Start your family tree now Is your surname Franić?
There are already 35 users and 2,541 genealogy profiles with the Franić surname on Geni. Explore Franić genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Franić Genealogy and Franić Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Franić surname

U crkvenim zapisima o plemenu Franić stoji: "Vrlo stara plemićka obitelj Makarske krajine. Franići, kao i Cvitkovići i Gojaki, potekli su od narodnih knezova Nimičića iz Jajca. U Omiškoj se Rogoznici u 13 stoljeću spominju plemići Mikulići i Alaburići sa istim grbom kao grb Nimičića iz Ilirskih grobova. Vjerojatno je,da se jedna grana knezova Nimičića preselila u Jajce u Bosni. Za pada Bosne,godine 1463, knezovi Nimičići, braća Cvitko, Gojko i Frane, prešli su u Ljubuški. Tu je knez Cvitko osnovao obitelj, iz koje su kasnije potekli konti Cvitkovići. Od Gojka i Frane potekli su Gojaki i Franići. Iz Čitluka kod Lubuškog, Franići su prešli u Makarsku krajinu i Baćinu. Tu su 1609 godine postali mletački povlaštenici.. Poslije su prešli u Vina kod Vrgorca gdje i danas žive. U 18 stoljeću su primljeni i u Trogirsko vlastelinsko vijeće, a grb im je uvršten u trogirsku zlatnu knjigu."

Znači, prvi spomen predaka plemena Franić tj.naših predaka knezova Nimičića seže od 13 stoljeća i Omiške Rogoznice, preko odlaska u Jajce i povratka na more pred Turcima. Kroz istraživanja sam došao do podataka da su Franići koji su stigli u "Makarsku krajinu" ustvari većinom stigli iz Hercegovine u tadašnji Lapčan,današnji Gradac (dio u druga mjesta) i tijekom godina su prešli u Baćinu,kao i većina plemena iz Lapčana koji danas čine stanovništvo Baćine.

Iz Baćine su dva brata,Luka,rođen oko 1690 godine i Frane otišli u Vrgorac, kasnije se Luka preselio u Vina gdje je i umro. Vjerojatno je u Vina stigao negdje oko 1720 godine od kada su Franići stalno nastanjeni u tom selu do danas. Nisu bili prvi doseljenici ali su vremenom postali dominantno prezime sa preko 95% stanovnika. Franići koji su stigli u Lapčan i ostala mjesta Makarske su grana plemena Nimičić (koji postoje još od vremena Ilira) koja je iz Dalmacije krenula u Jajce i pred turcima se 1463 godine povukla prema Hercegovini gdje je od kneza Frane Nimičića nastalo pleme Franić,negdje oko 1480 godine i kasnije se početkom 16 stoljeća vratili u Lapčan. Franići koji danas žive kod Blata na Cetini,Omišu,Trogiru i drugim mjestima su potomci ovih istih koji su se spustili iz Ljubuškog i Čitluka početkom 16-og stoljeća,vjerojatno su se iz Lapčana proširili prema Splitu i zaleđu ili su tamo stigli direktno iz Hercegovine. Znači,svi Franići koji danas žive u RH i diljem svijeta, uključujući Franiće iz Like (Gacka dolina) koje je nakon oslobođenja Like od Turaka 1689, godine pop Marko Mesić, inače jedan od vođa oslobađajućeg rata, organizirano, na područje Mušaluka i Smiljana naselio u Liku sa područja Dalmacije i Hercegovine. Više od 50 godina kasnije tj. 1751. nakon neuspjele bune krajišnika u Rudopolju kod Gračaca krajiške vlasti na opustjele posjede naseljavaju 11 obitelji Franića koji su tamo živjeli do 1941. godine. Nakon 2. svj. rata u selo se vratila samo jedna obitelj, pa do onih u Slavoniji (Grubišno polje,Vinkovci,Požega) pod tim prezimenom su potekli od istog pretka, kneza Frane Nimičića koji je uzeo prezime Franić oko 1480 godine.

Franići su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 123 općine i 193 naselja, pretežno u urbanim sredinama (63%). Danas ih najviše živi u Splitu (350), Zagrebu (300), Vrgorcu (150), Blatu kraj Omiša (90) i u Sukošanu kraj Zadra (70). Prezime Franić se nalazi na 147.mjestu u Hrvatskoj po broju pripadnika, ukupno 2418 osoba.

Prezime Franić se nalazi na 147.mjestu u Hrvatskoj po broju pripadnika, ukupno 2418 osoba.