Mykolas Daukša.

Started by Private User on Sunday, December 22, 2013
Problem with this page?

Participants:

Showing all 20 posts
Private User
12/22/2013 at 2:23 PM

Mykolų Daukšų Pušėnuose,19 amžiaus antroje pusėje tikrai nebuvo daug.Turiu informaciją apie vieną tikrai ,dokumento nebus,nes čia ne mums reikalingas Mykolas nes šis..buvo ilgaamžis ,o mums reikalingas Mykolas ,mirė jaunesnis.Turiu tik sau pasižymėjęs informaciją .
1901 metais liepos 3 dieną Pušėnuose mirė Mykolas Daukša nuo senatvės Mirė 80 metų,palaidotas Pušėnų kapinaitėse.daugiau rimtos informacijos apie Mykolus Daukšus neturiu , nes dokumentai siaubingai blogi,kartais lapui perskaityti neužtenka vakaro .Bet šiaip taip kažką randu,beieškodamas Jurgio gimimo metriko.Įkėliau į Daukšų projekto dokumentus 1 dokumentą iš dviejė dalių Jį pavadinau
"1869 metais Jurgio Daukšos gimimo Metrikas1.ir 2."Pabandom perskaityti 1)1869 metais balandžio 27 dieną Pušėnuose suteiktas šventas krikšto sakramentas vaikeliui ir duotas vardas Jurgis.2)Tėvai:Jokūbui ir Marijonai (Malinauskaitė) Daukšoms 23 balandžio Pušėnų kaime gimė sūnus. 3)Krikšto tėvai:Mykolas Daukša ir Marijona Daukšaitė.Mums jau žinomas vienas Mykolas Daukša kuriam 1901 metais buvo 80 metų .1869 jam turėtų būti apie 48 metus,manau krikštijant šį vaiką krikšto tėvu buvo mums reikalingas Mykolas ,Jurgio tėvas???

Private User
12/22/2013 at 3:02 PM

Įkėliau lyg ir tęsinį prieš tai vykusios diskusijos.Naujas dokumentas,jį pavadinau ""1869 metais Jokūbo Daukšos M.metrika."" jo aprašą pakartosiu.
1) 1869 metais birželio 21 dieną Pušėnuose mirė Jokūbas Daukša nuo Pūlinio.
2)našle liko Marijona Malinauskaitė teisėta žmona.Mirė būdamas maždaug 45 metų.našlaičiais liko sūnūs Juozas , Motiejus , Vincas ir Jurgis ir dukros Elena ir Marijona.
3)kūnas palaidotas 23 birželio Pušėnų kapinėse.Liko vienu iš našlaičiu berniukas vardu Jurgis jam tik du mėnesiai ,bet tėvai ne tie ,kad tai būtų mūsų Jurgis.Mūsų Jurgio tėvo vardas Mykolas o šio Jokūbas čia motina Marijona Malinauskaitė o mūsų Jurgio Agota Valiūnaitė ,bet yra kita ,šio Jurgio krikšto tėvas yra Mykolas Daukša,bet tai tik prielaida ,nes 20 amžiaus pradžioje šeimą sukūrė ir vaikų turėjo tik vienas Jurgis.
Dar vienas Jurgis Daukša mirė 1898 metais gruodžio men 64 metų Liko žmona Elžbieta (Griškevičiūtė ) Daukšienė sūnus Leonas,dukros Marijona ir Ieva

12/23/2013 at 1:47 AM

Gali buti kriksto tevas Mykolas, mires 1901m ir yra musu prosenelis, bet vaika krikstino arba su sese, arba su bendrapavarde,bet kodel jo zmona Agota dar suspejo isteketi uz Strasausko, nes diedukas Jurgis vadinosi dviem pavardemis Dauksa- Strasauskas( apie dvi pavardes paklausk Levuko). o Jurgio vyriausias sunus Vaclas gime 1900m. (kai busiu Butrimoniu kapinese paziuresiu ant paminklo Vaclams gimimo metu). Tai reikstu, kad Jurgis netapo naslaiciu mazas ir jam nereketu patevio pavardes.

