Start your family tree now Is your surname Treschow?
There are already 224 genealogy profiles with the Treschow surname on Geni. Join now to find your relatives.

Treschow Genealogy and Treschow Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

view all

Profiles

About the Treschow surname

Treschow er en norsk slekt med røtter fra Danmark. Navnet betyr «treskomaker».

Navnet er en forvanskning av tilnavnet Træskomager. Tilnavnet kommer av at slektens stamfar var en skomaker som laget tresko. Forvanskningen kan ha vært påvirket av navnet på den tyske adelsslekten Tresckow. Slekten Træskomager/Treschow har ingen slektsforbindelse til den tyske slekten Tresckow, men fikk ved adlingen tildelt en variant av denne slektens våpen (kaiehoder i stedet for andehoder). Slik våpenkopiering med småendringer forekommer en del, f.eks. i slektene Anker og Aall samt i en rekke utenlandske slekter.

Træskomager/Treschow-slekten kan følges tilbake til kjøpmann Niels Hansen i Næstved i Danmark, død 1593. Slektens eldste kjente medlem er hans sønn Rasmus Nielsen Træskomager, død 1633, som også stammet fra Næstved på Sjælland. Han og hans etterkommere har vært handelsmenn. Slektens medlemmer lever i dag i Norge, Danmark og Sverige.

Michael Treschow fikk dansk adelsbrev som ubetitlet adel i 1812 mot den betalingen som da var vanlig. Slekten er tatt med i Danmarks Adels Aarbog og den svenske «Ointroducerad Adels Kalender», som begge utgis av private foreninger.

Slektsmedlemmer har fra 1800-tallet eid store eiendommer i Norge, industrivirksomhet m.v. basert i Larvik og bosatt på gården Fritzøehus. Den danske advokaten og etatsråden Willum Frederik Treschow kjøpte godset i 1835. Sønnen Michael Treschow bygde Fritzøehus fra 1860 til 1898 i italiensk nyrenessansestil.

På 1870-tallet overlot Michael Treschow Fritzøe til sin eldste sønn F. W. Treschow, som blant annet bygde Lågen dampsag.

I dag bor Mille-Marie Treschow på Fritzøehus sammen med Stein Erik Hagen og to barn. Hun tilhører 6. generasjon og overtok godset etter sin far G.A. Treschow.

Slektsvåpen

Før adlingen brukte norske og danske slektsmedlemmer forskjellige våpenskjold i sine seg, bl.a. med en tresko.

Slekten fikk ved adlingen fastsatt et sølv Skjold (heraldikk) skjold med tre (to over ett) svarte kaie hoder med halsbånd. Som hjelmtegn oppe på hjelmen, er det et svart kaiehode med halsbånd og tre påfuglfjær på hodet.

Dette slektsvåpenet kan sies å være en «differensiering» av et våpen som har tre andehoder i skjoldet og er ført den tyske adelsslekten Tresckow. De to slektene har imidlertid ikke noen slektskap med hverandre.

Eksterne lenker

Kilder (Source)