Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Srpski portal / Geni Serbia

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

 • Slobodan Jovanović (1869 - 1958)
  Slobodan Jovanović (Serbian Cyrillic: Слободан Јовановић; 3 December 1869 – 12 December 1958) was a Serbian historian, lawyer, literary critic and politician, and one of the most prominent intellectual...
 • Knez Mihailo Obrenovic (1823 - 1868)
  2 muška potomaca ( vanbračna ) ...
 • King Stefan I Nemanjić, Prvovenčani (1165 - 1227)
  Nemanjić (Serbian Cyrillic: Стефан Немањић) or Stefan the First-Crowned (Serbian: Стефан Првовенчани / Stefan Prvovenčani; around 1165 – 24 September 1228) was Grand Prince of Serbia from 1196, and the...
 • Mihajlo (Michael) Idvorski Pupin (1858 - 1935)
  I found a mistake as a date of birth and due to misunderstanding of documents showing his born date and baptising date in serbian church papers and in both cases shown in two dofferent ways because of ...
 • Mileva Einstein (1875 - 1948)
  From Wikipedia:On December 19, 1875, Mileva Marić was born into a wealthy family in Titel, in the province of Vojvodina, the eldest of three children of Miloš Marić (1846–1922) and Marija Ruzić - Marić...

Генеалогија или родословље

Генеалогија (српски: родословље), од грчких речи γενεα (генеа - генерација, потомство) и λογος (логос - реч, говор) је наука o историји породица и утврђивању њиховог порекла. Генеалози користе усмено предање, историјска документа, генетичке анализе и друге методе да дођу до информација о породицама и докажу сродство њихових чланова. Резултати се обично приказују путем породичних стабала али могу бити представљени и у виду приче.

Тежња за истраживањем породичне историје и корена може имати разне мотиве, укључујући жељу за проналажењем и учвршћивањем места породице у историји света или свог народа али и осећај одговорности за очување наслеђа за будуће генерације.

_____________________________________________________________________________________

Извори за истраживање

Интернет ===

Портал Порекло ====

Портал Порекло основан је 1. фебруара 2012. са идејом да постане свеобухватна база података о пореклу презимена, имена, насеља и становништва у местима Србије, као и на целом простору бивше Југославије. Посебну пажњу посвећује исељеним сународницима којима су учињене доступним бројне вредне информације.
I Портал Порекло I

Family Search====

www.familysearch.org је база података коју су сачинили мормони и налази се у бункерима у Солт Лејк Ситију. Овде се могу наћи скениране или микрофилмоване готово све матичне књиге из Хрватске као и широм света. На самом сајту није могуће видети сваки извод али се може сазнати копије којих матичних књига поседују .
I Family Search :: Књиге СПЦ, Хрватска I

Писани трагови ===

Архиви у региону ====

Дубровачки архив је важан за породице пореклом из Србије и Босне и Херцеговине пошто се код нас има веома мало турске грађе (види доле: турски тефтери). Овај архив је нарочито користан Херцеговцима за директно прављење родослова на основу тамо расположивих докумената. Дубровачка грађа је углавном обрађивана за средњи век док на грађи из 18. и 19. века рад тек предстоји.
Архиви у Сплиту и Задру, као и Венцијански архив су најважнији за породице пореклом из Далмације.
За Лику, Кордун и Банију треба истраживати архиве у Карловцу, Ријеци, Госпићу, Загребу али наравно и Бечу и Грацу (види доле такође: аустријски катастар).
Породицама пореклом из Црне Горе најважнији је Которски архив а доста тога има и у архивима у Херцег Новом и Дубровнику.

Турски тефтери ====

У тефтерима, односно турским земљишним књигама, је уписивана тачна локација, време, име власника парцеле као и име његовог оца (понегде се бележило и родовско име) у сврху узимања харача (пореза).
Нешто од ових књига из 15.,16. и 17. века је преведено, као на пример босански тефтери из 1468. и 1604. године, херцеговачки из 1477., пописи пожешког санџака и клишког санџака из 16. века. Тренутно се у организацији Српског генеалошког центра и Центра за османске студије преводи тефтер смедеревског санџака из прве половине 16. века.
Код нас на жалост има мало те турске грађе пошто је њихова администрација, када је одлазила са ових терена, понела ту документацију и данас се тефтери и друга релевантна грађа налазе у архивама у Анкари и Истанбулу. Рад на овим документима тек предстоји и тек кад их све будемо имали преведене моћи ћемо више знати о локалним повесницама у то време.