Private User
12/25/2013 at 10:16 AM

Onute,aš manau Mykolas miręs 1901 metais tikrai ne mūsų prosenelis.Aš apie jį tiek ir težinau .Bet .kaip ir aš minėjau 1869m. Jurgio Daukšos sūnus Jokūbo gimimo metrikose radau ,kad jo krikštatėviu buvo Mykolas Daukša .Pabandykim paskaičiuoti ar miręs 1901 m. Mykolas Daukša galėtų būti jo krikštatėviu ...1869 metais Mykolui mirusiam 1901m. buvo 48 metai, manau nelabai jau tinkamas amžius būti krikštatėviu,nors visko gali būti.Aš dabar trupučiuką peržiūrėjau ,krikštatėvius ,pagrindinė masė krikštatėvių amžius tarp 20-30 metų.Mano prielaida kitokia,tas pastebėtas 1869 metų Mykolas ir yra mums reikalingas ,ieškomas protėvis, tai jaunuolis tarp 20-30 metų.jis tik vedęs arba ves ir trupučiuką vėliau,negu mes spėjom jam gims sūnus Jurgis ir dukros,o po to jaunas mirs.Nuo 1873m labai blogi metrikų įrašai ,labai sudėtinga ir sunku perskaityti ,ieškosim.
Yra dar ir tokia mintis 1869 metais gimusio jurgio Daukšos ,krikštatėvis buvo Mykolas Daukša. Po poros mėnesių po Jurgio Daukšos gimimo miršta jo tėvas Jokūbas Daukša 45 metų vyras ,palikdamas našle žmoną Marijoną Daukšienę (Malinauskaitę) ir net 6 vaikus ir tame tarpe Jurgis Daukša. 20 amžiuje ,Pušėnų apylinkėse gyvena ,turi vaikų tik vienas Jurgis Daukša.Gaunasi taip, ,jei po 1869 metų pas Mykolą Daukšą gimė sūnus Jurgis ,tai Jurgiui Daukšai ,Jokūbo sūnus neišgyveno iki 20 amžiaus,arba pervažiavo gyventi į kitą vietovę,nes jis niekur daugiau neužfiksuotas bažnyčios knygoje.
Aš manau ,kad mūsų prosenelis Jurgis Daukša vis dėlto yra jaunesnis ,sprendžiu iš įrašo ,kaip gimė Vaclovas Daukša ,jo tėvas Jurgis Daukša buvo užrašytas kaip kareivis.Kiek bandžiau išsiaiškinti,tai rekruto amžius nuo 21 iki 26 metų .1900 metais ,pagal turimą informaciją Jurgiui turėjo būti 29 metai Įkėliau Jurgio Daukšos moterystės Šv. sakramento išrašo kopijas.Pagal ją gaunasi Jurgis Daukša turėjo gimti tarp 1870-1872 metų.Manau mūsų protėvis Jurgis gimė 1874 ar vėlesniais metais .Aš esu gerai peržiūrėjęs 1870m ,1871m.,1872m gimimo metrikus,Dokumentai vos įskaitomi, bet Jurgio Daukšos gimimo metrikų neradau.

12/26/2013 at 4:20 AM

gali buti ir teisingos tavo prielaidos,nes , kaip matau, tu daug ka susisteminai ir pasveriai. Is kur tu toks kantrus viska sifruodamas. Gal i Dauksas atsigimes?

