Harry Aatto Edvard Backberg

Is your surname Backberg?

Research the Backberg family

Harry Aatto Edvard Backberg's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Harry Aatto Edvard Backberg

Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Death: February 24, 1965 (72)
Immediate Family:

Son of Adolf Daniel Backberg and Alina (Nini) Ingeborg Backberg
Husband of Lyyli Backberg Mikkola and Private
Father of Sinikka Aire Inkeri Manner; Private; Private and Private
Brother of Bertel Bruno Herman Backberg; Saga Saura; Sylvi Visapää; Nils Karl Robert Visapää; Olavi Hilding Josef Visapää and 2 others

Managed by: Private User
Last Updated:
view all 15

Immediate Family

About Harry Aatto Edvard Backberg

Avain mukaan - nuoren ylioppilasaktiivin pako Spalernajasta:

Tekniikan ylioppilas Harry Backberg (s.1893) oli 1910-luvulla aktiivinen nuori mies. Hän toimi polyteekkarien hallituksen puheenjohtajana ja myöhemmin jääkärivärvärinä. Suomessa elettiin tuolloin epävakaita aikoja, ns. sortovuosia, ja sotatila julistettiinkin vuonna 1914. Helsingin ylioppilaspiireissä syntyi erillisiä aktivistiliikkeitä, jotka vuoden 1914 venäläistämisohjelma yhdisti. Syntyi jääkäriliike Suomen irrottamiseksi Venäjästä.

Harry Backberg joutui vangituksi värväystoimintansa vuoksi kymmenien muiden värvärien mm. veljensä Bertelin tavoin. Veljekset vangittiin 15.2.1916. He olivat aluksi vangittuina Helsingissä ja Suomenlinnassa. Myöhemmin heidät siirrettiin Spalernajan vankilaan Pietariin. Vangit vapautuivat maaliskuun vallankumouksen yhteydessä 12.3.1917, jolloin veljestenkin vuoden kestänyt vankeus päättyi. Lähtiessään vankilasta Harry Backberg otti mukaansa muistoksi sellien avaimen, Spalernajan avaimen, jonka hän myöhemmin lahjoitti Sotamuseolle.

teksti;Kristiina Backberg

Harry Aatto Edvard Backberg (5. joulukuuta 1893 Helsinki – 24. helmikuuta 1965) oli suomalainen diplomi-insinööri ja kalterijääkäri, joka perusti 1938 Insinööritoimisto Rataksen. Toimiston kautta hoidettiin 1941 suomalaisten SS-vapaaehtoisten värväys.

Backbergin vanhemmat olivat Adolf Daniel Backberg (1868–1937) ja Alina Ingeborg Malmström (k. 1948). Hän oli naimisissa Lyyli Mikkolan kanssa.

Backberg toimi ensimmäisen maailmansodan aikana jääkärivärvärinä ja hän oli sen vuoksi vangittuna Pietarin Spalernajan vankilassa 1916–1917. Backberg tutustui tätä kautta myös Esko Riekkiin, joka on samaan aikaan vankina Špalernajassa. Kalterijääkärien tunnukseen kuului myöhemmin Backbergin mukaansa ottaman sellinavaimen kopio. Backberg valmistui diplomi-insinööriksi 1920 Teknillisestä korkeakoulusta.

Backbergin perustamaa ja johtamaa Insinööritoimisto Ratasta käytettiin suomalaisten SS-vapaaehtoisten värväykseen keväällä 1941. Värväystä johti Backbergin kalterijääkäritoveri Esko Riekki. Myös kaksi Backbergin omaa poikaa liittyi SS-pataljoonaan. Ratas hoiti SS-vapaaehtoisten asioita aina toukokuuhun 1942 saakka, jolloin tehtävät siirtyivät SS-Vapaaehtoistoimistolle. Sotien jälkeen Insinööritoimisto Ratas jatkoi toimintaansa vielä 1950-luvulle saakka. Ratas suunnitteli muun muassa myllyjä, viljavarastoja ja leipomoita. Rataksen toimisto sijaitsi Temppelikatu 4 B:ssä Töölössä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harry_Backberg

Rautatiesotaa

Aikaisemmissa sodissa Suomen heikolla tieverkostolla oli liikkunut tuhansissa tai korkeintaan kymmenissä tuhansissa laskettavia sotajoukkoja. Sisällissodassa sekä punaisten että valkoisten armeijoissa oli noin satatuhatta miestä. Tällaisten joukkojen siirtoja tai muuta niiden tarvitsemaa liikennettä olisi ollut lähes mahdotonta hoitaa ilman junaliikennettä. Vuoden 1918 sotaa onkin sanottu ”rautatiesodaksi”. Aseylivoiman lisäksi punaisella puolella oli sodan alkuvaiheessa hallussaan suurin osa Suomen rataverkosta ja valtaosa rautatiekalustoa. Rautatiesota toi tullessaan uuden pelottavan aseen, panssarijunat. Punaiset saivat niitä Venäjältä, mutta pystyivät myös itse valmistamaan niitä Helsingissä ja Viipurissa.