Аустријски катастар ====

У западним крајевима постоји бројна грађа, посебно из 18. и 19. века, која се у последње време све интензивније обрађује и објављује. За подручје Војне крајине нарочито је важан архив у Грацу где се налази највише ове грађе. Из тог архива је значајан документ "Попис Лике и Крбаве 1712. године" јер даје приказ стања после протеривања Турака, након Карловачког мира из 1699. године, када почиње насељавање тих простора. Ту је попис имања, називи локалитета, и имена и презимена свих мушкараца спремних за војску.
На том терену доста дуго није било померања становништва, све до укидања Војне крајине 1881. године, кад су Личани почели да се исељавају у Славонију и Босну.
I Порекло :: Савети I

Усмена предања о прецима===

Усмена предања су и даље најбољи извори у генеалошком истраживању и морало би се прво кренути од њих.
Овај вид очувања породичне историје и традиције се нарочито задржао код Црногораца што је пре свега везано за племско друштво које се тамо најдуже очувало. Један од основних разлога је да би се избегло мешање у сродству и обичајно није било склапања бракова до деветог колена док се нпр. данас законски то може чинити већ од четвртог колена. Други важни чиниоци су крвна освета и питање земље.
I Порекло :: Савети I

_____________________________________________________________________________________

Генетичка генеалогија

Увод===

У новије време се као допуна традиционалним методама родослова користи и генетичка генеалогија. Ова метода подразумева примену генетског ДНК тестирањa како би се утврдио степен и врста сродности између појединаца и постала је популарна у првој деценији 21. века када су тестови постали приступачни.
2000. години је основана Family Tree DNA (FTDNA), прва компанија посвећена тестирању шире популације у сврху родословног истраживања. Касније су се на тржишту појавиле и druge бројне компаније од којих је, поред водеће FTDNA, врло популарна 23andMe.
Тест китове ових и других компанија можете наручити преко њихових вебсајтова где се налазе и детаљна упутства о самом (иначе врло једноставном) узимању узорка и слању за САД. Међутим можете се тестирати и у Србији при ДНК центру за генетику који има централну лабораторију у Београду, као и огранке у Новом Саду и Нишу:

Београд, Светозара Ћоровића 10 (угао са Владетином улицом)       Тел: 011 2182111
Нови Сад, Браће Рибникар 6/1 (пасаж поред Credit Agricole банке)       Tел: 063 7305955
Ниш, Генерала Боже Јанковића 27       Тел: 065 5512729.

Напомена: Чланови Друштва српских родословаца „Порекло“ у сарадњи са београдским ДНК центром за генетику остварују право на 50 одсто попуста за Y-ДНК анализу (утврђивање прапорекла по мушкој линији). Упутство о томе како постати члан можете наћи на порталу Порекло.
I FTDNA I       I 23andMe I       I ДНК центар за генетику I       I Порекло :: ДНК тестирање I

Врсте тестова===

Анализа Y-ДНК (утврђивање прапорекла по мушкој линији)====

Једро ћелије човека садржи 23 пара хромозома, од чега 22 пара чине аутозоми (види доле анализа аутозомалног ДНК) а један пар су полни хромозоми (гонозоми). Код мушкараца је један од полних хромозома Y (ипсилон) хромозом, наслеђен од оца а други X (икс), наслеђен од мајке (XY пар). Жене немају Y хромозом већ је њихов пар полних хромозома XX, од чега је један X хромозом наслеђен од мајке а други од оца.
Дакле, Y-ДНК имају само мушкарци и преноси се искључиво са оца на сина. Ово га чини најинтересантнијим у истраживанју породичне историје код већине савремених друштава код којих се породично име и обичаји преносе по мушкој линији.
Поред утврђивања сродства по мушкој линији, резултати тестирања такође одређују Y-ДНК хаплогрупу тестираног, у зависности од прецизности теста и подгрупу. Хаплогрупе су својствене одређеним народима тј. географским регионима из којих потичу те се на тај начин може утврдити етничко прапорекло породице.
Напомена: Види доле Генетика Срба.
I Порекло :: Y-ДНК Хаплогрупе I      I Википедија :: Y-ДНК Хаплогрупе I

Анализа аутозомалног ДНК (утврђивање родбинских веза и етничког прапорекла)====

Kо што је већ речено (види горе анализа Y-ДНК), аутозомални ДНК се налази у 22 од укупно 23 пара хромозома у једру ћелије, дакле садржи већину генетског материјала. Наслеђује се од оба родитеља према насумичном обрасцу и односу и према томе може указати на родбинске везе са било којим претком на некој од грана породичног стабла, по очевој или мајчиној страни.
На жалост овај тест није у могућности да тачно утврди на којој грани породичног стабла се налази заједнички предак али даје грубу процену генетске удаљености (колена). За прецизно проналажење сродства је најчешће ипак потребно користити друге методе, дакле усмено предање и претрагу писаних трагова.
Коначно, оно што анализу аутозомалног ДНК такође чини интересантним за ширу популацију је слика о етничком прапореклу. Резултати, обично приказани графички (често у виду мапе) и у процентуалном односу, указују на то из којих делова Европе (или света) потичу ваши далеки преци.