12/26/2013 at 5:14 AM

Dar pasvarstykim apie Jurgio gimimo metus. Kiek prisimenu is tevu kalbu , Kad mano diedukas budamas 70-72 metu- mire 1941 m., nes Levukas buvo gal kokiu 3-ju men. o pries mirti jis dar savo dantimis,nes turejo beveik juos visus, kramte anukams riesutus-tai tavo mamai , Juozukui , kuris palaidotas Balbieriskyje, gal dar ir Petrukui (o kad tau tokie dantys , Virguti). Jurgis pries mirti gyveno pas Vinca,Tavo dieduli, nes Vacliene Isvare ji is namu Zamkuose su jauniausiu sunum Petru-mano teveliu. Ir, kai mano tevelis vede, tai mano mamute martavo ne pas vyro mama, kuri jau buvo mirusi, o pas savo seseri Anele - tavo
mociute O,kai Tavo mociute atitekejo i Zamkus uz Vinco, tai irgi jau nebuvo Jurgio zmonos Marijonos, nes Anele martavo pas vyresnio brolio Vaclo Zmona, kuri Tavo mociute moraliskai kankino, nes skaitesi,kad jinai gaspadine., be to, dar primokindavo ir savo vyra Vacla, kuris apgavo Vinca, pakisdamas pasirasyti vekselius Prosenelis Jurgis suzinojes sita afera liepe Vaclui ,kad jis panaikintu tuos vekselius, o jei nepanakins, tai jis nuo Vaclo atrez zemes iki kluono Zamkuose ir Vinco zeme bus po paciais Vaclo langais, nes Vaclui, kaip vyriausiam sunui buvo paskirta teviske Zamkuose . Tada Vaclas ir panaikino tuos vekselius, bet pasidalijo turta su savo tevu Jurgiu bei broliu Vincu. taip Vincas ir atsidure Jurgelionyse, o,kadangi Petras dar buvo jaunas, tai ir jis su savo tevu kartu. Jurgelionyse, kur tavo mamos teviske ir mano
teviske, prosenelis Jurgis, kuris buvo geras siuvejas, buvo nupirkes
zeme is dvaro ponios. Ta zeme padalijo Vincui ir Petrui Taip mano tevelis ir tavo diedulis isejo is Pusenu Zamku Tai is mano mamos pasakojimu. O kur gime tavo mama ,Juozukasir Petrukas-nezinau - ar Pusenu Zamkuose, ar Jurgelionyse. Musu Levukas ir Juozukas gime Vinco troboj, o as jau ten miskelyje savo pirkioj, kuri ir dabar dar yra.

Private User
12/26/2013 at 7:55 AM

Onute,ačiū tau už tokius įdomius prisiminimus ,mane labai sudomino žodis Zamkai .Zamkai - lietuviškai pilis .Įdomu Zamkai tai tikras vietovardis, ar išgalvotas Daukšų šeimos .Įdomu ar yra kam žinoma tiksli Vaclovo Daukšos gyvenamoji vieta Pušėnų kaime.
Mano mamytė ir visi jaunesnieji Vinco Daukšos vaikai gimė Jurgelionyse.Man mamytė pasakojo ,kad Petro Daukšos šeima dar gyveno pas Vincą Daukšą ,kai mirė mamytės senelis Jurgis Daukša,nors jai net nebuvo penkių metų,jai tas įstrigo atmintyje.Mano mčiutės tuo metu nebuvo namie,namie tvarkėsi Ona Daukšienė o Vincas Daukša kažin ką dirbo kieme .Tai mano mamytė atsimena, kai Ona Daukšienė suriko ;- Vincai ,tėvas miršta.
Kiek mamytė pasakojo ,Vincas nekonfliktavo su Vaclovu ,vis bėgdavo už Montvilos miškelio susitikti su Vaclovu.
O mamytės atsiminimai apie Vaclovo žmoną vien neigemiir labai pikti,ji pasakojo ,kad kažkurį laiką jie gyvenp Pušėnuose ,tai buvo nuspręsta ,kad vieną savaitę namie šeimininkaus Anelė Daukšienė o kitą Marija Zabitaitė Vaclovo žmona .Tai būdavo ,kai laikas Anelei šeimininkauti ,tai Marija neduoda raktų ,nuo kamaros,kur maistas sudėtas ir šeima lieka nevalgiusi.Tai Marija išeina iš namų ir kelias dienas nesirodo ir panašiai ,vieni neigiami prisiminimai

