Start your family tree now Is your surname Gyllenstierna?
There are already 218 genealogy profiles with the Gyllenstierna surname on Geni. Join now to find your relatives.

Gyllenstierna Genealogy and Gyllenstierna Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About the Gyllenstierna surname

Gyllenstierna är en svensk-dansk adlig släkt. Ättens första med säkerhet kända stamfader är den av en förnämlig släkt varande riddaren Nils Eriksson till Aagaard på Jylland, nämnd i en handling från 1314.

Till Sverige kom ätten under förra hälften av 1400-talet med Nils Erikssons sonsons sonsons son, det svenska riksrådet Erik Eriksson till Fågelvik, som så småningom gifte sig med riksföreståndaren Karl Knutssons dotter, Kristina. I äktenskap fick han bland andra sonen Nils, fader till Kristina Gyllenstierna.

Riksdrotsen Nils Göransson upphöjdes 1569 i friherrligt stånd. En utdöd gren av den danska ätten introducerades efter Skånes införlivande på svenska riddarhuset. Vinstorpsgrenen blev friherrlig 1651; fyra grenar erhöll grevlig värdighet, men de är alla utdöda. I Danmark dog ätten ut år 1729.

Under huvuddelen av 1600-talet var ätten repressenterad i det svenska riksrådet. Den politik ättens medlemmar i regel förde var för kungligt envälde och reduktion, och mot högadeln som ätten, något motsägelsefullt, själv måste anses ha tillhört.

See also Gyldenstierne

Kilder (Source)