Анализа м-ДНК (утврђивање прапорекла по женској линији)====

Осим у поменута 23 пара хромозома у једру ћелије, генетски материјал (ДНК) се налази и у митохондријама, у цитоплазми ћелије. Укупна количина митохондријалне ДНК је далеко мања од количине једарне ДНК али није занемарљива зато што садржи гене важне за функционисање ћелије. Мада и мушкарци и жене имају м-ДНК само је жене преносе свом потомству (наслеђује се искључиво од мајке).
Поред утврђивања сродства, резултати тестирања такође одређују м-ДНК хаплогрупу тестираног, у зависности од прецизности теста и подгрупу. Хаплогрупе су својствене одређеним народима тј. географским регионима из којих потичу те се на тај начин може утврдити етничко прапорекло по женској линији.

Српски ДНК пројекат===

У оквиру портала Порекло септембра 2012. године покренут је Српски ДНК пројекат, који у правом смислу представља пионирски подухват. На страници Српског ДНК пројекта до данас је евидентирано преко 500 особа које су урадиле Y-ДНК анализу, односно установиле своје прапорекло. Ова база података постала је референтна за истраживаче у региону и свету, а чланци који се позивају на наше податке и анализе објављују су у стручним часописима, укључујући и Етнографски зборник САНУ.
I Порекло :: Српски ДНК пројекат I

Генетика Срба===

_____________________________________________________________________________________

Историја Србије

Праисторија на тлу Србије
Историја Србије у старом веку
Словенско насељавање Балканског полуострва
Теорије о пореклу Срба
Историја Србије у средњем веку
Историја Срба пре Немањића
Српске земље у раном средњем веку
Рашка држава
Српско краљевство
Српско царство
Моравска Србија
Српска деспотовина
Историја Србије у Османском царству
Велике сеобе Срба
Краљевина Србија 1718—1739
Српска револуција
Први српски устанак
Други српски устанак
Кнежевина Србија
Српска Војводина
Војводство Србија и Тамишки Банат
Краљевина Србија 1882-1918
Краљевина Југославија
Србија под немачком окупацијом
Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Савезна Република Југославија
Србија и Црна Гора
Србија

_____________________________________________________________________________________

Владари и племство

Властимировићи (негде Вишеславићи и Војиславићи) су прва српска владарска породица о којој постоје историјске белешке и која је владала Србима и у њиховој прапостојбини тзв. Белој Србији.

Вишеслав
Радослав Вишеславић
Просигој
Властимир
Мутимир
Прибислав Мутимировић
Петар Гојниковић
Павле Брановић
Захарија Прибисављевић
Часлав Клонимировић

Јован Владимир
Војислављевићи су српска средњовековна династија, која је наследила власт над Дукљом преко Јована Владимира и српске династије Властимировића. Ова лоза владала је Дукљом и околним подручјима, укључујући и Захумље, Рашку и Босну. Њихова владавина је трајала од 1034. до 1186. године, када је доминацију преузела династија Немањић.

Стефан Војислав
Михаило Војислављевић
Константин Бодин
Доброслав II
Кочапар
Владимир Војислављевић
Ђорђе Бодиновић
Грубеша
Градихна
Радослав Градишнић
Михаило III Војислављевић

Вукановићи су били српска владарска породица која је владара Рашком од краја 11. века до почетка друге половине 12. века.

Вукан
Mарко
Урош I Вукановић
Урош II Примислав
Белош Вукановић
Деса Вукановић

Немањићи су средњовековна српска династија која је најдуже владала Србијом. Династија је названа по Стефану Немањи, оснивачу династије који је повезан са Вукановићима по мушкој линији и са Војислављевићима по женској линији. У династији има једанаест владара, с тим што се династија наставља бочном, женском линијом у династију Лазаревића а касније и Бранковића, који владају делом Срба до прве половине шеснаестог века.

Стефан Немања - Свети Симеон Мироточиви
Стефан Првовенчани
Стефан Радослав
Стефан Владислав
Стефан Урош I
Стефан Драгутин
Стефан Урош II Милутин
Стефан Владислав II
Стефан Урош III Дечански
Стефан Урош IV Душан - Душан Силни
Стефан Урош V - Урош Нејаки

Лазаревићи су српска властелинска и владарска породица из 14. и 15. века.

Лазар Хребељановић - Свети цар Лазар
Милица Хребељановић - Преподобна Евгенија
Стефан Лазаревић - Стеван Високи

Бранковићи су српска властелинска и владарска породица из 14. и 15. века.

Вук Бранковић
Ђурађ Бранковић
Лазар Бранковић
Стефан Бранковић

_____________________________________________________________________________________

Истакнуте личности

_____________________________________________________________________________________

Презимена

По азбучном реду
Pо регионима

_____________________________________________________________________________________

Крајеви и насеља

Обичаји

UNDER RECONSTRUCTION

THANKS FOR THE PATIENCE