12/26/2013 at 11:14 AM

Mums visiems vyresniems yra zinoma ta vieta- tai labai netoli nuo tos sankryzeles prie Montvilos Juliaus i desine link Raiziu koks puskilometris yra miskas, o tam miskeir stovi Dauksu namai. Mes su Bronyte ten buvom 2010 metais geguzes men pradzioje - buvo metines misios uz Vaclo jauniausia dukra AlbinaGrinkeviciene, o jos dukra Brone Lucinskiene gedulingus pietus ruose Pusenuose. dabar jai priklauso tie namai Zamkuose (zinoma jie perstatyti ir truputi patraukti i kita vieta). Bet panorama ten nuostabi-ant kalno. Atrodo, kad visas Pusenu kaimas po kojomis. Is kur tas pavadinimas Zamkai nezinau, gal Levukas zino. Bet prisimenu visada buvo sakoma "Zamkai, i Zamkus, Zamkuose ir t.t.".Gal but , kad aukstai ant kalno ta sodyba. Virguti ar nereiketu paieskoti kada Strasauskas susituoke su Agota Valiunaite- Dauksiene. O gal cia tik mitas.

12/26/2013 at 11:16 AM

Patikslinu: Su Bronyte Zamkuose buvom 2011 metais, one2010 metais.

Private User
12/26/2013 at 12:52 PM

Onute,tai šita vieta?? Aš ją pažymėjau Levuko duotame žemėlapyje.Ji turi pasirodyti centre šio žemėlapio. Paspausk ant nuorodos .o pervedus per tą sodybą ,ji turi pageltonuoti,nors dėl to aš ne visai garantuotas,gali rodyti tik man vienam ,nes aš pridėjau,o objektas nesvarbus,bet tu vistiek matysi tą mano įsivaizduojamą vietą,žemėlapį gali susimažinti.O jei ne ši vieta ,tai surask tą sodybą ,padaryk ,kad ji atsirastų žemėlapio centre ir nukopijuok tą nuorodą, ir paskui įkelk į diskusijas.
http://wikimapia.org/#lang=lt&lat=54.465673&lon=24.......

Private User
12/26/2013 at 1:24 PM

http://wikimapia.org/#lang=lt&lat=54.464950&lon=24.187619&a...

Ši nuoroda tikslesnė,kryžiukas ant namo centro,,šitas?

Private User
12/27/2013 at 3:21 AM

Onute , kartais ne Bronės Lučinskienės sūnus?
http://gintarinesvajone.lt/?p=10373

12/27/2013 at 4:41 AM

Brone Lucinskiene per jauna tureti vaika 1969 m gimimo, bet jos vyras yra nuo Daugu ir ten ju daugiau yra tai gali buti jo pusbrolis , o gal ir brolis, nes tada misiose dalyvavo jo brolis, bet as neprisimenu jo veido, tik zinau ,kad grazus zmogus, atrodo, kad dalyvavo be zmonos. O Brone jauna isvaziavo i Lentvari ir ten dirbo kilimu fabrike, o paskutiniu metu kazkur Grigiskese. Jos vaikai yra gime Lentvaryje. Kada prasidejo bedarbyste, jos vyras parvaziavo i Zamkus ir ten gyvena, o jinai parvaziudavo savaitgaliais. Ji priziuri Vaclo dukra Adele, nes jinai neturi vaiku, o vyras mires.

Private User
12/28/2013 at 9:30 AM

Pasirodo Onute tu viską žinai,o ar negalėtum man patikslinti ar vis dėlto čia Zamkai ar ne
http://wikimapia.org/#lang=lt&lat=54.464950&lon=24.......
kairėje pusėje yra skalė su ženklais - ir + ,paspausi ant minuso vaiz sumažės bet aprėps didesnį plotą ,bus lengviau orientuotis,žemėlapį galima ir stumdyti visaip o suradus reikiamą vietovę ,išcentruoti ,tai yra suvesti kryžiuką stumiant žemėlapį į reikiamą vietą.Lauksiu atsakymo.

12/29/2013 at 1:56 AM

Kiek as tam zemelapyje orentuojuosi, tai atrodo, kad ten.

