Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Suomalaiset levyttäneet laulajat; säveltäjät, sanoittajat ja/tai sovittajat

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

view all

Profiles

Projekti perustettu 23.4.2021

Tähän projektiin voi lisätä suomalaisia levyttäneitä laulajia, säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia.

Musiikin laji voi olla mitä tahansa: klassinen tai kevyempi musiikki (iskelmä, pop, rock, rap ym), kansanmusiikki, hengellinen musiikki jne.

Projektiin lisättävän henkilön ei tarvitse olla pääammatiltaan laulaja, säveltäjä, sanoittaja tai sovittaja, kunhan vain esityksiä löytyy levyiltä. Esimerkiksi monet näyttelijät ovat tehneet levyn tai usempia. Varsinkin kevyen musiikin puolella päätoimisia säveltäjiä, sovittajia tai sanoittajia on harvassa. Muusikoilla on usein monta roolia.

Vaikka musiikkibisnes onkin siirtynyt levytuotannosta verkossa julkaisemiseen ja jakeluun, tässä projektissa pitäydytään "vanhanaikaisesti " levyttäneisiin. Useimmat nuoremmista laulajista ovat varmaan tehneet levyjäkin.

Profiilin pitää olla Genissä julkinen tai MP-profiili ja toivottavaa on että henkilöllä on Genissä jonkin verran sukupuuta. Monilla tunnetuilla artisteillahan on "varattu" profiili, joissa ei ole toistaiseksi sisältöä sukupuusta puhumattakaan.

"Suomalaisen äänilevyhistorian Top10" kertoo:
[https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/01/suomalaisen-aanilevyhistor...]

Ensimmäiset suomenkieliset levyt tehtiin 1901 ja Suomessa levytuotanto alkoi 1904. Aino Ackte oli ensimmäisiä levyttäneitä laulajia. 1920-luvulla syntyi suomalainen iskelmä. 1955 ensimmäisen kultalevyn sai Annikki Tähti ja 1974 ensimmäinen albumi ylitti 100000 rajan. Alkuun levyt olivat ns savikiekkoja. Viimeinen savikiekko tehtiin 1961 ja sillä lauloi Eino Gön. Savikiekoista siirryttiin vinyyliin, c-kasettiin ja CD:hen. 2003 alkoi levymyynti laskea, kun siirryttiin verkossa julkaisemiseen ja jakeluun (esim Spotify).