Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Prijs der Nederlandse Letteren ‧ since 1956

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

Prijs der Nederlandse Letteren ‧ since 1956inleiding

De Prijs der Nederlandse Letteren —de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen en Nederland— wordt elke drie jaar toegekend door de Nederlandse Taalunie op basis van 't advies van 'n onafhankelijke jury. De uitreiking vindt beurtelings in België en Nederland plaats en het staatshoofd van het gastland overhandigt de prijs. Uitzondering vormde 2001, toen Gerard REVE de prijs kreeg uit handen van een ambtenaar van de Nederlandse Taalunie, omdat zijn partner onder verdenking stond van ontucht.

In 2007 vond geen uitreiking plaats, omdat winnend schrijver Jeroen BROUWERS, na aanvankelijke acceptatie, de prijs weigerde. De Vlaamse Auteursvereniging en de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen vonden het bijbehorende geldbedrag van € 16.000 te laag en protesteerden hiertegen in een open brief aan de verantwoordelijke Vlaamse en Nederlandse ministers. Sinds 2009 ontvangen de laureaten het aangepaste bedrag van € 40.000.

P.S. Het ligt in mijn bedoeling onder ✒ een verwijzing naar het jury-rapport te gaan plaatsen, vooralsnog hier een link naar een wiki-pedia pagina, die m.i. later thuishoort in het betreffende geni-profiel. -jMVu-

bronnen - documentatie - informatie

Laureaten

===

---2015-feb-25-wo-23:38+GMT-winter-TIME---jMVu-