

Tervetuloa kaikki Vantaan Vapaalan kaupunginosan sukututkimusprojektiin!
Projektin tarkoituksena on kerätä kaikki Vapaalan asukkaat ja maatilat samaan paikkaan.
Vapaala kuluu osana kuluu osana Paikkakunta Vantaa - Vanda, Suomi, Helsingin maalaiskunta - Helsinge,
alueellinen projekti Uusimaa ja Kymenlaakso.
Vantaan projektit
Vapaala (ruots. Friherrs), alkuperäiseltä nimeltään Friherrs, on 1930-luvulla alkunsa saanut pientaloalue ja 1970-luvulta myös kaupunginosa Länsi-Vantaalla. Vapaalan pientaloalue sijaitsee Vihdintien itäpuolella Variston ja Myyrmäen ja Rajatorpan kerrostaloalueen rajaamalla alueella. Vapaalan kaupunginosaan kuuluu myös 1960- ja 1970-luvuilla rakennettu Rajatorpan, ruotsiksi Råtorp, kerrostaloalue.
Vapaalan kaupunginosa kuuluu Myyrmäen suuralueeseen. Vapaala on kävelyetäisyyden päässä Myyrmäen palveluista, kuten terveysasemasta, kauppakeskus Myyrmannista, kirjastosta, urheilutalosta, urheilupuistosta sekä Petikon vapaa-ajan- ja sisustusliikkeistä. Rajatorpassa on ostoskeskus.
Myyrmäen suuralueeseen kuuluuvat seuraavat kaupunginosat: 10 Linnainen, 11 Hämevaara, 12 Hämeenkylä, 13 Vapaala, 14 Varisto, 15 Myyrmäki, 16 Kaivoksela, 17 Martinlaakso, 18 Vantaanlaakso, 20 Askisto, 26 Petikko. 31.12.2020 Vapaalassa oli asukkaita 3 993 henkilöä.
Vapaala on yksi Vantaan vanhimmista omakotitaloalueista, ja sen historia juontaa juurensa 1930-luvun loppupuolelle aikaan, jolloin alue kuului silloiseen Helsingin maalaiskuntaan ja jolloin alueelle syntyi pääasiassa helsinkiläisen keskiluokan rakennuttama asuin- ja huvila-alue kauas silloisen kaupungin vaikutuspiiristä. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle vuoden 1936 paikkeilla, ja alue sai nopeasti huvilakaupunginosamaisia piirteitä omien kauppojen ja v. 1938 perustetun VPK:n myötä. Friherrsin asukasluvun kasvaessa ja lapsiperheiden myötä heräsi myös ajatus omasta koulusta, mutta sotavuodet viivästyttivät kehitystä ja nykyisenä Rajatorpan kouluna (alakoulu) tunnettu Ilpolan koulu avasi ovensa vasta lokakuussa 1948. Suomalaisen nimensä Vapaala sai 1960-luvulla.
Rajatorpan kerrostalot ovat valmistuneet Helsingin Saton kanssa tehdyn aluerakentamissopimuksen (1967) pohjalta vuosina 1968–1974.
Friherrs on Länsi-Vantaan ensimmäinen taajama
1930-luvulla oli Friherrs Helsingin maalaiskuntaa, missä viljellyt pellot hallitsivat maisemaa ja oli harvaan asuttua. Koko läntinen alue oli vailla suurempia keskuksia. Hämeenkylän Övre Labbaksen omistajien Axel ja Gerda Sahlberg (Axel Einar Sahlberg ja Gerda (Cenda) Sahlberg (Hausen)) päätti ryhtyä palstoittamaan omistamiaan metsämaita Vanhan Hämeenkyläntien itäpuolella merkitsi suurta muutosta Friherssin kylän elämään ja asuinalueen syntyyn.
Friherrsin alue kuului suurelta osin kolmelle tilalle: Rajatorpalle, Övre Labbakselle ja Nedre Labbakselle. Kylässä oli vielä kolme pientä asuntotonttia, joissa asuivat Niemi, Nykvist ja Sjöström.
Ensimmäisen kerran Friherrsin palstoja myytiin Helsingin Sanomissa toukokuun lopulla 1936. Toistuvat erilaiset tonttien myynti-ilmoituket lehdissä, joissa kehuttiin nopealla 20 minuutin linja-autoyhteydellä Helsinkiin ja edullisilla maksuehdoilla, saatiin palstat myytyä. Tonttien neliöhinnat vaihtelivat kolmesta viiteen markkaan.