Private User
1/5/2014 at 11:26 AM

"" Bet kodel jo
zmona Agota dar suspejo isteketi uz Strasausko, nes diedukas Jurgis
vadinosi dviem pavardemis Dauksa- Strasauskas( apie dvi pavardes
paklausk Levuko)"". Tai citata iš Onutės (Daukšaitės) Laukaitienės.
diskusijos paršytos2013-12-23, 11:47 AM
Onute ,Levukai ar jūs tikrai įsitikinę ,kad vadino
Dauksa-.Strašauskas.Gal panaši pavardė Pvz : Stražnickas arba labai panaši.Gali atsirasti tokia versija , kad ,juos augino jų (Jurgio) vyriausioji sesuo.

Private User
1/8/2014 at 12:22 PM

Man darosi neaišku ,kur dingo Agotos ir Mykolo sūnūs Mykolas ir Adomas.Mykolą galėjau ir pražiopsoti ,nes jo gali būti kiti anketiniai duomenys .O Adomas, jo nėra 20 amžiuje nors atrodo ir nemirė.Gal išėjo į kariuomenę vietoj Jurgio Daukšos ar( nutekėjo) į kitą parapiją,bent jau žinočiau iš Levuko jis gi turėjo informaciją apie Jurgio (Daukšos) dvi seseris.Jei jis kitoje parapijoje registravo santuoką tada problema ,nežinai kur ieškoti.
Taip pat mane labai domina informacija apie Strašauskus, ką jūs žinote ,man žmonės pateikė minčių,norėčiau susisteminti ir pabandyti ieškoti Atrodo.Plasapnikų kaime 1880- 1890 (šitose ribose)buvo Strašauskas (arba labai panaši pavardė) ir turėjo kažką bendro su Daukšaite.Mane taip informavo pašaliniai žmonės,

1/9/2014 at 8:13 AM

Zinok ,nieko nezinau.

Private User
1/19/2014 at 8:43 AM

Dabar pakalbėkim apie Mykolo ir Agotos Daukšos palikuonis.Kaip žinome jų gimė mažiausiai 9 vaikai ,apie kuriuos man pasisekė surasti informaciją,o gal dar ir ką pražiopsojau nes reikėjo ieškoti per dviejų parapijų sąrašus dvi pavardes Daukšas ir Strašauskus.Bet tiksliai žinome 1880 metais ,kai mirė Mykolas Daukša buvo gyvi 6 vaikai.
1).Agota gimusi 1861 metais.
2)Kotryna gimusi 1864 metais.
3)Mykolas gimęs 1869 metais.
4)Mūsų Jurgis gimęs 1871 metais.
5) Adomas gimęs 1874 metais.
6 )Ieva turėjo gimti 1872 metais.

Private User
1/19/2014 at 10:50 AM

Niekur nemačiau informacijos apie Adomą Daukšą.Įdomu kur jis ir kur tą informaciją ieškoti.Jei jis paėmė žmoną iš kitos parapijos,reikia žinoti iš kurios.
Apie Vaclovą aš surasiu,nes man atrodo aš ją mačiau jis atrodo paėmė į žmonas Rutkauskaitę iš Gervėnų ir ten gyveno.
Apie Kotryną tikiuosi surasti jei ji buvo ištekėjusi ,nes man atrodo aš nei Adomo nei Kotrynos mirties metrikų niekur nemačiau.
Yra dar vienas variantas dėl Adomo ,jis galėjo išeiti tarnauti į kariuomenę vietoje mėsų Jurgio.Atsimenat ,kai gimė Vaclovas ,jo gimimo metrike yra įrašyta imamas į kareivius.Aš pagalvojau,kad jo nepaėmė į kareivius ,kad jis vienintelis šeimos maitintojas bet pasirodo Pušėnuose gyveno Agota Čereškevičienė ir Ieva Junienė su vyrais. Vaclovas Gervėnuose ,Jurgis turbūt pas tuos žmones pas kuriuos siuvo.Apie Adomą nieko nežinau.

Showing all 20 posts

Create a free account or login to participate in this discussion