Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

A branch of the Croatian Genealogy – Dalmatia project / Ovaj projekat je dio projekta Hrvatsko Rodoslovlje - Dalmacija. Obitelji, prezimena, etimologija prezimena.

O mjestu:

Peračko Blato graniči sa KO Baćina, uz sama Baćinska jezera. Prostor je ravničarski, sa jakim utjecajem podzemnih voda, zbog cega je došlo do naziva Blato. Dodatak Peračko, izveden je od starog naselja Perka, po cemu je i zavala na pogled Jezera dobila ime Peračka zavala. Ovo naselje je sad gusto naseljeno, ispocetka plemenima Krstičevići i Ostojići, a potom plemenima Graci, Ćulumi, Radići i drugim plemenima iz Pline Zapadne, a i šire.

Peračko Blato je novije naselje nastalo kao zaselak Zapadne Pline. Nazvano je prema starijemu zaseoku Perka koje se 1664. i 1666. spominje u zaostroškim maticama iz kojih saznajemo da su ondje živjele obitelji Kruševčić i Vladičević (CB:7, 9). Ime se Perka dovodi u svezu s osobnim imenom Perko (< Pero < Petar) te je vjerojatno eliptičnoga postanja (< *Perka vas ‘Perkovo selo’).Perka se spominje kao jedno od najstarijih naselja, u kojima je živjelo pleme knezova Vladimirovića, počev od X. stoljeća i čija je loza izumrla. Tu se nalaze ostaci starog grada sa uklesanim križem. Poslije II. svjetskog rata Perku su naselili Ćulumi, prelaskom sa Rupe.

Peračko Blato ima 280 stanovnika.Od toga je 109 mlađih od 30 godina, 108 je stanovnika u dobi između 30 i 60 godina, dok su 63 stanovnika starija od 60 godina.

Peračko Blato Families / Peračko Blato - obitelji

Peračko Blato Surnames / Peračko Blato - prezimena

Krstičević, Ostojić, Ćulum, Gradac, Radić

Etymology of Surnames from Peračko Blato / Etimologija prezimena iz Peračkog Blata