Is your surname Despot?

Research the Despot family

Ivan Despot's Geni Profile

Records for Ivan Despot

6,148 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Ivan Despot

Birthdate:
Birthplace: Zaostrog, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: Died
Immediate Family:

Son of Stipan Despot Šušak and Ive Despot (Despot Dlagić)
Husband of Ane Sitna Despot (Banović)
Father of Ivka Sonja Raič (Despot)
Brother of Jele Despot Beleš (Despot Šušak); Mare Despot; Ante Despot; Iva Kate Despot; Stipe Zvonimir Despot and 1 other

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ivan Despot

Ivan Despot je došao u Australiju u 1913. godine na pismeni poziv svog oca Stipana. Oni su se susreli u Fremantle Harbour. Otišli su izravno na željeznički kolodvor Fremantle i uhvatili vlak za Perth. Ovdje su se isti dan ukrcali na drugi vlak i krenuli za Kalgoorlie. Po dolasku u Kalgoorlie su nekoliko dana boravili u hotelu Nikole Marića, a zatim je Ivan otišao u Lakeside sjeći drva. Ivanov otac Stipan došao je u Zapadnu Australiju 1911 godine, nakon što je dvije godine proveo na poljima Kauri gume u Novom Zelandu."

Ivan je dakle Prvi svjetski rat dočekao u Australiji. Tada je Dalmacija spadala u Austro-ugarsku, koja le za Ujedinjeno kraljevstvo bila neprijateljska država, pa je i Ivan, pa je Ivan, zajedno sa još 14 Zaostrožana bio zatočen u zarobljenički logor Liverpool. Među zatočenicima su i bili njegov otac Stipe, stric Ante i rođak Stipe Pećar.

Ivan Despot Stipanov je također jedan od devet Zaostrožana "Solunaca" - dobrovoljaca, koji su 1917. godine iz Australije otišli na Solunski front da se bore za oslobođenje svoje dovine Hrvatske od Austrijskih i Mađarskih vlastodržaca u nadi da će nakon 800 godina Hrvatska postati samostalna država.

Vratio se kući u Zaostrog, gdje je oženio Anu Banović pk. Jakova. 1925 im se u Zaostrogu rodila kćer Ivka Sonja. Nakon što je od Kraljevine Jugoslavije bio nagrađen sa 5 jutara zemlj u mjestu Palača kod Osije-ka, oni su se tamo preselili.

Pedesetih godina se kćer Ibka udala i s mužem otišla u Australiju. POd starost su Ivan i žena mu Ane otišli k kčeri i tamo ostali do smrti.

view all

Ivan Despot's Timeline

1896
November 15, 1896
Zaostrog, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
November 22, 1896
Zaostrog, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
1925
December 10, 1925
Age 29
Makarska, Splitskodalmatinska, Hrvatska
1982
October 18, 1982
Age 85