Start your family tree now Is your surname Bartholomeus?
There are already 148 genealogy profiles with the Bartholomeus surname on Geni. Join now to find your relatives.

Bartholomeus Genealogy and Bartholomeus Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About the Bartholomeus surname

?

From HBartholomeus@home.nl:

Uit het Algemeene Nederlandsche Encyclopedie, Zuthpen P.B. Plantenga-Leiden A.W. Sythoff 1865.

Bartholomaeus, de apostel, de zoon van Tolmai, is waarschijnlijk de zelfde persoon als Nathanael, van wiens evangelie van Nathanael, van wiens evangelie van Joannes melding maakt.

Volgens Eusebius zou hij het Christendom in Indië (waarschijnlijk het zuidelijk Arabië) verbreid en het evangelie van Mattheus in het Hebreeuws vertaald hebben.

Volgens Chrsostomus predikte hij het Christendom in Armenië en klein Azië en onderging de marteldood te Albania-pyla, het tegenwoordige Derbent, in Armenis Rusland, de R.K. Kerk viert zijn gedachtenis de 24 augustus, de Griekse de 11 juni.

Uit het woordenbook van Namen, door Dr. J. van Schaar 1964.

Bartholomeus, Bartels, Bartele, Bertus.

Westellingwerf: Mais (gron) Mees, Meeuwes, Mewer, Mevis, Mies

Zuid Limburg: Muus, Barthelemy, Bartholoéit, Bartholomeo, Bartolo. Meo.

Spa België: Bártolo, Bartholomé, Bartolomeo, Bartolomeo du, Bartholomaus, Barthel.

England: Bartholomew, Bartholomea, Meeske (fri) vr.

Barte kan evt. ook uit germ. Bern, Bert namen verkort zijn. De naam Bartholomeus is eigelijk een patronymicum Bartalmar of Tolma zoon van Talmar of Talma de vorentrekker of rijk aan rimpels; ook wordt het tweede gedeelte wel in verband gebracht met de gri-naam Ptolomëus.


Uit Familienamen in Limburg: Onze naam: hoe komen we eraan en wat betekent hij door Jos Crott bewerkt en aangevuld door Jo Hoen.

De naam Me(e)uwissen hebben we te danken aan een oude roepvorm van Bartholimëus: Meuwis. Van de bijbelse naam Bartholomeëus, apostel, "zoon van de vorentrekker" of " de broederlijke", die als doopnaam frequent in onze streken voorkwam, zijn meerdere verkortingen bekend. Som werd de klemtoon naar achter verlegd en zo ontstond Meuwis en Mevis. Een Franse vorm is Bartholoé; een Italiaanse Bartali (naam van een ex-wielerkampioen). De naam doet ons denken aan de beruchte Bartholomëusnacht van 23 op 24 augustus 1572, toen in Parijs zo goed als alle Hugenoten op bevel van Karel IX werden vermoord. Andere vormen: Bartels, Barten, Bartholomé, Bartholomeus, Meessen, Meeuws(en). Me(e)vis, Mevis.

other versions of this surname

sources