Start your family tree now Is your surname van Dalen?
There are already 50 users and 1,995 genealogy profiles with the van Dalen surname on Geni. Explore van Dalen genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

van Dalen Genealogy and van Dalen Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the van Dalen surname

Van Dalen Op de derde plaats in de lijst van grootste geslachten van de Bommelerwaard staat het geslacht van Dalen met 297 naamdragers. De overgrote meerderheid daarvan woont in de gemeente Brakel(240). Nergens anders komen in een gemeente zoveel de zelfde naamdragers voor. Daar komt nog bij dat in Brakel een geslacht van Daalen met twee aa's voorkomt met 28 naam dragers. Waarschijnlijk is dit ook een tak van een oorspronkelijke voorouder. In Zuilichem bevindt zich nog een kleine tak met 30 naamdragers. In Zaltbommel en Hedel zich nog 11 resp. 10 naamdragers. Ze zijn heel specifiek voor Brakel-Zuilichem. In Brakel neemt het geslacht van Dalen de eerste plaats in en in Zuilichem de zevende plaats.

Volgens de volkstelling van 1747 had Brakel 1820 inwoners, verdeeld over 199 geslachten, dat zijn 9,1 naamdragers per geslacht. Dat is heel veel in vergelijking met andere gemeenten in de Bommelerwaard. Maasdriel bijvoorbeeld had maar 2,9 naamdragers per geslacht De grootste geslachten in Brakel zijn: Van Dalen (240x) en van der Linden ( 146x) zij worden op afstand gevolgd door Versteeg (88x), De Vries (88x), Van Wijgerden(84x), Schreuders (65x), Van Hemert (63x), Vervoorn(57x), van der Zalm(56x) en Ermstrang(54x). Tussen 25 en 50 naamdragers volgen dan achtereenvolgens Klop, Pelle, Duijzer, Van Zanten, Van Daalen, Grandia en den Tek. Tot de categorie met minder dan 25 naamdragers behoren Van Balen, De Boef, Van Heusden, van de Wetering, van Willegen, van der Ven, Hanegraaf, Van Mourik, Sleeuwenhoek, van Wijk, van Baalen, Duizer, van Veen en van Gelder.

Waar de Brakelse tak zijn wortels heeft is interessant. Gelet op de omvang van de Brakelse groep zullen we in een ver verleden moeten zoeken.