Dirk II van Holland - Dirk II van Holland geboren in 932 ( NIET in 935) Zijn vader is Dirk I BIS van Holland geboren in 900. Zijn Moeder Geberga is geboren in 912.

Started by Johannes on Friday, May 2, 2014
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Showing all 2 posts
5/2/2014 at 7:13 AM

@Dirk II van Holland
Zijn moeder is Gerberga van Holland geboren van Hamaland in 912. Zij huwde in 930 met Dirk I BIS van Holland geboren in 900. In 932 werd hun zoon Dirk II van Holland geboren. Op 11 jan. 933 overleed op 21 jarige leeftijd zijn moeder (Geva) Gerberga van Holland te Egmond - Binnen The Netherlands. In 938 werden de zeer jeugdige (6 jaar oud) Dirk II van Holland en de zeer jeugdige (4 jaar oud) Hildegard van Vlaanderen met elkaar verloofd. Toen zijn vader Dirk I BIS van Holland op 2 of 5 Okt. 939 sneuvelde in de slag bij Andernach(DE) kwam Dirk II van Holland onder bescherming van zijn aanstaande schoonouders Graaf Arnulf I Van Vlaanderen in de St. Pietersabdij te Gent (Belgium) terecht in verband met zijn opleiding. in 947 werd hij op vijftien (15) jarige leeftijd meerderjarig en was een der eerste zaken die Dirk II regelde dat het houten klooster welke zijn vader te Egmond had laten bouwen voor de nonnen verbouwd werd in een stenen klooster en werd het bevolkt door monniken uit de St. Pietersabdij te Gent (Blg).
In 950 huwde de toen 18 jarige Dirk II met de toen 16 jaar oude Hildegard van Vlaanderen en kregen NIET drie (3) kinderen maar tien (10) kinderen t.w: Dirk III van Holland, Arnulf (Gandesis) van Holland 951 , Egbert van Holland Aartsbisschop van Trier 952 , Erlindis (Arlinde) van Holland en Friesland Countes of Gand 953, zoon Erlindis van Holland 953, Geva van Holland 954, Egbertus van Holland, Adele van Holland ("bijnaam de Wrede") Gautier van Holland, Hildegard van Holland. Doordat Dirk II na het overlijden van zijn schoonvader Arnulf I van Vlaanderen als voogd optrad voor diens opvolger Arnulf II van Vlaanderen en werd daardoor zowel leenman van de Franse koning Lotharius als leenman van de Duitse Keizer Otto I. Toen Otto I brak met Koning Lotharius koos Dirk II voor Otto I en stuurde in 981 zijn zoon en opvolger Arnulf met 12 ruiters mee met de Duitse Keizer op diens tocht naar Italiy. Zijn andere zoon Egbert kreeg zijn opleiding bij de broer van de Duitse Keizer Bruno van Keulen. In 976 werd Egbert Kanselier van de Duitse Keizer en in 977 werd hij nog zeer jong Aartsbisschop van Trier. Toen de Duitse Keizer in 983 overleed ontbrandde er een troonstrijd, Aanvankelijk steunde Dirk II de Hertog van Beieren tegen diens jonge neef Otto, maar toen deze zich in 085 ten gunste van Otto terug trok erkende Dirk II deze Otto III toch. Als dank ontving Dirk II goederen en inkomsten uit het Maasland (tussen Lier en IJssel), in Kennemerland en op Texel.
Zijn vrouw Hildegard van Holland geboren van Vlaanderen overleed op 11 April 980. Dirk II van Holland overleed op 6 mei 988 in Egmond aan de hoef, Bergen, Noord-Holland, Nld.

5/3/2014 at 3:37 AM

@Dirk II
Lees (in plaats van 085 het jaartal) 985 ten gunste van Otto terug trok erkende Dirk II deze Otto III toch.
Johannes.Pastoor

Showing all 2 posts

Create a free account or login to participate in this discussion