Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Suomalaiset rakennusmestarit

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

view all

Profiles

Historiaa

Rakennusmestari (tai varhaisemmassa historiassa muurarimestari) oli alun perin rakennushankkeiden suunnittelija, johtaja ja keskeisin hahmo. Rakennusmestari-sanaa ovat käyttäneet jo esiteolliseen aikaan sumerilaiset ja egyptiläiset. Renessanssin aikaan rakennusmestarista alettiin Italiassa käyttää nimitystä arkkitehti. Rakennusmestari ja arkkitehti olivat synonyymejä. Nykyaikaiset arkkitehdin ja rakennusinsinöörin tehtävät eriytyivät vähitellen rakennusmestariudesta. Arkkitehdista tuli suunnittelija ja rakennusmestarista toteuttaja.

Suomessa rakennusmestarit suunnittelivat lähes kaikki kaupunkien rakennukset vielä 1800-luvulla. 1800-luvun alussa ei koulutettuja arkkitehteja juuri ollut, mutta vuosisadan loppupuolella he vastasivat jo useimpien suurten ja julkisten kivitalojen suunnittelusta. Rakennusmestarit ovat silti 1900-luvullakin suunnitelleet eri kaupunkeihin myös suuria kivitaloja, varsinkin asuintaloja.

Rakennusmestariksi tultiin aikaisemmin kokeneen mestarin opissa. Rakennusmestarien koulutus ja järjestäytyminen alkoi n. 1885, kun teollisuuskouluja perustettiin ja arkkitehdit alkoivat opettaa ns. huoneenrakennusoppia. Koulutetut rakennusmestarit ryhtyivät myös kouluttajiksi ja muokkasivat rakennusmestarikunnan ja koko alan uusia vaatimuksia vastaaviksi.

Rakennusten urakointi lisäsi 1900-luvun alussa monen rakennusmestarin varallisuutta. Tällöin aloitti urakoinnin moni tuleva teollisuusneuvos ja suuryrityksen johtaja.

Rakennusmestarin ammatti ja koulutus nykyisin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rakennusmestari .

Rakennusmestareita Wikipediassa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_rakennusmestarit

.