Start your family tree now Is your surname Mänttäri?
There are already 842 genealogy profiles with the Mänttäri surname on Geni. Join now to find your relatives.

Mänttäri Genealogy and Mänttäri Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Mänttäri surname

Juuret vievät 1600-luvun alkuun

Mänttärin suvun juuret on selvitetty varmuudella 1600-luvun alkuun silloisen Vehkalahden suurpitäjän Liikkalan kylään, joka myöhemmin kuului itsenäistyneeseen Sippolan pitäjään, sittemmin Anjalankosken, ja nykyisin Kouvolan kaupunkiin.

Tammelan Mänttärin suku on aika suppea. Siihen kuuluvat helmikuussa 2001 elossa olleet Mänttäri-nimiset henkilöt on lueteltu Mänttärin sukukirjassa.

Suvun kantaisä on Tuomas Abrahaminpoika Mänttäri, syntynyt 1610-luvulla tai 1620-luvun alussa, kuollut 1691-1695 välisenä aikana, talollinen, joka toimi lautamiehenä sekä valtiopäivämiehenä Ruotsi-Suomen valtiopäivillä 1668. Hänen jälkeläisiään puolisoineen on sukukukirjassa 60 800 henkilöä. Lukumäärä kasvaa vielä, koska muutamia sukuhaaroja on vielä tutkimatta ja 1960-luvun jälkeisten tietojen päivitys on kesken.

Sukua ympäri Suomea ja ulkomaillakin

Suku asui kauan suppealla alueella Kymenlaaksossa, kunnes muuttoliike 1800-luvun lopulla ja varsinkin 1900-luvun alussa pääsi käyntiin. Nykyisin suvun jäseniä asuu kaikkialla Suomessa, mm. pääkaupunkiseudulla lähes 5000 perhekuntaa. Pääosa suvusta asuu kuitenkin edelleen Kymenlaaksossa.

Mänttärin sukuyhdistyksellä on tiedostossa nyt yli yli 16 000 perhekunnan osoitetiedot sukulehden, Niinipuun postitusta varten. Ulkomaille Niinipuu lähetetään yli 600 perheelle, mutta ulkomailla asuu tätä nykyä kuitenkin paljon enemmän sukuun kuuluvia perheitä. Monet suvun ulkopuolisetkin ovat tilanneet sen, koska siinä on tietoja monista kymenlaaksolaisista suvuista sekä historiallisia ja nykyelämän kuvauksia Kymenlaaksosta.

Mänttärin suku tutkittu

Evert Mänttäri aloitti Mänttärin suvun tutkimuksen jo 1930-luvulla, mutta suoritti 1960- luvulla varsinaisen suurtyön, jonka tuloksena julkaistiin 1972 Mänttärin Suku-kirja, käsittäen yli 12.000 henkilön tiedot. Mänttärin suku oli silloin Suomen toiseksi suurin tutkittu suku. Prof. Aulis Blomstedt antoi kiittävän kirjallisen lausunnon tästä tutkimuksesta. Vuonna 2001 julkaistiin uusi versio Mänttärin sukukirjasta.

Tammelan Mänttärit eri sukua

Kaikki Mänttärit eivät kuulu "Liikkalan Mänttäreihin". Tammelan pitäjän Kuuston kylän yhden talon nimeksi on mainittu Mänttäri jo varhain, vuodelta 1556 säilyneessä veroluettelossa. Nimi on säilynyt siellä sitten tähän päivään asti.

Esko I. Laitinen Vantaalta on tutkinut tämän suvun, ja hänen mielenkiintoinen tutkimuksensa "Tammelan Kuuston Mänttärin talo ja suku" on Tammelan ja Forssan kirjastoissa sekä kopio siitä myös Mänttärin Sukuyhdistyksellä.

LÄHDE: Mänttärin sukuyhdistys r.y. http://www.kolumbus.fi/manttari/