Flyløytnant Halldor Espelid

Is your surname Espelid?

Research the Espelid family

Flyløytnant Halldor Espelid's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Flyløytnant Halldor Espelid

Birthdate:
Birthplace: Florvåg, Askøy, Hordaland, Norway
Death: March 29, 1944 (23)
Rotenhahn, sør for Kiel, Schleswig-Holstein, Germany (Henrettet etter rømning fra Stalag Luft III under andre verdenskrig)
Place of Burial: Poznan, Poland
Immediate Family:

Son of Ivar Monsen Espelid and Lærer Gudrid Espelid
Brother of Malmfrid Monstad; Ingrid Espelid Hovig; Gunnvor Espelid and Tannlege Mons Gunnstein Espelid

Managed by: Private User
Last Updated:

About Flyløytnant Halldor Espelid

http://www.cieldegloire.com/002n_espelid_h.php

https://www.fanger.no/persons/19541

https://www.vg.no/spesial/2015/vaare_falne/?personId=12169

Hans minnesmerke på Strusshamn gravplass, Askøy, Hordaland, Norway.

Haldor Espelid, en krigshelt fra Askøy, Hordaland, Norway..

Haldor Espelid født 6.oktober 1920.

16. september 1940, 20 år gammel, flyktet han over til Shetland sammen med 7 andre i motorbåten ”Traust”, med Hilmar Langøy som skipper. Etter utdannelse og trening, kom han inn i RAF, det britiske flyvåpenet, 331 skvadron, kalt den norske, siden den var bemannet med norsk personell. Han hadde da rang som løytnant.

Under et tokt over Frankrike i sin Spitfire Vb BL588 FN:A, ble han den 27. august 1942, skutt ned øst for Dunkirk nær den Belgiske grense. Her ble han tatt til fange og sendt til en av det tyske flyvåpenets, Luftwaffe, fangeleir for krigsflygere og mannskap, kalt Stalag Luft III.

I denne fangeleiren, som lå i det som den gang var den tyske byen Sagan, nå polske byen Żagań, klarte han natt til 25. mars 1944, å rømme sammen med 75 andre. Dette er blitt kalt den største flukten fra en tysk krigsfangeleir under 2.verdenskrig. Tyskerne slo riksalarm, og en storstilt leteaksjon ble satt i gang. Men før alarmen gikk satt Haldor Espelid og Nils Fuglesang sammen med to andre rømlinger, på toget til Berlin. Haldor Espelid ble tatt i Flensburg ved danskegrensen. Hitler likte dårlig denne flukten, og for å statuere et eksempel, ble det bestemt at 50 av rømlingene skulle henrettes. Dessverre var Haldor Espelid og en annen nordmann, Nils Fuglesang fra Florø, blant dem. Gestapo sendte biler til Flensburg for å hente fangene.

Ut på kvelden, den 29.mars 1944, i utkanten av den lille landsby Rotenhahn sør for Kiel, stoppet bilene, og fangene beordret ut.

Ute på markene i denne landsbyen ble askøyværingen Haldor Espelid og de andre 3 regelrett henrettet, skutt ned bakfra.

Alle ble kremert i Kiel, og urnene brakt tilbake til Stalag Luft III i Sagan hvor de ble gravlagt sammen med de andre som ble henrettet. Her ble det også av medfangene bygget et monument over de 50, hvor urnene ble gravlagt. Dette monumentet står fortsatt i Żagań der fangeleiren lå. Men etter krigen ble urnene flyttet til en krigskirkegård i Poznan, Polen.


