
Aloitettu 25.3.2018
Kollajan kyläprojekti on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vanhasta Pudasjärven Kollajan pääkylästä ja siellä eläneiden sukujen tutkimisesta. Tämä on osa Pudasjärvi-projektia, tervetuloa mukaan myös siihen!
Projektin yhteistyökumppanina (Toiminnot > Liity projektiin) voit täydentää projektikuvausta, ja liittää Kollajan kylässä asuneiden henkilöiden profiileita projektiin.
Suositus on, että profiileissa olisi vähintään yksi lähdetieto, jonka avulla ko. henkilön helposti löytää kirkonarkistosta tai muualta, mistä tietoja profiiliin on otettu. Kts. Helppo lähdetietojen lisääminen.
Kollajan kylä mainitaan jo Piispa Rothiviuksen Pudasjärven perustamiskirjeessä yli 370 vuotta sitten. Laaja kylä levittäytyi nykyisten Siuruan, Aittojärven, Livon, Kipinän ja osin Sarakylänkin alueelle. Tänne sijoittuivat 1570-luvulla ensimmäiset savolaista alkuperää olleet uudisasukkaat. Aikoinaan Kollajankylä käsitti koko jokivarsialueen aina nykyisen Yli-Iin Hirvelän talon luota Livojokisuuhun Pudasjärven alapuolella.
Kollajan pääkylä on koostunut useasta pienemmästä kylästä, joista yksi oli Panuma, Pudasjärven vanhoja porokyliä. Panuman kylä on vanhaa asuttua seutua, jonka ensimmäiset viralliset asiakirjat ja kartat ovat vuodelta 1648. Kylän asukkaita oli ainakin Eskil Oinas. Poroista ensimmäiset viralliset merkinnät löytyvät 1768-1809 Panumalla asuneen Staffan Oinas eli Panuman (Oinas-Panuma) perunkirjasta. Hän on isännöinyt tuolloin nykyisenkin mittapuun mukaan melkoista taloa Panumalla.
Kollajan taloja
Rippikirjan 1828-1838 mukaan:
Ahola
Ahonen
Illikainen
Haarahiltunen Hanhela
Hildula
Hildunen
Hiuspää
Iinatti
Ikonen
Juutinen
Kelahaara
Kipinä
Kuha
Kuopus
Kyngäs
Kälkäjä
Laivamaa
Mikkola
Mäntyjärvi
Oinas
Panuma Oinas
Petäjäjärvi
Peukalo
Puhakka
Puurunen
Pähtilä
Pätsilä
Pöykiö
Pöykiölä
Repola
Riepula
Ruokangas
Rytinki
Saarijärvi
Sarajärvi
Siuruainen
Takkila
Takkinen
Timonen
Veteläinen
Wuorma
Wähkyrä
Wäänälä Wuorma
Lähteitä
http://www.kirjastovirma.fi/pudasjarvi/historiaa
Pudasjärvi rippikirja, 1823-1838, IK382