Start your family tree now Is your surname Mrnjavac?
There are already 87 genealogy profiles with the Mrnjavac surname on Geni. Join now to find your relatives.

Mrnjavac Genealogy and Mrnjavac Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

view all

Profiles

About the Mrnjavac surname

This was written by Professor Filip Škrabić in IZ POVIJESTI: RAZVOJ PREZIMENA I OBITELJI U BRELIMA.

http://www.brela.com/brolanenses/prezimena/index.htm

MRNJAVAC

Ovo prezime je nastalo od karakterističnih obilježja za osobu a nosi podrugljiv sadržaj. To su izravni i posprdni osobni i obiteljski nadimci. Nadimak je uvijek stilski semantički prepoznatljiv, društveno verificiran, vezan uz osobu kojoj je nadjenut, nadimak može natkriliti osobno ime i prezime, slično kao pseudonim. Nadimci oslikaju objektivan portret ličnosti kao karikatura koja ističe štogod bitno u osobi i to potencira do šaljivog. Mrnja-a / Mrnj-e / Mrnj-o te sufiks morfema-av(a)e - Mrnjavac. Od osobnog imena Mrnjavac iz Lovreća po predaji je nastalo prezime Mmjavčević što ga nosiše makedonski velikaši u XIV. stoljeću. Mrnjavci su doselili iz Lovreća u Brela pod Poletnicu istočno od Carevića (predio se i danas zove Mrnjavčeva pola), to odatle preselili a Donja Brela. U knjizi "PLEMENA IMOTSKE KRAJINE", fra Vjeko Vrčić na str. 140 piše: "Mrnjavci su starosjedioci na Lovreću. Po njima je i selo dobilo ime Mrnjavci. Nema ih u popisu izbjeglica 1686. za Bečkog rata prema Cetini i moru. Ipak se sačuvalo pleme Mrnjavaca u Brelima. Vjerojatno nisu svi bježali već su se krili kod kuća od turskog zuluma. Imali su u prošlosti iz plemena uglednih fratara: fra Agustin Mrnjavčić gvardijan u Prološkom blatu 1710., fra Grgo 1715., fra Ilija umro 1758., a posljednji je Mrnjavac fra Paško koji je umro 1801. Danas je ostalo samo ime predjela u kojem su živjeli, dok su se oni podijelili prema nadimcima. To su: Gavranovići, Suličići, Kurevići, Tomaševići, Lugonjići, Žižani, Biškići, Pirkići, Antičići, Matkovi, Frankići i Zaradići. Kod diobe zemlje 1725. zemlju su dobile obitelji Mrnjavac: Abram s 11 čeljadi, Jure sa 13 čeljadi, Ante s 9 čeljadi (misli se na zemlju u Lovreću). Prvi pisani trag u raspoloživim dokumentima o životu Mrnjavaca u Brelima pronašli smo u matičnoj knjizi Omiša za 1799. godinu. Te godine u Brelima su živjele dvije obitelji Mmjavaca, koje se vode:

- pod brojem 102.

 Ilija Mrnjavac pok. Ante 45 godina
 Nikola, sin Ilije 14 godina
 Tomica, kći Ilije
 Matija, kći Ilije
   ukupno 4 člana

- pod brojem 103.

 Grgo Mrnjavac pok. Ante 24 godine
 Jelena, žena
 Matija, kći pok. Ante
   ukupno 3 člana

U Elaboratu Austrijskog katastarskog premjera od 1830. godine Mrnjavce susrećemo kao vlasnike građevinskih objekata u dvama zaseocima, a objekti su bili upisani na imena:

 a) Carevići - Nikole (kuća i štala),
 b) Sopić - Grge i Nikole pok. Ilije.

Prigodom popisa stanovništva iz 1948. godine u Republici Hrvatskoj Mrnjavci su živjeli u dvama naseljima, a u Brelima je živjelo 12 članova u 3 obitelji i činili su najbrojniju skupinu.