https://no.wikipedia.org/wiki/Halldor_Espelid

På Old Garrison Cemetery, anlagt i 1925 av den britiske Imperial War Graves Commission i skråningen til Citadellet, et festningsanlegg i utkanten av byen Poznań, finnes det 452 gravstøtter til soldater som enten falt på slagmarken i en av verdenskrigene, eller som døde i fangeleire (Olszewski, 2008:465,468). Det er hovedsaklig briter, men også en del nyzealendere, kanadiere og sørafrikanere. I et adskilt, stort felt ligger falne krigsflybesetninger som ble skutt ned over det som er dagens Polen, og andre falne flyvere opprinnelig begravet i Polens jord. Blant dem er mlitære fra andre allierte nasjoner som tjenestegjorde i det britiske flyvåpen. Her hviler til og med noen polakker og også gravlundens eneste nordmann, Halldor Espelid. Urnen med asken hans ble hentet fra byen Żagań (før krigen Sagan) fra tidligere Stalag Luft III, der tyskere holdt allierte flyvere fanget. Men nordmannen døde ikke i krigsfangeleiren der. Hans historie er knyttet til en av 2. verdenskrigs mest spennende episoder og er verd å gjengi. .

Visse deler av Halldor Espelids livshistorie er kjent for det allmenne norske publikum fra avisartikler, som regel med en del ukorrekte opplysninger. Flest dokumenterte detaljer finner man i Guhnfeldts bok, naturlig nok med fokus på Espelids utenlandske militærtjeneste.

... Det regnes med at ca. 70 000 tyske politifolk og soldater måtte engasjeres i den storstilte leteaksjonen etter rømlingene. Slik Brickhill (1951:234f.) beretter det, skal en rasende Hitler ha beordret alle henrettet, men senere delvis endret sin ordre, angivelig overtalt av Göring. Hermann Göring var blant annet sjef for Tysklands flyvåpen, og fryktet kanskje represalier mot egne flymannskaper i alliert fangenskap. RSHAsjef Kaltenbrunner utstedte den såkalte Sagan-Befehl. Ifølge denne ble en liste laget med 50 navn på dem som skulle skytes «under fluktforsøk» til eksempel for andre. Espelid og Fuglesang stod på denne listen sammen med alle andre som ikke var fra Samveldet av Nasjoner (Commonwealth of Nations).

Omstendighetene omkring deres henrettelse er godt kjent. Den 29. mars, etter ordre fra Gestaposjefen i Kiel, SS-Sturmbannführer Friedrich Schmidt, kjørte hans nestkomanderende, SS-Sturmbannführer Johannes Post og dennes underordnede til Flensburg. De forhørte fangene og overtok dem fra Kripo. De to norske og en rømling til, dansk-nyzealanderen Arnold Christensen, ble satt i en lastebil og kjørt til utkanten av den lille landsbyen Rotenhahn litt sørvest for Kiel. Der stoppet bilen, og fangene ble beordret ut på marken og skutt ned bakfra. Mordene ble utført av Post og to andre Gestapo-menn: SS-Obersturmführer Oskar Schmidt og SS-Oberscharführer Walter Jacobs.

I følge Barrris (2012:164) skulle Espelid opprinnelig rømme sammen med kanadieren Dick Bartlett, som ble erstattet av Fuglesang noen uker før flukten.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fpressto.amu.edu.p...

https://no.wikipedia.org/wiki/Stalag_Luft_III https://en.wikipedia.org/wiki/Stalag_Luft_III



Trodde de bare risikerte tre uker i kakebu.

De rømte i stummende mørke gjennom en over hundre meter lang klaustrofobisk tunnel, gravet ut i dypeste hemmelighet. 76 kom seg gjennom og dukket opp - midt i naziokkupert land.

https://www.aftenposten.no/norge/i/8wg0A/trodde-de-bare-risikerte-t...

Broren ble myrdet av Gestapo.

For 70 år siden sto Halldor Espelid fra Bergen midt oppe i en av annen verdenskrigs mest dramatiske hendelser. – Det er min store sorg i livet, sier Ingrid Espelid Hovig om tapet av storebroren.

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/broren-ble-myrdet-av-gestapo-1.115...

view all

Flyløytnant Halldor Espelid's Timeline

1920
October 6, 1920
Florvåg, Askøy, Hordaland, Norway
1921
February 20, 1921
Askøy, Hordaland, Norway
1944
March 29, 1944
Age 23
Rotenhahn, sør for Kiel, Schleswig-Holstein, Germany
????
Poznan, Poland