Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Top Surnames

Bui
view all

Profiles

RODOSLOVLJE OBITELJI Bui (Bui, Buj)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i rodoslovlju splitske obitelji prezimena Buj (Bui) trogirsko-čiovskih korijena, njenim precima, potomcima i srodnicima.

Obrtnička obitelj kalafata, čije prezime čuva spomen na talijanski izraz za otok Čiovo (Bua), koja se doselila na Lučac 1735. godine kada se nailazi na vjenčanje Dominika Bui iz Trogira s Anzolom Grandis iz Splita. Za zabilježiti je da su gotovo svi kalafati u osamnaestom i devetnaestom stoljeću trogirskih korijena (Buj, Katalinić, Košćina, Kazimir-Zalante, Ivanko). Za ratova s Turcima u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću izumiru i iseljavaju splitski kalafati, što je nedvojbeno utjecalo na zaostajanje Splita u pomorstvu, kako u odnosu na otoke, tako i na pojedine gradove. Godine 1832. na Lučcu živi 27 članova obitelji kalafata, koji su u stotinu godina boravka u Splitu uspjeli postati vlasnici 17.261 m2 zemlje na predjelu Za Kilom, te na Lučcu. Zemlju od 5068 m2 na Lučcu obrađuju u vlastitoj režiji dok im zemlju Za Kilom kao koloni obrađuju Paići, Razmilovići te Šupići iz Kamena. Temeljem iznesenog, isključivo obrtnička obitelj ima prosječan prihod od obrade zemlje sa 489 m2.

  • Izvor: feljton Slobodne Dalmacije 1.3.2002., i knjiga " Splićani - obitelji i prezimena, prema zemljišniku Splita iz 1832. godine", autor: M.N. Kuzmanić.

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren