Start your family tree now Is your surname Pavić?
There are already 31 users and 1,632 genealogy profiles with the Pavić surname on Geni. Explore Pavić genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Pavić Genealogy and Pavić Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!
view all

Profiles

About the Pavić surname

  “Glasnik heraldike” koji je izlazio u Zagrebu 1937. i 1938. godine u broju 3/4 iz 1938. pod skupnim naslovom “Stara hrvatska plemena” donosi kratku povijest plemena Rajčića kojem pripada i porodica Pavić. Godine 1358. Kralj Ljudevit I. postavio je za ugarsko-hrvatskog upravnika u Poljicima Juraja Rajčića. (Zadarski mir 18.02.1358.) Juraj je sa sinovima Ugrinom i Novakom doselio u Poljice iz panonske Hrvatske, te su svi njegovi potomci nosili pridjevak ugarska gospoda i vlastela.. Po njegovim sinovima nastala su dva roda i to: Ugrinovići i Novakovići. 

Od ugarskih potomaka Ugrinovića postale su plemičke porodice (ugarska gospoda i vlastela), od Jurja, sina Ugrina Rajčića i druge mu žene rođene Dražojević potekli su: Prvo Sinovčići (koji su poslije dobili naslov Mletačkih “Conte” a od ovih: Prvi Markići i drugi Hrankovići. Od Ugrina i treče mu žene Nižete (vlastelini Martinić iz Splita) potekli su: Dujmovići (po Nikoli Dujmoviću, sinu Dujma Ugrinovića, sina Ugrina i Nižete) Mikulić od Mikule (Nikole, sina Pavla, sina Nikole Dujmovića, sina Dujma, sina Ugrina i Nižete i sina Jurja Rajčića) Od Novakovića ostao je jedan rod i jedna porodica: Novak-Novakovići, (neki ogranci Novakovića su se preselili na otok Brač (Sumartin i drugdje) te drugi, nazvani i Perići, preselili su se na Brač i Hvar.

   Od Pavla sina Novaka, sina Jurja Rajčića potekli su PAVIĆI. Dok su konaćno od Petra potekli Petričevići, a od ovih splitski Poljički plemići zvani Mandići.
   “ A. Pavić je 1903. U knjizi “Povijest Poljica” objavio Rodovnik porodica koje svoju lozu vuku od plemića Jurja Rajčića iz kojeg je vidljivo da od Jurjeva unuka Pavla, sina Novakova, “izigjoše” Pavići među kojima je bilo nekoliko velikih knezova Poljičkih, a od njih potekoše plemići i baruni Pavići od Pfauenthala”. Plemstvo kao privilegirani stalež pripada povijesti, ali činjenica da je ono bilo važan društveni i politički čimbenik daje mu pravo na spomen ove vrste. 

U “Glasniku heraldike” reproduciran je i crtež plemenskog grba loze Pavića. Štit: Ispod kose plave grede sa tri zlatna polumjeseca, štit je podijeljen na dva srebrna i dva crvena polja. Nakit: Kaciga sa srebrno-crvenim svitkom iz kojeg izrasta srebrno-crveni grifon. Plašt: Srebrno-crveni