Start your family tree now Is your surname Oude Voshaar?
There are already 25 users and 148 genealogy profiles with the Oude Voshaar surname on Geni. Explore Oude Voshaar genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Oude Voshaar Genealogy and Oude Voshaar Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Oude Voshaar surname

De familie kent haar oorsprong in Twente, Overijssel. De oudste heette Vossehaar en is tijdens de invoering van de verplichte registratie in de Burgelijke Stand omgezet naar Oude Voshaar. Het waren voornamelijk agrarische beroepen als landbouwer, zaadhandelaren en veehouders. Van oorsprong hadden veehouders gemengde bedrijven, waarbij de landbouw diende als voedselproducent voor mens en dier.

De naam is ontleend aan de plaats waar de familie woonde. Het was een verhoging in het landschap, waarin vossen hun hol hadden gebouwd. De term "haar" is afkomstig van het woord "heir", hetgeen een verhoging in het landschap was. Jan heeft daar een boerderij op gebouwd en is gestart met de ontginning van de woeste grond. Zijn zoon Albartus is getrouwd met de dochter van de buurman. De zoon van Albartus (Gerrit Jan) trouwde met de dochter van de buurman (Jan Meijer). Om de familie te kunnen onderscheiden, erfde deze tak de naam van Jan Meijer. Hierdoor is de tak, waar ik toe behoor, de eigenaar van de bijnaan Janmeijer.