Tietoa henkilökohtaloista sota-aikana

Started by Jaana Kristiina Andersin on Tuesday, September 19, 2023
Problem with this page?

Participants:

Related Projects:

Showing all 15 posts

Hei Osaako joku kertoa löytyykö jostain tietoa kaikista evakoista, pvm, kellonaikaa, yms.? Haen tällä hetkellä Simolan pommituksissa kuolleen nuoren pojan perheestä tietoa ja esim. kuoliko 1. 2. vai 3. pommitusaallossa. Haen Kanneljärven evakuoinneista myös, kuka, milloin, miten, ym. Kirjattiinko niitä vaiheita mihinkään?

Tuo on sellaista tietoa, että ei välttämättä ole merkitty mihinkään. Tilanne on varmasti ollut niin kaoottinen, että kaikki on merkitty samaan.

Niin koko ajan täytyy koota palasista sieltä täältä faktoja sotapäiväkirjoista, kirjoista, arkistoista ja tarinoita kuunnella. Työlästä on.

Juu, niin on :)

Hei, jotain luetteloa löytyi googlettamalla "Simolan pommitukset - Historiakerho - Uusi" tiedostosta. On Liite 2 nimellä, mutta vain alkuosa näkyy. Olisikohan Heikki Kauranteen kirjassa Simolan pommitukset 19.-20.6.1944. Löytyy useammastakin kirjastosta.

Ainakin Johanneksen seurakunnasta löytyy kuolleita: http://digihakemisto.net/item/1211974747/5766573536/36

Käsittääkseni evakuoinnista tuli käsky sotilaspiiristä. Paikalliset viranomaiset sitten valvoivat ja organisoivat. Paikallinen suojeluskunta saattoi avustaa. Eli lähtisin etsimään tietoa sotilaspiirin arkistosta ja kunnan arkistosta. Epäilen kuitenkin, että mitään kovin yksityiskohtaista tietoa ei löydy. Korkeintaan sellaista, että minne minkäkin kylän tai kunnan asukkaat siirretään. . Evakuointitilanteessa en usko, että ihmisten liikkeistä on voitu pitää kirjaa edes päivien tarkkuudella. Osahan lähti omin voimin, osa meni viranomaisten järjestämillä kyydeillä, osa meni tuttavien luo, osa meni sinne minne määrättiin jne.

https://wiipuri.fi/app/uploads/2019/07/Toimite-5_Pekka-Luoma.pdf

Tästä käy melko hyvin ilmi evakuoinnin organsointia ja mistä arkistoista asiaa voisi ryhtyä etsimään. Noihin jo em. toimijoihin lisään vielä Siirtoväen huollon keskuksen, joka oli Sisäministeriön alainen organisaatio ja perustettiin talvisodan aikana.

I would also like to find out. My grandmother and her family came from Kurkela village. I know that my father's mother moved to Tampere in 1944.

As I unfortunately do not know any Finnish, it is very difficult to search in Finnish.

This is a very interesting topic!

Hei
Katso Heikki Kauranne nettisivu
file:///C:/Users/JuhaR%C3%A4ty/Downloads/Simolan%20pommitukset%20-%20Historiakerho.pdf
Sivulla on luettelo menehtyneet A -Ko.

KIrjassa voisi olla enemmän. Sitä minulle ei ole.
kirja: Simolan pommitukset 19.-20.6.1944 - Heikki Kauranne

Kiitos kaikille vastauksista, sain näistä paljon lisää pohdittavaa etenemiseen. Kauranteen kirjan meinasin hankkia. Menehtyneiden listoja on löydettävissä. Luin kirjan, jossa joitakin silminnäkijöitä kertovat miten pommitus eteni mutta se oli Elisenvaarasta (todella rankka kuvaus tapahtumista), Ylen ohjelmia, ym. Mutta esim. mainitsemani nuori poika, oliko muu perhe mukana ja miten selviytyivät eteenpäin, ym. https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512401826/vaiettu-elisenvaaran....

