Start your family tree now Is your surname van Cuyck?
There are already over 5,000 users and over 5,000 genealogy profiles with the van Cuyck surname on Geni. Explore van Cuyck genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

van Cuyck Genealogy and van Cuyck Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!
view all

Profiles

 • (Unknown) van Plank (deceased)
 • Aagjen Swart (1693 - 1774)
 • Aalje (Ella) Van Arsdall (1746 - aft.1810)
 • Aaltje Van Tassel (1680 - 1720)
  Aeltie Alberts Storm aka van Tassel Born 31 Oct 1680 in Brooklyn, Province of New York Ancestors ancestors Daughter of Dirck Goris Storm Jr. and Maria Pieters (van Montfoort) Storm Sister of ...
 • Aaltje Hendrickson (1700 - 1733)
  Children of Rachel Rosencrans and Gysbert Van Garden are: Harman3 Van Garden, born Bef. November 26, 168253; died Bef. July 12, 1696 in Second Harman born.. Pieter Van Garden, born Bef. November ...

About the van Cuyck surname

*van Cuijck,van Kuijc, enz in Wikipedia NL

Het geslacht van Cuijk (ook gespeld als 'van Cuyck', 'van Kuyk' enzovoort) is een oud adellijk geslacht waarvan de mannelijke lijn terugvoert tot Herman van Malsen, die mogelijk een zoon was van graaf Unruoch van Teisterbant. Unruoch en zijn broer Ansfried waren van hoge Frankische adel, hoewel hun precieze afkomst onduidelijk is.

Oorspronkelijk komt het geslacht uit de Betuwe, de zogeheten Gouw Teisterbant, waar het bezittingen had in de buurt van Geldermalsen en Meteren. Teisterbant werd in de 13e eeuw verdeeld tussen Cuijk, Gelre en het Sticht Utrecht.

Uiteindelijk komt de afstamming uit bij Herman van Malsen, die geboren werd in 1040. Deze had vier kinderen, en één daarvan is Herman van Cuijk, waarmee het geslacht begint. Dit had zijn machtsbasis in Cuijk, maar waaierde uit over geheel Oost-Brabant. Dit had onder meer te maken met het feit dat abdijen hun belangen wilden laten verdedigen door een ridder, aangezien ze zelf hier niet toe in staat waren gezien hun sterk verspreide bezittingen. Het geslacht had bezittingen in een buffergebied tussen Brabant en Gelre. In de loop der tijd werden de Hertogen steeds belangrijker, en het geslacht Van Cuijk raakte op het einde van de 14e eeuw zijn macht geleidelijk aan kwijt.

Het wapenschild van het geslacht toont acht merletten. Het wapen van de Cuijkse tak is tegenwoordig het gemeentewapen van Cuijk [bewerken] Betekenis

Het geslacht heeft, behalve een aantal heren en vrouwen van Cuijk, Boxtel, Asten, Grave en andere heerlijkheden, ook een bisschop van Luik en een van Utrecht geleverd. Daarnaast is de moeder van Gijsbrecht IV van Amstel een telg uit het geslacht Van Cuijk. Jan I van Cuijk is betrokken geweest bij de ontvoering van Floris V van Holland en hij huwde met Jutta van Nassau, dochter van Hendrik II van Nassau ("de Rijke"), een voorvader van Willem van Oranje. Verder is het geslacht Van Cuijk verbonden met een belangrijke episode uit de geschiedenis van Leuven, en wel de opstand van Pieter Couterel tegen de alleenheerschappij van de adel.