Korian sillan räjäytys

Punaiset hankkivat aseita Venäjältä. Asejunan tulo Pietarista oli valkoisten tiedossa. Sen eteenpäin pääsyn estämiseksi saapui Kouvolaan26. tammikuuta kaksi erikoismiestä räjäyttämään Korian siltaa. Kouvolan suojeluskunta kokoontui pohtimaan asiaa ja päätettiin, että sillan räjäyttää viiden miehen osasto, johon helsinkiläisten lisäksi osallistuu Voikkaan apteekin proviisori ja kaksi kouvolalaista. Miehet onnistuivatkin saman päivän iltapimeässä vaurioittamaan siltaa, jonka jälkeen he pakenivat ennakkosuunnitelmien mukaisesti kouvolalaisen suojeluskuntamiehen, kalterijääkäri Harry Backbergin opastuksella Mikkeliin. Backberg itse jäi vielä Kouvolaan

Backbergien aktivistiperhe

Kouvolassa asuneet Backbergit ovat esimerkki valkoisen Suomen puolella taistelleesta perheestä. Ennen sisällissotaa he toimivat myös aktiivisesti Suomen itsenäisyyden puolesta. Perheen isä, ratainsinööri Adolf Backberg joutui 1916 Siperiaan, ja kaksi vanhinta poikaa Harry ja Bertel passitettiin Spalernajaan (vankila Pietarissa) osallisuudestaan jääkärivärväykseen. Poikien öisen pidätyksen ja kotietsinnän aikana perheen äiti söi asiakirjan, joka joutuessaan ohranan käsiin, olisi tiennyt lisää vaikeuksia. Liekö syönti pelastanut pojista kolmannen, Boriksen, joka myös oli mukana jääkärivärväyksessä, mutta vältti pidätyksen. Pidätyksien aikaan Backbergit asuivat Helsingissä, jossa isä työskenteli rautatiehallituksessa. Vanhimmat pojat opiskelivat teknillisessä korkeakoulussa insinööreiksi.

Venäjän lokakuun vallankumous vapautti Siperia ja Spalernajan vangit, ja Backbergit muuttivat Kouvolaan takaisin entiseen ratainsinöörin virkaansa. Siinä ominaisuudessa hän korjautti Korian ja Torasjoen siltoja ”perusteellisesti” viivyttäen punaisten junien matkaa. Backbergin vihjaileman sortumisvaaran takia punaiset joutuivat vielä työntämään Suuren asejunan vaunut yhden kerrallaan Korian sillan yli.

Epäilykset ratainsinöörin vehkeilystä kuitenkin heräsivät ja hänet pidätettiin. Onnekseen hänet siirrettiin Helsinkiin, jossa oli pidätettynä koko sodan ajan. Luultavasti se pelasti hänen henkensä, sillä Kouvolan salainen tutkintakomitea passitti valkoisia veripeltojen teloituspaikoille pienemmistäkin syistä.

Sodan loppuvaiheessa punaiset pidättivät myös perheen tyttäret Sagan ja Sylvian, joista Sylvia oli vasta 15-vuotias. Pidätetyiksi joutui samalla kertaa yhdeksän muutakin kouvolalaistyttöä. Syy oli osallistuminen lääkintäkurssille, jonka punaiset katsoivat sotatoimien tukemiseksi. Tytöt viettivät sodan kaksi viimeistä viikkoa kasarmialueen upseerikerhon eli kasinon kivipermannolla. Vapaaksi he pääsivät vasta kun valkoiset valtasivat Kouvolan 3. toukokuuta 1918.

Harry Backberg taisteli Mikkelin pataljoonassa ja hänen tuleva vaimonsa, kouvolalainen Lyyli Mikkola, oli sen aikaisissa ”lottatehtävissä” Savon rintamalla. Hän oli niiden 10 naisen joukossa, jotka sodan alkaessa lähtivät suojeluskuntalaisten mukana rintamalinjan valkoiselle puolelle..

Alkuvaiheessa Kouvolaan jäänyttä Bertel Backbergiä epäiltiin osallisuudesta Korian sillan räjäyttämiseen, ja hänkin katsoi viisaimmaksi siirtyä rintamalinjan toiselle puolelle. Myös Bertel taisteli Mikkelin pataljoonassa. Hän haavoittui vaikeasti 29.4 Tuohikotin taistelussa, jossa hän johti 13 konekivääriä käsitellyttä osastoa. Hän kuoli noin kuukautta myöhemmin vammoihinsa.

Tuohikotin taistelu

Tuohikotin taistelussa valkoisten pataljoona hyökkäsi punaisten asemia vastaan. Pataljoona eteni ketjussa kohti asemiinsa kaivautuneita punaisia, jolla oli tukenaan kaksi tykkiä ja konekiväärejä. Ankara taistelu päättyi valkoisten voittoon, mutta hinta oli kova. Valkoiset menettivät kaatuneina 30 ja haavoittuneina 70 miestä. Punaisten tappiot olivat samaa luokkaa. Valkoisten tekemä suora rintamahyökkäys on myöhemmin tuntunut merkilliseltä ratkaisulta, sillä vaihtoehtona olisi ollut koukkaus metsän kautta paikallisten oppaiden opastamana.

Lähde: lyhennelty kirjasta Airio ja Viinikainen: Etulinjassa itään ja länteen, Kouvolan seudun sotilashistoria

https://fi.wikipedia.org/wiki/Insin%C3%B6%C3%B6ritoimisto_Ratas

https://peda.net/kouvola/perusopetus/koulut/ky/ojo/hjy/ss1kt/7ku/ba

view all

Harry Aatto Edvard Backberg's Timeline

1893
February 5, 1893
Helsinki, Finland
1919
April 15, 1919
1965
February 24, 1965
Age 72