Linda, have you searched for your grandparents here? https://katiha.kansallisarkisto.fi/index.php?kieli=sv

The national archives of Finland: https://kansallisarkisto.fi/en/frontpage

Lähden kuuntelemaan sunnuntaina Wiipuri yhdistyksen järjestämään (Hki Karjalatalo) Arvo Tuomisen esitelmää ja hyvällä tuurilla voin päästä juttusille jonkun kanssa, joka on osallistunut evakkomatkaan ja saisin jotain uutta tietoa.

Faktoja löytyy, mutta ihmiskohtalot, tarinat miten elettiin, millaisia ajatuksia, tunteita, miten selvittiin, syötiin, vaatteet, kotieläimet ja miten evakkomatka/evakkomatkat menivät. Isovanhemmat ovat edesmenneitä ja kasikymppisillä isällä ja sedällä ei muistia tapahtumista, ym. ole paljonkaan, koska olivat pieniä 2. evakkomatkallaan. Isä muistelee jääneensä härkävaunuun kahden ilmapommituksen tultua muiden juostessa metsään, mutta mikä paikka, mikä päivä, reitti, jne. Muistikuvat ovat hajanaisia. Kuuntelin vuosia sitten ohjelman nimeltään muistaakseni Sodan traumat Ylen jutun tutkimuksesta miten ja miten kauan sota vaikutti sen kokeneisiin ihmisiin ja mikä vaikutus kaikella on jälkipolviin. Isovanhempani lähtivät ensimmäisellä kerralla juuri Tienhaaraan (Viipuri) perustamastaan kodista ja palasivat kahdn pienen pojan kanssa perustaen uuden kodin Viipurin keskustaan. Kaikki jäi sinne ja mummon muistan haikailleen usein Viipuriin, kun siellä oli kaikki hyvin ja kaikkea, elämä. Tänä päivänä ihmettelen sitä karjalaisten (kuten muidenkin sodan kokeneiden suomalaisten) uskomatonta sitkeyttä, sinnikkyyttä millä elämää jatkettiin sotien jälkeen.

Kiitos kirjavinkeistä, saa antaa vinkkejä. Kiitollisuudella otan vastaan. Luen tosi paljon, yhdistelen paikkoja, merkitsen asumuksia karttoihin ja yritän kasata ja tallentaa tarinoita sukututkimukseeni kronologiseen järjestykseen.

Kävin kirjastosta lainaamassa tuon Simolan pommitukset -kirjan. Löytyy tosiaan luettelo menehtyneistä. Selkeän oloinen, mukavan isolla tekstillä kirjoitettu/painettu.

Jaana Kristiina Andersin, tuohon kommenttiisi Elisenvaaran pommitusten silminnäkijöistä. Isäni (s.1928) oli nuorena poikana paikalla ja pommituksessa. Oli juuri viemässä pakettia/ viestiä ja puhui tästä usein. Myös muistan joku haastattelu ja ainakin nyt vanhana oli aika pelkistetty juttu paikallislehdessä.
Kiinnostaisi tuo mainitsemasi poika ja juttu, mistä löytyy?

Kannattaa etsiä pommituksissa tunnettujen tai etsittyjen henkilöiden nimet ja kotikunnat ja niiden perusteella tutustua kirkonkirjoihin (kirkkoherranvirasto tai kansallisarkisto). Kirkonkirjoissa on mainittu kuolinpäivä ja hautauspäivä.
Kanneljärven asukkaat lähtivät evakkoon pian suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen, osa vasta viivytysosastojen mukana.

Kanneljärven evakuoinnista vastasi Uudenkirkon sotilashallintopiiri mutta kuten tiedämme, suurhyökkäys tuli yllättäen, moni lähti evakkoon omin nokkinensa ja vai osa evakuoitiin junalla. Evakuoinnista voisi etsiä tietoja evakuointeja käsittelevistä kirjallisuudesta tai julkaisuista tai esim. IS. komppanioiden sotapäiväkirjoista. Tosin niissä tiedot ovat yleisellä tasolla. Myös kesän 1944 vanhoista sanomalehdistä saa hyvää tietoa.

Showing all 15 posts

Create a free account or login to participate in this discussion