Friherrsin tonttien myyntiilmoitus Helsingin Sanomissa 12.06.1936 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1983049?page=14
Tontin mittaus ja paaluttaminen aloitettiin 1936. Maarekisteriin uudet tontit merkittiin vuonna 1937. Monella tontilla oli ensin aluksi vain pieni mökki kesänviettoa varten ja myöhemmin rakennettiin varsinainen asuinrakennus. Pienet ensin rakennetut mökit jäivät sitten saunaksi tai varastoksi.
Mitään kaavaa tai edes rakennussuunitelmaa ei alueella ollut. Talot suunniteltiin itse. Jokainen kyhäsi mökkinsä itse, apuna sukulaiset, ystävät ja naapurit.
Enemmistö muuttajista oli lapsiperheitä. Eniten tontit kiinnostiva lähellä asuvia pitäjänmäkeläisiä, myös Helsingistä ja lähellä olevista itsenäisistä kunnista, Espoo, Haaga, Huopalahti, Oulunkylä ja Kulosaari. Suuri osa ostajista oli 1900- 1914 syntyneitä ja työväestöön kuuluvia.
Nykypäivä
Nykypäivän Vapaala on yleisilmeeltään hyvin samankaltainen kuin vanha huvila-alue on ollut, talokanta on tosin uusiutunut ja suuremmat huvilatontit on lohkottu ja rakennettu tiiviimmiksi, mutta vanha Frisun mäen rinteille syntynyt yhteisö eroaa edukseen pelloille rakennetuista omakotitaloaluekeskittymistä. Vapaalaan on kaavoitteilla myös uusia omakotitontteja Vapaalantien, Ilpolantien (ent. Vanhan Hämeenkyläntien) ja Kierretien varsille (2012).
Vapaala eli Friherrs on kaupunginosa Myyrmäen keskustan länsipuolella. Asukkaita on 4 000. Alue jakautuu varsinaiseen Vapaalan omakotialueeseen, jota alettiin rakentaa jo 1930-luvulla, sekä Rajatorpan kerrostaloalueeseen, joka rakennettiin 1970-luvulla. Nykyisestä asuntokannasta noin puolet on kerrostaloja ja pientaloja vajaa 40 %. Alueen ostoskeskus ja lähikaupat sijaitsevat Rajatorpassa. Myös päiväkodit, Rajatorpan koulu, posti ja huoltoasema löytyvät sieltä. Myyrmäen keskustan palvelut ovat myös vain kahden kilometrin päässä. Liikenneväylistä tärkeimpiä ovat Rajatorpantie ja Vihdintie, joita pitkin kulkevat bussilinjat Myyrmäkeen, Helsinkiin ja Leppävaaraan. Myös runkolinja 560:n päätepysäkki on lähellä Rajatorppaa. Lähin rautatieasema on Myyrmäessä.
Vapaalasta löytyy paljon vihreää. Sen koilliskulmassa sijaitsee Vapaalanmetsä, joka yhdistyy Myyrmäenmetsään ja Myyrmäen urheilupuistoon. Eteläpuolella Rajatorpanaukee yhdistyy Helsingin Honkasuohon, jossa kulkee monia ulkoilureittejä ja polkuja. Myös naapurustojen välistä löytyy useita puistoalueita. Liikuntaa harrastetaan Vapaalan liikuntapuistossa, jossa on kentät muun muassa lentopallolle, rantalentopallolle ja tennikselle. Koirapuistot löytyvät sen vierestä sekä Sahapuistosta. Luhtitien varressa on matonpesupaikka. Kaiken kaikkiaan Vapaala on rauhallinen ”kylä”, jossa asukkaiden välille on syntynyt vahvaa yhteisöllisyyttä ja naapurihenkeä. Erityisesti lapsiperheille se on mainio asuinpaikka, jossa kaikki löytyy läheltä.
Kuuluisia henkilöitä, jotka asuneet Vapaala - Friherrs alueella
https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/em...
Lähdetiedot: Vapaala https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaala
Vapaala ja Rajatorppa https://www.vantaa.fi/asuminen_ja_ymparisto/kaavoitus_ja_maankaytto...
Vantaan väestö 31.12.2020 https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/em...
Helsingin pitäjä Helsinge 1989 Vantaan kaupunginmuseo
Vantaan kulttuuripalkinto https://fi.wikipedia.org/wiki/Vantaan_kulttuuripalkinto
Vantaa alueittain v. 2015 https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/em...
Vantaan seurakuntien hautausmaat https://www.vantaanseurakunnat.fi/hautausmaat/hautahaku
Projekti aloitettu 27.01.2022. Ethän poista projektin aloituspäivämäärää!