Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Stadsmuseum Harderwijk ◦ Gelderland ‧ NL

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

Stadsmuseum Harderwijk ◦ Gelderland ‧ NL

Koloniaal werfdepot

  • 1815-1910 : vertrokken c.150.000 militairen vanuit Harderwijk naar het Oost-indische leger om het Nederlands gezag in Indië te handhaven. Zij werden in Harderwijk getraind in het vrm. Muntgebouw, vanaf 1844 'Koloniaal Werfdepot',

Recruten waren 'gewone', maar ook gestrafte militairen, gevangenen, bedelaars en deserteurs uit vreemde legers. Ook buitenlanders meldden zich aan zoals de beroemde Franse dichter Arthur RIMBAUD.

Elke nieuwe rekruut kreeg na ondertekenen van het contract 'n flink geldbedrag en men stelde hem een pensioen in het vooruitzicht gesteld bij minimaal 12 jaar dienst. Harderwijker winkeliers, hotelhouders, kroegbazen en bordeelhouders beleefden gouden tijden, want de kolonialen gaven tijdens hun verblijf in Harderwijk hun handgeld grotendeels al uit.

Regelmatig ontstonden er vechtpartijen. Harderwijk kreeg een slechte reputatie en raakt internationaal bekend als 'het gootgat van Europa'.

In 1909 komt een einde aan het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk. Bewoners zien een einde komen aan hun bron van inkomsten. Gelukkig voor hen laat de nieuwe stroom van vreemdelingen niet lang op zich wachten.