Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Wevers & weefsters in de familie

Project Tags

view all

Profiles

Wevers & Weefsters in de familie






Inleiding en aanleiding

In mijn Twentsche verwanten vond ik nogal wat vertegenwoordigers van dit beroep. Waarschijnlijk in de textielindustrie die ook in Almelo bloeide bij onder meer Ten Cate. Wie helpt zoeken naar documentatie op internet?

zoek-sleutel-woorden:
  • weefgetouw - smietspoel - snelspoel - weefmachine - katoen - linnen - vlas - zijde - wol - damast
  • Lakenwevers
  • Linnenwevers
informatie documentatie bronnen

Textiel-nijverheid & -industrie in TWENTE

  • zie nieuw project: Twentsche Textiel-industrie ‧ since 1830

Textiel-nijverheid ‧ laken-werkers in LEIDEN

Leiden ontwikkelde zich in de 14e eeuw tot belangrijk lakencentrum. Leids laken was ook niet al te duur. Later droeg men liever Vlaamse saai; dat weefsel was minder lang gevold, dunner en dus sneller sleets, maar wel goedkoper. Nadat Antwerpen Spaans in 1586 was geworden, kwamen veel Vlaamse saaiwerkers naar Leiden en de textielnijverheid bloeide op.

Textiel-nijverheid in LIMBURG & LUIK

Textiel-nijverheid in TILBURG

Textiel-nijverheid elders in de Nederlanden-e/o-Vlaanderen

CALICOTWEVERIJ

De calicotweverij is een vorm van nijverheid die in Zeeland kortstondig bloeide: opkomst in 1839 en voor het eind van de eeuw alweer ter ziele. Het ging om 't weven van ongebleekte, witkatoenen stoffen op basis van Engelse garen, de zogeheten calicots. Die waren vooral bestemd voor Nederlands Indië, het huidige Indonesie. In Zierikzee stond een weverij die aanvankelijk groot succes had en ca. 30% van de totale Zeeuwse productie voor zijn rekening nam. Meer dan tien van deze weverijen heeft Zeeland nooit gekend, die allemaal in het niets zijn opgelost. In Zierikzee is het gebouw waarin de weverij zat --adres: Kerkhof 3A-- tot nu toe bewaard gebleven en is wellicht nog het laatste overblijfsel van alle Zeeuwsche calicotnijverheid. In de voorgevel verwijst een gevelsteen nog naar het gebruik. In het eerste jaar werden hier 7876 calicots geweven door ca.150 wevers. De weverij bleef met 120 weefgetouwen maar korte tijd in bedrijf; in 1869 werden de deuren gesloten. Alleen in Gemert en Geldrop staan nog calicotweverijen. BRON

weven met Linnen - Katoen - Wol - Zijde

LINNEN is afkomstig van vlas, een Nederlands inheemse plant. Het was de goedkoopste stof en werd gebruikt voor beddengoed, doeken, kapjes en vooral hemden, het zgn. lijfgoed.
KATOEN was iets duurder en moest geimporteerd worden, o.a. uit Nederlands Indie waar katoenplantages.
WOL kwam wel uit Nederland, maar was duurder. Produktie op het platteland in thuisnijverheid en in fabrieken -Tilburg bv. AaBe-dekens.
LAKEN is textiel dat ontstaat door wollen weefsel te behandelen in 'n heet mengsel van urine & soort klei, volaarde. Dit 'vollen' veroorzaakte krimp en vervilting en resultaat was stevige stof geschikt voor bovenkleding.
ZIJDE was in de 17e eeuw de duurste stof en moest uit CHINA & JAPAN komen.

SITS - TEKST NOG REDIGEREN, gekopieerd en nog te lang !! In de Gouden Eeuw was het exotische en met bloemen beschilderde sits nog voorbehouden aan de welgestelde burgerij. Die liet er onder meer Japonse rokken en damesjakken van maken.

Pas in de 18de eeuw werd sits voor iedereen bereikbaar. Vooral in de noordelijke kuststreken en langs de Zuiderzee was het materiaal populair. Omstreeks 1770 waren er sitsen in vele kwaliteiten te koop; van het echte beschilderde sits uit de Oost, tot katoentjes die in Europa werden bedrukt en een stuk goedkoper waren. Tegen het eind van de eeuw was de stof alledaags geworden. Het bonte katoen raakte zelfs uit de gratie, omdat de nieuwe mode eenvoud en witte stoffen voorschreef. Alleen in de streekdracht kon het sits zich handhaven, zoals in de zondagse wentke (een jas voor vrouwen) uit Hindeloopen.

In Bunschoten-Spakenburg schildert men nog steeds sitsmotieven.

Handwevers & weefsters anno NU

Opleidingen weeftechnieken

  • Detex - alg.textielkennis -
  • Centrum voor Kunsteducatie - Deventer
  • Landelijke Basiscursus Weven
  • Opl. Kunstweven - Gent-BE - 3jr.