Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

RODOSLOVLJE OBITELJI Katalinić (Catalinich, Cattalinich)

Ovo je projekt o povijesti, podrjetlu i rodoslovlju trogirske obitelji Katalinić

Obitelj kalafata iz Trogira ulazi u grad Split vjenčanjem meštra Mate s Anom Bakotić 1775., dok se njegovi sinovi Anđelo i Ante žene Jerkom Grigillo 1808., odnosno Katom Lisičić 1810. godine. Četiri predstavnika treće generacije su također kalafati, da bi u drugoj polovici 19. stoljeća dali brojne trgovce i posjednike. Godine 1832. u Splitu živi 27 članova isključivo obrtničke obitelji koji posjeduju 565 m2 zemlje u Velom varošu, Dobrom i Lučcu. Spomen na ovu obitelj čuva lokalitet na Katalinića brig na vrhu Bačvica.

Izvor: feljton Slobodne Dalmacije i knjiga " Splićani - obitelji i prezimena, prema zemljišniku Splita iz 1832. godine", autor: M.N. Kuzmanić.

Obitelj KATALINIĆ u Kaštel Sućurcu

Prvi član roda obitelji Katalinić u Kaštel Sućurcu bio je Mate Katalinić (prije 1605.- oko1662.), koji je oženio Katu Tomašić, kći Frane. Kate je navedena na popisu Stomorije 1619. u Franinoj obitelji kao njegova kći. Na popisu juspatrona Sv. Ivana od Birnja iz Sućurca 1624. godine, u Franinoj obitelji nalazi se i Mate muž njegove kćeri Kate. Mate je došao iz Trogirskih Kaštela. Vjerojatno je to Mate naveden kao sin Petra Katalinića iz K. Novog na popisu juspatrona Stomorije iz 1619. Rod Katalinić ima po dvije obitelji na popisu stanovnika iz 1726. i 1729. Važni nadimci u 18. i 19. stoljeću bili su: Pagar, Slokven i Stipaninov. Od tih je u drugoj polovici 20. stoljeća preživio samo Pagar u obliku Pagar i Pagarić. Drugi nadimci roda Katalinić, koji se još nalaze u drugoj polovici 20. stoljeća u Kaštel Sućurcu su Delijin i Martin.

Pripremio, izradio, pronašao za projekt: Ozren, Jadra, David Clark Mueller

Suradnici: Ozren, Jadra, Marino, Andrea