Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Pihlajaveden Simsiön talonhaltijaluettelo

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

 • Maria Matintytär Simsiö e. Kukkomäki (Katajamäki) (1836 - 1894)
  Katajamäen talon tytär, Suojärven talon emäntä v. 1854 - 1858, Simsiön talon emäntä v. 1864 -, muutti Töysästä Pihlajavedelle Simsiöön 1.1.1864. Maria Matintytär perheineen Töysän Kukkomäessä ennen P...
 • Urho Herman Matias Simsiö (1911 - 1983)
  Maanviljelijä, Pihlajaveden Simsiön isäntä 1.10. 1937 alkaen. Urho Simsiö talvisodassa ja jatkosodassa Urho Simsiö oli sotilaserikoiskoulutukseltaan vartiomies ja sotilasarvoltaan alikersantti. U...
 • Eeva Simsiö (Pasanen) (1922 - 2010)
  Pihlajaveden Simsiön talon emäntä. Eeva Simsiön kuolinilmoitus lehdessä: Urho ja Eeva Simsiön hauta Pihlajavedellä Koipikankaan hautausmaalla (Kuva: Inkeri Siltala 2016).
 • Pekka Simsiö (Härkönen) (deceased)
  Simsiön isäntä v. 1613 - 1630. Mahdollisesti sukua edelliselle Härkös-isännälle.
 • Olli Simsiö (Härkönen) (deceased)
  Simsiön isäntä v. 1589 - 1612. Otaksutaan, että on edellisen isännän Pekka Laurinpojan poika.

V. I. Suominen on kirjoittanut vuonna 1931 ilmestyneessä kirjassa Pihlajaveden seurakunnan historia vuoteen 1900 seuraavasti: "Mainitun erämaan talonpoikien luettelossa ei vielä mainita yhtään taloa Pihlajaveden alueelta - Mutta vuonna 1567 on jo asian laita toisin. Silloin tavataan verokirjassa Ruoveden pitäjän kylien joukossa mm. Simsiön kylä ja siinä neljä taloa - Että kylällä on nimi, joka siitä pitäen ja näihin asti on erään talonkin nimenä, osoittanee selvästi, että asutuksen vanhin talo on juuri Simsiö -"

Keskisuomalaiseen Keuruun kaupunkiin nykyään kuuluvassa Pihlajaveden kylässä sijaitseva Simsiö (RN:o 8) on ollut vuosisatojen kuluessa usean eri suvun hallussa. Ensimmäiset asukkaat tulivat Savosta savolaisekspansion aikaan 1500-luvulla. Savolaisisäntien sukunimiä olivat Härkönen, Hokkanen ja Nikarainen. Savolaisisäntien aikakauden päättyminen ajoittuu suuriin kuolonvuosiin 1695 - 1697. Pihlajaveden sisäisessä muuttoliikkeessä 1700-luvulla monet talot saivat uudet isännät kyläläisten keskuudesta, ja Simsiökin sai isäntäväkeä Könttäristä ja Kömin talosta. Tämän vaiheen päättyminen ajoittuu 1860-luvun katovuosiin.

Kolmannessa asuttamisen vaiheessa vuonna 1864 Simsiö sai Töysästä Etelä-Pohjanmaalta kaksi uutta isäntäparia: Juha Mikonpojan (Fräntilä) ja Maria Matintyttären (Riihilehto) sekä Matti Juhonpojan (Kukkomäki) ja Maria Matintyttären (Katajamäki), jotka asuttivat tilaa samanaikaisesti. Heistä Matti Juhonpoika kuoli pian Simsiöön muuttamisen jälkeen katovuosien aikaan, minkä jälkeen Maria-leski meni uusiin naimisiin Multialta kotoisin olleen Heikki Sakarinpojan (Vilhula) kanssa. Vuonna 1883 toinen isäntäperhe muutti lapsineen Ruovedelle, mistä lähtien näihin päiviin saakka Simsiö on ollut vain Heikki ja Maria Simsiön ja heidän jälkeläistensä hallussa.

Talonhaltijaluettelo

Talonhaltijaluettelo sisältää Simsiön kantatilan isännät puolisoineen. Tiedot pohjautuvat pääosin kirkonkirjoihin ja vanhimmilta osiltaan myös Vanhan Ruoveden historian talonhaltijaluetteloon, jonka tiedot on mahdollisuuksien mukaan tarkistettu.

Simsiöstä jaetut tilat

Luettelo on keskeneräinen.' Sinistä linkkiä klikkaamalla pääset kyseisen tilan talonhaltijaluetteloon.

Vanhoissa tiedoissa on luonnollisesti joitakin puutteita. Projektin yhteistyöntekijä on jo etukäteen kiitollinen kaikista lisätiedoista ja tarkennuksista esitettyihin tietoihin. Isälntäeluettelon osalta erityisesti kiinnostaa v. 1710 Simsiötä isännöineen Matti Matinpojan ja Maria Antintyttären syntyperän selvittäminen. Myös kaikki Simsiön torppiin ja siitä jaettuihin tiloihin liittyvät tiedot kiinnostavat. Aloita keskustelu tai lähetä viesti!Hakusanoja: Pihlajavesi Keuruu Keski-Suomi Vanha-Ruovesi Vanha Ruovesi Suomi Finland