactieve beheerder die bijvoorbeeld verzoeken voor samenvoegen kan afhandelen). In te stellen via https://www.geni.com/account_settings/managed_profiles
 • Diverse DNA presentatie verbeteringen
 • Aanduiding op Geni voor gebruikers waarvan geen geldig e-mail adres (meer) bekend is, zodat ze hopelijk weer een geldig e-mail opgeven voor berichten afkomstig van Geni.
 • Diverse verbeteringen aan de GEDCOM import (o.a. geen import van een Gerni GEDCOM export, betere detectie van overleden en daardoor ook betere openbaar / privé bepaling en weer verder gaan van de import als daar aanleiding voor is [import bleef soms hangen])
 • waarschuwing als gebruiker een profiel privé probeert te maken als de (geschatte) geboortedatum meer dan 150 jaar in het verleden ligt
 • verbetering bij samenvoegen van profielen zonder ouder(s) [geen spookouder(s) creatie]
 • Mogelijkheid om bij een samengevoegd profiel de geschiedenis van beide profielen te bekijken
eerdere wijzigingen
 • Het is mogelijk dat profielen van personen die lang geleden zijn geboren en die onterecht de status levend hebben (zombies) door een script worden aangepast naar overleden. In zo'n geval wordt dat geregistreerd als een wijziging door The Geni Team.
 • Een curator kan nu minder met privé profielen zonder de uitdrukkelijke toestemming van een gebruiker. Dit geldt met name voor profielen met een geboortedatum die honderdvijtig jaar of minder geleden is. Dit betekent dus ook dat als er geen actieve manager te vinden is voor deze profielen dat ze niet aangepast of samengevoegd kunnen worden.
 • Het is nu mogelijk om van een samengevoegd profiel van beide oorspronkelijke profielen de wijzigingshistorie te bekijken (mits toegestaan i.v.m. privacy)
 • Diverse verbeteringen aan de HTML boom:
  • Informatie meldingen als de muis boven een link gehouden wordt
  • Waarschuwing als een andere gebruiker wijzigingen aanbrengt, zodat u weet dat u de pagina kunt verversen om deze wijzigingen te zien.
  • Melding als een gebruiker voor de eerste keer een stamboom- en/of dataconflict tegenkomt
 • Veranderingen bij het zoeken naar overeenkomsten bij weinig voorkomende namen
 • Verbeteringen van de foutafhandelingen voor GEDCOM import
 • Opzoeken van plaatsen uit de GEDCOM import in de Geni locatiedatabase
 • Het is nu mogelijk om een geschatte geboortedatum opnieuw te laten berekenen
 • Bij het veranderen van levend naar overleden wordt een profiel niet altijd automatisch openbaar gemaakt
 • Herstel van ontbrekend 2e huwelijk op relatie tab
 • Herstel van het probleem bij samenvoegen in de HTML boom dat er voor zorgde dat een profiel soms aan dat van de gebruiker gekoppeld werd i.p.v. aan het doelprofiel
 • GEDCOM import ging soms niet automatisch verder, dat is nu opgelost.
 • Inconsistentie controles (rechts boven op de startpagina)
 • Sorteermogelijkheden voor foto albums
 • GEDCOM sources worden nu als document toegevoegd
 • Er wordt meer ruimte beschikbaar gemaakt voor het weergeven van lange namen in de HTML stamboom weergave
 • Op de media tab worden de documentgegevens weer getoond als de muis boven de link gehouden wordt
 • Verbeterde flip node / HTML zijpaneel informatie na het samenvoegen
 • Verbeteringen in het bepalen van de relatiepaden
 • Bij het toevoegen van een partner kunnen nu ook gelijk de huwelijksgegevens ingevoerd worden
 • Er is een nieuw hulp programma beschikbaar (alleen in het Engels) waarmee het pad tussen twee willekeurige Geni profielen berekend kan worden. Tot de standaard mogelijkheden behoren o.a. ook het kunnen berekenen van het pad naar alle presidenten van de VS, het berekenen van het pad naar een groot aantal koningen en/of het pad naar de eerste 200 profielen in een opgegeven project. Dit is een achtergrond proces wat het resultaat in een e-mail naar het opgegeven e-mail adres stuurt (en dus mogelijk in de spam map terecht komt). Het tools vereist toestemming om uw Geni account te kunnen benaderen (het gebruikt de rechten van het opgegeven account om de profielen te kunnen benaderen en is dus ook aan de privacy beperkingen van het opgegeven account gebonden).
 • Er kunnen nu verschillende redenen opgegeven worden om een stamboom los te koppelen van andere stambomen (zodat de profielen niet meer met profielen uit andere stambomen kunnen samengevoegd), zodat duidelijker is waarom dat gebeurt is.
 • Een linkje naar de openstaande aanvragen is toegevoegd aan de startpagina van elke Geni gebruiker
 • Verbeteringen aan relatiepad
 • Verbeteringen aan GEDCOM import (initiële import waarschuwt nu bij bij mogelijke duplicaten voor kinderen/ouders van gekozen doel profiel met keuze om in die richting geen gegevens te importeren en betere afhandeling voor duplicaten die het importeren van een tak blokkeren)
 • Relatiepad via de schoonfamile is toegevoegd.
 • De Nederlandse taal tab wordt nu altijd naast de Default(English) tab weergegeven als de taal is ingesteld op Nederlands
 • Het opzoeken van locaties is weer aangepast. Dit zou veel van de problemen moeten oplossen (De plaats en regio worden in de pop-up nog in de verkeerde volgorde weergegeven, maar de gegevens worden wel in de goede velden opgeslagen)
 • Er is nu in de account instellingen een keuze bijgekomen om third-party cookies niet toe te staan. Indien deze geblokkeerd worden dan zal dat de koppeling met Facebook blokkeren.
 • Een curator kan nu de profielfoto voor een MP profiel vastzetten
 • het is nu mogelijk om een activiteiten overzicht te maken (een verslag van alles wat u hebt bijgedragen aan Geni: profielen, profielgegevens, foto;s en video's, discussies, projecten en meer.)

My Heritage Life September 2019 in Amsterdam

My Heritage organiseerde in september 2019 een bijeenkomst in Amsterdam. Voor meer informatie zie Nederlandse deelneming MH-GENI-event 2019 - Hilton Amsterdam

Restmateriaal en handige linkjes: