Start your family tree now Is your surname Milardović?
There are already 15 users and 377 genealogy profiles with the Milardović surname on Geni. Explore Milardović genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Milardović Genealogy and Milardović Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Milardović surname

Milardović

Milardovići su podrijetlom od vrlo starog i znamenitog hrvatskog plemena Miloradovića Hrabrena, čija je postojbina u selu Ošanići kod Stoca. Na stolcu uklesanom u velikom živcu kamenu pred crkvom sv. Petra u Ošanićima stoji natpis:"+ A se sto voevode Stipana Miloradovića, a ponovi ga voevoda Petar, sin mu."

Godine 1416. na 23. ožujka, u jednom pismu Dubrovčana spominju se dva Miloradovića: vojvoda Stipan i župan Juraj koji su upali na područje dubrovačkog primorja kod Slivna. Po vojvodi Stipanu njegovi su potomci nosili nadimak Stipanovići (prof. M. Vego, Iz povijesti srednjovjekovne Bosne i Hercegovine). Spomenuti Stipan, sin mu Petar i župan Juraj imali su čista hrvatska imena, bili su katolici i k tome ikavci, kako se u ono doba govorilo na području istočne Hercegovine.

Miloradovići su imali i svoj plemenski grb. U vrijeme turske vladavine progonjeni su katolički svećenici jer su Turci držali svetog oca Papu svojim najvećim neprijateljem, za razliku od pravoslavnog patrijarha koji je imao svoje sjedište u Carigradu i uživao sultanovu zaštitu. U takvim prilikama Miloradovići su ostali bez svojih svećenika koji su ili protjerani, ili se nisu ni usuđivali tamo prebivati. Jedan njihov ogranak koji nije htio prihvatiti pravoslavnog svećenika, odlučio j preseliti na zapadnu obalu rijeke Neretve i tako se nastanio u selu Pribinovići, negdje oko 1600. godine. Oni što su ostali na istočnoj obali Neretve prihvatili su pravoslavni obred, a kasnije su se neki od njih islamizirali.

Fra Andrija Kačić u svome čuvenom djelu Razgovor ugodni.pišući o podrijetlu žitelja u njegovom rodnom Bristu kod Makarske, kaže i ovo: "Marušić dođe iz Desana; ako je svoje Marušiću iz Broćna, tot se zovu starinom Miloradovići." Kačić je držao da su Marušići u Broćnu, a poznato je iz starih matica Broćna da Marušići, odnosno Miloradovići, nisu nikad prebivali na tom području, nego samo u Pribinovićima, dok nisu počeli dalje odseljavati, pa tako i u Desne kod Opuzena, a odatle u Brist. Nakon odseljenja u dolinu Neretve, Desne, Vid i dalje u Brist, jedan ogranak Marušića odselio je u velikoj seobi našeg naroda iz zapadne Hercegovine na oslobođeno područje Sinjske krajine nakon 1690.(Dr. fra Josip Soldo, Sinjska krajina u 17. i 18. stoljeću). Potom su Miloradovići, skraćeno Milardovići, odselili i nastanili se u okolici Drniša, također oko 1690. godine.

Kada su Turci 1718. protjerani iz Imotske krajine, neki su Miloradovići iz Pribinovića prebjegli na oslobođeno područje i nastanili se u selu Dobranje, gdje su, također, svoje prezime preoblikovali u Milardović, iako su u zemljišnim spisima kod dodjele zemlje upisani kao Miloradovići